Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

Budu stručný. K volbám by měl každý přijít osobně, prokázat se průkazem totožnosti a odvolit (samozřejmě vyjma těch, za nimiž se tradičně chodí s urnou, pokud o to projeví zájem). Zvlášť s překotným rozvojem schopností AI je to, aspoň podle mě, jediný způsob, jak zabránit manipulacím.

19 5
možnosti
Foto

Kdybyste někdy seděl ve volební komisi, asi byste tento názor pozměnil.

2 12
možnosti
SR

Nevím, zda to autor někde opsal (těchto "originálních" názorů je internet plný), zadal to AI, nebo se snad zbytečně snažil sám.

Ve většině států nemají v ústavě zakotveno právo na tajnou a osobní volbu, my ano.

K argumentaci jiných států mám další - v Irsku nemohou volit občané dlouhodobě pobývající v zahraničí vůbec.

Argument o lidech pobývajících studijně či služebně v zahraničí by byl částečně validní, pokud by autor zároveň prokázal, že se to týká značné části takových českých občanů, kterých je prý 600 tisíc. Opravdu se většina z nich hodlá vrátit a má tedy nezpochybnitelné právo se na osudu země podílet?

Argument, že SPD je proti, protože většina Čechů v zahraničí tuto stranu nevolí je zřejmě pravda. Tím ale zároveň autor potvrzuje fakt, že pětikoalice tuto volbu protlačuje jako prioritu právě z toho důvodu, že doufá v příliv hlasů. Takže je to oboustranný kalkul.

25 7
možnosti
DR

Nalijme si čistého vína. Slepenec to zrovna nyní protlačuje pouze kvůli korytům a pouze proto, že jeho podpora je na dně. K této snaze se nyní velmi hodí známé přísloví "tonoucí se stébla chytá".

14 6
možnosti
JP

I v minulosti se objevovaly i u nás snahy namotivovat skupiny voličů, které volby nezajímají, k tomu, aby za peníze hlasovaly určitým způsobem. Při korespondenční volbě je využívání takto namotivovaných voličů mnohem snadnější a potenciál k ovlivnění hlasování tímto způsobem je mnohem větší. Prostě jen navštívíte borce, co o volby nemá zájem, s aplikací a s využitím jeho identifikátorů, nikým dalším nepozorován, patřičně odhlasujete. Dokud bude volba vyžadovat osobní účast v hlasovací místnosti za plentou, je takováto manipulace o dost složitější a potenciál k významnému ovlivnění výsledků je tím menší.

17 4
možnosti
PD

Budete se divit, ale snažit se koupit si hlasy voličů v rámci korespondenční volby by byla sebevražda toho, kdo by to zkusil.

Co myslíte, že by udělalo ministerstvo vnitra, když by "zničehonic" obdrželo 1000 žádostí o zaslání sad pro korespondenční volbu (SPKV) z "cigánského sídliště", dva měsíce před termínem voleb? Myslíte, že by si řekli "Ó, jak roztomilé, všichni tito uvědomělí Romští spoluobčané budou služebně mimo republiku, a tak hezky patrioticky žádají ze svého vlastního popudu o možnost volby ze zahraničí!" ??

Pochopitelně, že ne. Bylo by jim ihned jasné, že se někdo snaží nakoupit hlasy. A právě proto, že si SPKV musíte objednat s dostatečným předstihem, tak by nebyl problém vypátrat organizátory, a výměnou za imunitu je nechat vypovídat, kdo si to objednal.

0 0
možnosti
Foto

Ať už u nás volby dopadly jakkoliv nikdy nebyl "poraženými" zpochybňován výsledek. Byl bych rád kdyby u toho zůstalo i nadále.

Aby některá z příštích kampaní nezněla "vol za bábu a dědka".

23 4
možnosti
Foto

Nemůžete přece nechat někoho volit jinak, než jak rozhodl Ústřední výbor Strany. Jak by to vypadalo, kdyby si každý mohl volit jak chce?

0 1
možnosti
JS

Všechno to jsou jen vzletné řeči a podstata uniká. V ústavě máme, že volba musí být tajná a nesmí být pod nátlakem, což nejde u korespondenčního hlasování zajistit nade vší pochybnost, takže u nás by to hlasování bylo protiústavní.

30 8
možnosti
PC

... ano, protiústavní - jako už mnoho věcí v posledních letech (za Babiše i po něm).

1 1
možnosti
AP

IMHO by bylo nejlepší mít volby pouze korespondenční (plus nějaké opatření pro lidi, kteří nemohou číst, psát nebo manipulovat s počítačem). Osobně spíš nechápu proč někdo trvá na fyzické přítomnosti voliče u voleb a korespondenční volbu (v mém chápání výhradně elektronickou) bere jen jako náhražku.

6 23
možnosti
PV

P79a23v61e81l 64V17é48b32r

30. 12. 2023 17:38

Zrůdná myšlenka.

1 1
možnosti
JK

Bohužel. V mnoha evropských státech mají tu zkušenost s manipulací.

13 8
možnosti
LS

Mnoho zemí? Melete nesmysly, patrně vlivem blázna Trumpa.

Mimochodem, kolik stížností bylo na volby do urny? Po každých volbách jsou stížnosti ale to vy nevíte. Jen tak plácnete hloupost a vůbec nic o tom nevíte.

7 20
možnosti
PC

Mnozí se tu už ke korespondenčním volbám jasně vyjádřili a uvedli k tomu jasné relevantní argumenty.

Ti, kdo přesto volají "Hurá..." této blamáži, zřejmě vůbec nechápou, že za prosazováním korespondenčních voleb není nic jiného nežli zbožné a účelové přání jednotlivých politických uskupení, dostat se k moci nebo si ji uchovat, ať už hlasy získají odkudkoli. Nic jiného než tohle za tím není, natož pak něco, co by bylo ve prospěch běžných občanů, žijících v zemi, které se to týká.

A přesto je tu zase kopec důvěřivců a naivů (nic nového pod sluncem), kteří radostně a plni uvědomělého nadšení na zbožné přání mocichtivým skáčou s "argumenty", které nemůže snad vyplodit ani 15 leté, průměrně inteligentní dítě.

19 10
možnosti

Slovenský estébák Bureš a jeho stoupenci se v současnosti korespondenčních voleb bojí! Proto je odmítáte!

6 21
možnosti
DR

"Jde totiž o zpřístupnění účasti ve volbách, tedy toho nejzákladnějšího rysu demokracie, co největšímu počtu lidí, kteří "mají na hlasování právo."

S tím bych neměl vůbec žádný problém, pokud bude to hlasování umožněno pouze těm, kteří jsou v tom zahraničí pouze dočasně.

A nikoli aby si tam hlasoval každý hejhula, který tam do toho svého ráje utekl dobrovolně a tady trvale nežije.

20 8
možnosti
MS

Ústavní princip rovného volebního práva takovou selekci neumožňuje. Krajané mohou volit i dnes, ale jen na ambasádě. Mimochodem řadu exulantů komunistický režim vyštval.

7 5
možnosti
TB

Raději ať funguje hlasování elektronicky, to lze zabezpečit milionkrát lépe než nějaký papírek v papírku, který přišel kdoví odkud, od koho a v jakém počtu.

1 9
možnosti
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3090x
Dlouholetý novinář MF DNES a iDNES.cz, sportovní fanoušek, nadšený cestovatel po světě. Můj životní postoj se dá shrnout slovy: když můžeš pomoct, tak pomoz, když ne, tak aspoň neubližuj.

Seznam rubrik