Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zvláště u závažných lží, které jsou destruktivní ve vztahu vůči společnosti, anebo přímo ohrožují náš stát a jeho bezpečnost, by možná stálo zato mít určitý, spíše výjimečný zákonný nástroj umožňující postih. Či spíše by mohl v sobě mít určitou míru odstrašení a tedy prevence. Užitečný by mohl být pro případy, kdy nutnost ochrany společnosti a bezpečnosti státu - což znamená ochranu bezpečnosti nás všech - stojí výše, než "právo jednotlivce říkat si co se mu zachce".

Normální zdravý rozum napovídá, že politik, který lže, páchá tím obrovské škody na celkovém povědomí společnosti o hodnotách a jejich nezbytném dodržování. Určitý nezpochybnitelný základ hodnot musí existovat, jinak se společnost rozpadne.

Nicméně právní stát a celý demokratický systém je postavený jinak. I v dobrém úmyslu vytvořený zákon k postihování lží představuje obrovské riziko zneužití. Nejenom v politickém soupeření mezi různými tábory. Ale také jako potenciální nástroj represe, kdy se najednou přestane rozlišovat, co je názor nepohodlný pro stávající vládnoucí seskupení a co je lež.

Nedomyšlené zavedení zákona o postihováni lži by se tak mohlo velmi snadno stát cestou do pekel.

7 0
možnosti
Foto

Jenže takto byste mohl uvažovat o zákonech už dnes. Přesto je máme. Jsou někdy zneužívány nebo naopak neuplatňovány? Jistěže ano.

0 0
možnosti
Foto

Což o to, myšlenka je to dobrá, ač není první. Jenže předem odsouzen á k neúspěchu, protože si větev nepodříznou.

6 0
možnosti
VF

Ano, skvělý nápad. Je třeba založit nestátní neziskovou organizaci, která bude obstarávat žaloby a dokazovat u soudu veškerá provinění. Na přetlak u soudů pak založit nejlépe lidové tribunály s přímým právem věšet na lucerny. A bude, jako vždy, vymalováno.

0 0
možnosti
Foto

Založte ji, když Vaše fantazie je již dostatečně rozjitřena k činům, o nichž vrahové si sní neohraničení s očima podlitýma krví.

0 0
možnosti
JV

To by bylo co politik, to recidivista.

3 0
možnosti
Foto

A nebo zasloužilý "visatec". Prvního až třetího stupně.

0 0
možnosti
VF

... a rozhostilo by se ticho ...

2 0
možnosti
ZZ

To ném dobrý nápad !

To by současný pan premiér už musel být odsouzený, za své lži, na doživotí v žaláři.

3 4
možnosti
Foto

Ač nejste politik, lhát umíte stejně dobře.

6 3
možnosti
  • Počet článků 292
  • Celková karma 22,59
  • Průměrná čtenost 2219x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik