Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mám dojem, že vaše snaha hodnotit vývoj AI a její vliv a dosah, stejně jako vaše "citáty". Ten první je tuším od Engelse a druhý je Murphyho zákonem, což není příliš nakloněno realitě národa provádějícího změny.

Nejsem bloger a tudíž nejsem schopen docenit rozlet myšlenek a ten povznášející pocit při koncipování blogu. Nicméně jsem při své domýšlivosti přesvědčen, že bych se nad takovým textem mnohokrát zamyslel, než bych jej publikoval. Pokud vůbec ....

2 1
možnosti

O AI a sociologii víte stejně jako já o skládání hudby. Jenže já se o skládání hudby nesnažím psát blogy.

V krátkodobém horizontu je situace kolem AI docela jednoduchá. AI je mocná, ale nemáme dostatek odborníků, kteří by se o ní dokázali postarat. Tudíž ano, povolání budou pomalu ubývat, ale vždy bude záležet na ceně AI a ceně lidské práce. A zatím celý vyspělý svět má plno kancelářských krys a uklízeče či zedníky musí dovážet. Tudíž práce je dost.

V dlouhodobém horizontu si to můžeme cucat z prstu, protože ani největší odborníci na AI nevědí co bude za deset let. Může to být postupný vývoj. A nebo může přijít průlom. Jsou průlomy, které nedokážeme odhadnout, protože budoucnost neznáme. Ale jeden průlom odhadnout dokážeme. Jestliže vytvoříme AI, která bude schopná tvořit další AI, rázem padne ta bariéra, že nemáme dostatek inteligentních odborníků pracujících s AI. A během pár let najednou ztratíme většinu zaměstnání, protože se postaví roboti, kteří postaví továrnu na roboty, budou to opravovat roboti, ...

5 0
možnosti
Foto

P65e40t85r 85H71a66n24n76i61g

11. 12. 2023 22:11

Tak vidíte, že mám se svými jemně nastíněnými obavami přece jenom pravdu. O skládání hudby prostřednictvím AI píšu na konci článku a to nejen o pop music, ale i o barokní a renesanční hudbě. Můj kamarád již nežijící tzv. Poslední Mistr Barokní Prahy F. X. Thuri geniálně dokomponoval jen z části dochované dílo Jana Dismase Zelenky v duchu tohoto barokního Mistra. To je přesně to, co může dotvořit AI. Ono skládání hudby není tak odlišné od třeba matematiky.

3 0
možnosti

Kdyby byl ideální svět AI by bylo spasením. Zlevnily by se výrobky, zjednodušila a zrychlila práce, lidé by mohli mít větší příjmy a mohli více myslet na své koníčky.

A teď normálně.....žijeme v kapitalizmu, spousta lidí jásá, to jsme vždy chtěli. AI ale bohužel neznamená to, co píšu výše, ale to, že víc lidí bude bez práce a jednotlivci se obalí vatou v podobě dalších miliard. Nás dva p. Hanigu to již zcela jistě nepostihne, ale mít možnost "kuknut" na svět za 50 let......no nevím....vypadá to na restart civilizace.

2 0
možnosti
LH

Přesně tohle se říká o každém technickém pokroku za posledních 200 let. A za celou tu dobu nezaměstnanost nikdy trvale nevzrostla.

0 0
možnosti
IM

I76v84a61n 31M71i42n39á55ř

11. 12. 2023 18:19

Velmi hezká a podnětná úvaha, pane Hannigu ! Jen nějak nechápu spousty těch zlobných argumentů - oproti přirozené, přátelské a věcné oponentuře ? Díky za článek !

5 1
možnosti
LH

Nevím, co je zlobného na oponování otevřenému bludu, který článek šíří.

1 6
možnosti
JL

Umělá inteligence - pomocník či vrah? To záleží na tom, kdo a jak s ní zachází! I obyčejný nůž může být dobrým pomocníkem nebo vražedným nástrojem.

5 0
možnosti

Podobně jako oheň - dobrý sluha, ale zlý pán, pane Leinere.

0 0
možnosti
RK

Přátelé, to, že si něco odmítáme připustit nebo snad i doufáme, že se to zkrátka nestane, protože si to nepřejeme, ještě neznamená, že k tomu nikdy nedojde. Jak jsem uvedl níže - vývoj je stále rychlejší a na co dříve byly potřeba desítky let či roky, dnes může být otázkou dní nebo hodin. Nad tím se zkusme zamyslet a pak hledejme dopady.

2 0
možnosti
LH

Už 200 let se říká, že vývoj he stále rychlejší. A nikdy stroje nikomu významně práci nesebraly

0 0
možnosti
JR

J13a70n 70R52á85ž

11. 12. 2023 15:57

Lidstvo přechází do další etapy svého vývoje a jako tomu bylo vždy v minulosti, kdo nové trendy zachytí včas a přizpůsobí se přežije a kdo ne propadne sítem. To je princip evoluce.

PS. Na konferenci o Ai zaznělo, že první vlna , která již probíhá, se mimo ryze administrativních činností, nejvíce dotkne oborů, jako jsou marketéři, makléři, novináři, spisovatelé, programátoři, módní návrháři, grafici, či fotografové , což jsou obory již akutně ohroženy razantním snižováním počtu potřebných lidí. AI už dnes dokáže analyzovat obrovské množství dat, interpretovat finanční trendy, analyzovat právní texty a dokonce diagnostikovat nemoci s přesností srovnatelnou nebo lepší než lidé. a proto další ohrožené obory zahrnují analytiky dat, finanční a pojišťovací poradce, právníky nebo lékaře-diagnostiky.

Co vím zcela jistě, tak AI nenahradí většinu manuálně vykonávaných řemeslných činností, které vyžadují kreativní myšlení. Takže tak zvaní "hodinoví manželé" se o svou práci bát nemusí.

1 0
možnosti
RK

Prosím o přesnou definici řemeslných činností požadujících kreativní myšlení. Domnívám se, že třeba spisovatelé, grafici a další obory jsou ve větší míře právě na kreativním myšlení postaveny. Tedy pokud jde o myslící jedince a ne naprogramované papoušky.

2 0
možnosti
Foto

P53e17t82r 60B64u92r36i43a60n

11. 12. 2023 15:07

Nebyly stroje, kopalo se ručně. Tunely v horách, silnice, domy, chrámy, ale i při práci na poli, ve vinohradech atd., tam všude bylo zapotřebí hromady lidské síly. Přišly stroje, které nahradily lidskou sílu, uspíšily čas realizace a svět, včetně ekonomiky se tomu přizpůsobil. Ubylo na planetě lidí? Neubylo, naopak, je jich čím dál víc. V dávnověku, ve středověku nebyli nezaměstnaní, když nebyly stroje? Byli. Stejně jako dnes. Písně dnes dokáže skládat umělá inteligence jako na běžícím pase a zbylí muzikanti? Ne, je jich čím dál víc.

5 0
možnosti
Foto

P53e30t69r 29B41u95r49i51a71n

11. 12. 2023 15:09

.Má být ... ubylo muzikantů?

0 0
možnosti
Foto

J84a68n 75Š14i90k

11. 12. 2023 13:09

Umělá inteligence není nic jiného než průmyslová revoluce. Některá místa zaniknou a mnohá zase vzniknou. Ti, kdo pracují rukama, strach mít nemusí, protože střechu AI nepostaví, ti, kteří pracují duševně se taky bát nemusí, jen se budou muset překvalifikovat. Všechny ty nářky a slzy, jak zanikne svět tu už byly v době, kdy na trať vyjela první parní lokomotiva. Spojovat AI se sociálním a zdravotním je úsměvné. Práce tu bylo vždycky dost a vždycky bude. Hezký den

5 2
možnosti
RK

Jak jste přišel na to, že AI nepostaví střechu? A srovnání s lokomotivou mi nepřijde tak docela přesné, protože právě její existence umožnila vznik mnoha profesí.

2 0
možnosti
Foto

P76e85t17r 82H35a32n88n76i36g

11. 12. 2023 11:49

Až budete diskutovat. Kdo bude za umělou inteligenci platit sociální a zdravotní pojištění? Čím se tyto účty pak naplní?

1 0
možnosti
MM

S umělou inteligencí vyhyne lidstvo? To snad ne!

4 1
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,18
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik