Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J92o68s42e70f 44B91á10r71t86a

8. 12. 2023 11:11

Niedermayer by vám to vysvětlil, včera to zkoušel v ČT 24.

10 0
možnosti
LB

Změna zemského klimatu je vědecky prokázaný a na základě geologických a klimatologických výzkumů navíc zcela zákonitý proces. Klimatologie je interdisciplinární obor poznatků historické geologie, geofyziky, astrofyziky a matematické statistiky. Odtud lze odvodit vývoj zemského klimatu v minulosti a s diskutabilní mírou spolehlivosti predikovat vývoj budoucí. Z poznatků těchto vědních oborů vyplývá, že Zemi čeká kratší etapa oteplení, kterou dříve nebo později vystřídá kratší nebo delší období ochlazení. Na tomto vývoji zemského klimatu má podíl nejen geologická a biologická aktivita na zemském povrchu, ale také, a z historické geologie i astronomie jasně zjištěné zákonitosti pohybu Země vůči Slunci a aktivita samotného Slunce. Vzhledem ke geologickým a biologickým, často nepravidelně cyklickým změnám, lze s diskutabilní mírou spolehlivosti také odvodit vývoj zemského klimatu na příští desetiletí až staletí. Nezasáhne-li do těchto teoretických výpočtů nějaká náhlá tektonicko-magmatická, nebo astrofyzikální událost, jejichž predikce je s dnešními poznatky Země a Vesmíru ze zásady nemožná, pak lze očekávat několik desetiletí až staletí trvající epochu oteplování, kterou, s již nižší mírou spolehlivosti predikce, vystřídá několik tisíc až desítek tisíc let trvající epocha ochlazování. V tom kratičkém úseku historie planety Země, ve kterém máme tu radost žít, můžeme ovlivnit toliko antropogenní biologický faktor onoho vývoje klimatu. Můžeme tedy ovlivnit pouze malou část onoho vývoje, avšak vzhledem k bezprecedentní adaptabilitě druhu Homo sapiens je logické spoléhat především na přizpůsobení našeho druhu okolním podmínkám, tak, jak to v předchozích dobách ledových prokázali už naši předkové. S menším úsilím je vhodné spoléhat se na naši technologii, na základě které je vhodné ovlivňovat složení zemské atmosféry snížením produkce tzv. "Skleníkových plynů".

Bc. Lukáš Burget, vystudoval geovědní obor a ve výše uvedených věcech je jen tzv. "poučeným laikem".

23 1
možnosti
Foto

Obávám se, že máte pravdu. Navíc - jak je vidět, současné předpovědi počasí neplatí ani 24 hodin. Dále - do jaké míry ovlivňuje emise "skleníkových plynů" změnu klimatu - jsou to procenta, zlomky procent, desítky procent?

Skleníkové plyny např. produkují i velké vodní plochy (oceány) a bažiny! Co s tím? Vysušit a zasypat. A všechny organické látky při rozkladu je produkují také! Všechny rostliny! I veškeré živočišstvo! Vyhubit! Jen pak bude Země dokonale ekologická.

15 0
možnosti
BO

Karma, ale mám obavy, že se objevíte v grcálkovinách.

3 0
možnosti
KL

Díky. Ať si píše, co chce. Já na něj kašlu...

13 0
možnosti
Foto

Ruský plyn proudí do EU dál.

0 0
možnosti
ZZ

To je snad dobře, ne ?

Ze všech plynů má nejmenší uhlíkovou stopu a je nejlevnější !!!

3 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 38,94
  • Průměrná čtenost 4952x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik