Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB
Foto

J79i16ř32í 21K19i69n12d65l

25. 10. 2023 14:21

Pořád nevím v čem ten odboj spočíval. V zapalování stohů a dál....První větší akce skupiny, na které bratry Mašíny doprovázel Milan Paumer, se odehrála v Chlumci nad Cidlinou 13. září 1951. Skupina přepadla zdejší služebnu Sboru národní bezpečnosti (SNB). Bratři měli dva plány, nakonec byl zvolen Josefův, a to příslušníka zlikvidovat železnou tyčí. Tlustou železnou tyčí udeřil Kašíka Ctirad, příslušník ale po úderu nezemřel, ani neztratil vědomí, a tak byl zastřelen. V personálním spise Kašíka je uvedeno, že jako bývalý člen lidové strany a poté sociální demokracie pod dohledem StB. Ctirad Mašín, Milan Paumer a Zbyněk Janata se 28. září 1951 rozhodli opatřit další zbraně, a proto opět přepadli služebnu SNB, tentokrát v Čelákovicích. Příslušníka Jaroslava Honzátka, který toho dne zastupoval za kolegu, vylákali ze služebny pod záminkou dopravní nehody. Příslušníka poté odzbrojili, svázali a vrátili se s ním na služebnu. Zde odcizili několik samopalů, pistole a střelivo. Chloroformem omámeného a spoutaného Honzátka poté podřízl Ctirad Mašín dýkou Dne . Dne 2. srpna 1952 zastavili Josef Mašín a Václav Švéda ve stejnokrojích Lidových milicí v Hedvikově na Chrudimsku vůz se čtyřmi zaměstnanci společnosti Kovolis Hedvikov, v němž byly převáženy mzdy pro zaměstnance (884 239 korun). Při potyčce byl zabit účetní Josef Rošický. Rošický byl dle tvrzení skupiny členem KSČ, přičemž protokol policie z místa činu uvádí mezi osobními věcmi Rošického i legitimaci KSČ vedenou na jeho jméno. Jeho sousedé a někdejší spolupracovníci ovšem potvrdili, že Rošický členem strany nebyl, funkcím se vyhýbal a v době před únorovým komunistickým převratem prý dokonce patřil k blízkým spolupracovníkům tehdejších majitelů závodu. Došlo patrně k záměně s milicionářem Rosickým. Členství Rošického v KSČ odmítl také jeho syn Stanislav Rošický, který v roce 2008 prohlásil: „Tátu zavraždili. Byla to loupežná vražda a Mašínové jsou loupežní vrazi.“

13 1
možnosti
Foto

To, že nevíte, v čem spočíval odboj proti komunistům, je Vaše vizitka.

Mašínové jsou hrdinové. A pan Paumar taky.

7 18
možnosti
Foto

Naštěstí pořád máme Zákon č. 198/1993 Sb.Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, kde se ve 3. paragrafu píše toto:

§ 3

Odpor občanů proti tomuto režimu, který ať již jednotlivě či ve skupině na základě demokratického přesvědčení politického, náboženského či mravního projevovali odbojem nebo jinou činností nebo vědomě a veřejně vyjadřovali, na území státu i v zahraničí, a to i ve spojení s cizí demokratickou mocností, byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty.

Tím je pro mě otázka bratří Mašínů zodpovězena a uzavřena.

5 10
možnosti
Foto

J26i33ř13í 85K81i33n12d12l

25. 10. 2023 14:11

Podříznout spoutané, bezbranné osobě krk je i za války válečný zločin

13 2
možnosti
Foto

J34a54n 74Š13i83k

25. 10. 2023 13:45

Vás článek beru jen jako další příspěvek do nikdy nekončící diskuze. S jinou optikou doby historiků souhlasím, Žižku dnes pomalu všichni považuji za šíleného vraha, jenže v jeho době nosil každý muž u pasu zbraň a nebylo to pro okrasu. Ano, událostí Mašínů se odehrály v době, kdy i morálka byla vyšší než za Žižky. Nepovažuji je za hrdiny, ale jsem dálek toho jejich činy soudit. Ve válkách, které se dějí dnes, jsou muži jim podobní, kteří bojují dle našich morálních hodnot na správné straně a občas se podobných činu dopustí. Člověk má v sobě nějaký spouštěč, který se probouzí, když se kolem něj děje nějaké zlo. A on sám je schopný se pak podobného zlá dopustit. Tyhle spory kolem Mašínů nikdy neskončí. Hezký den

6 2
možnosti
JP

Napsal jste správně, ve válkách, jenže tedy již válka nebyla. Pokud soukromou, osobní válku, povýším nad zákon a povedou ji způsobem Mašínů, kdo všechno bude mým legitimním cílem? Kdokoliv, koho si zamanu , způsobem, který uznám za vhodný? Odboj jako takový jimi prováděn nebyl, pouze trestná činnost nejhoršího ražení.

6 4
možnosti