Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HP

H60o28r69s92k98ý 63P43e32t54r

1. 10. 2023 20:02

Hezky shrnuto a popsáno, bohužel ti, kterých se to týká, to číst nebudou. Natož aby se nad tím zkusili zamyslet.

3 3
možnosti
IS

Během epidemie koronaviru žila konspiračními teoriemi celá společnost. Navíc čím informovanější lidé, tím šílenejší měli nápady. V aktuálních tématech prostě žádná autorita nepomůže a každý si svou příčetnost musí hlídat sám.

7 1
možnosti
PC

Pane autore,

ono je nutné si ujasnit, CO jsou to vlastně konspirační teorie, stejně tak jako CO jsou to dezinformace. Dnes je takto totiž šmahem označováno vše, co neladí s propagovaným názorem, bez toho, aby se konkrétní problém, tedy ta "konspirační teorie", vůbec zkoumal.

Jak už tady níže p. Mikin zmínil, opakovaně (nejen v poslední době) dochází k tomu, že původně "konspirační teorie" se dříve či později ukáže jako pravda, zatímco velké, propagované "pravdy" jako konspirační teorie.

8 0
možnosti
AH

Nemyslím si, že by bylo nutné přesně ujasňovat, co jsou konspirační teorie. Tento pojem je obecně znám a nepotřebuje konkrétní vymezení, stejně jako je znám třeba pojem lež či podvod, aniž by musel být dodán výčet všech možných lží nebo podvodů.

Ale zaujala mě logika onoho pána Mikina: jestliž se původně konsp. teorie ukáže jako pravda, a propagovaná pravda zase později jako konspirační teorie, avšak ta se pak, jak bylo uvedeno v prvním kroku, zase se stane pravdou, pak s toho vyplývá, že konspirační teorie a pravda se neustálé proměňuje ve svůj opak a pak zase zpět. Otázkou pak je, jak se rozliší jedno stádium od druhého.

3 3
možnosti
TC

Od doby diskuze s jednou paní znám dokonalou hlášku kterou používala. A ta zní " Vy mi lžete ", nerozbitne a neprustrelne. To se dá odpovědět na cokoliv rozumného. A samozřejmě jsem ji nepřesvědčil o ničem, ale cca 3min jsem jí věnoval, zbytečně....

1 0
možnosti
MB

človíčku, vy si zas nabíháte na vidle, aby vás zas lidi nezačali faktčekovat.

v období Covid Games se jako životní cyklus hoaxu ukázal býti půlrok. stačí si vzpomenout, jak se měnily narativy na stránkách ZdraMini.

ale líbí se mi, že se pořád dokola s elánem buldočího štěněte vrháte do věcí, které vám pak diskutéři elegantně vyvrátí

6 1
možnosti
AH

Oni diskutéři něco elegantně vyrátili? Škoda, že jsem o to přišla.

4 0
možnosti
JM

J40o70s88e63f 84M37i17k91i66n

1. 10. 2023 18:58

Ona se časem většina konspiračních teorii ukazuje jako pravda.

Podívejte se např na to co se děje v USA kolem UFO.

Ve své podstatě byli mimozemšťané potvrzení zatím co informace ohledně atentátu na JFK podléhají dodnes utajeni

1 0
možnosti
Foto

Potvrzeno bylo to, že některé zpozorované létající předměty se nepodařilo identifikovat.

Pokud uvidím letět něco, u čeho neidentifikuji, jestli se jedná o ptáka, letadlo, dron nebo optický klam, musí to být nutně mimozemšťan?

Já si to sice nemysím, ale připadá mi, že Vy máte jiný názor.

6 0
možnosti
JZ

můj příspěvek k téhle debatě zní, není možné, že lidé v poslední době konzumují nějakou chemikálii, která způsobuje paranoiu?

Někdejší nástup nacistů a docela šílených konspiračních antisemitských teorií v Německu koreluje s vysokou konzumací pervitinu (byl legálně v lecjakých poživatinách a byl součástí běžných lékařských postupů), pervitin způsobuje paranoiu. Úpadek osmanské říše, indických teritorií, a Číny v 19. stol. koreluje s všudypřítomnou konzumací opia s obecnými sedativními účinky. Není možné, že nám lid baští nějaké úplně nevinné, nedávno vynalezené éčko, které z nich pomaličku dělá paranoidní zombie?

1 0
možnosti
AH

Jo, u nás se jedno takové éčko konzumuje ve velkém, akorát nemá formu tablety, ale tekutiny, a taky není ilegální, ale dostupné od 18 let, obvykle v potravinách a restauračních zařízeních

2 0
možnosti
RT

Dobrým lékem na víru v konspirační teorie je osobní zapojení se do nějakého organizování nebo alespoň blízké pozorování, když se zavádí nějaké změny ve výrobním procesu. Příklad z práce: zavádění nového typu výrobku nebo služby. Ještě lepší, dostupnější, zábavnější a méně nebezpečné je spoluorganizování třeba menší svatby:-) Po několika hodinách nebo dnech opouštění slepých uliček, neustálých improvizací, zmatků, shánění věcí nebo lidí přestanete věřit, že je možné na celosvětové (!) úrovni a v dokonalém utajení naplánovat a provést někde revoluci, pandemii, rozjet práškování chemtrails či nedejbože udržovat po staletí nějakou globální supertajnou spikleneckou nadvládu:-)

8 0
možnosti
MB

A přece se "někomu" povedlo rozjet globální pandemii respiračního viru, který pravděpodobně "zdrhl" z čínské laboratoře. Viru, který byl laboratorním produktem pokusu naroubovat lidský S-protein na netopýří virus.

Neřeším teď, jestli ten únik byl záměrem nebo šlendriánem, ale všimněte si, jak celý svět ochotně naskočil na vlnu hysterie a na razantní omezování osobních svobod.

4 1
možnosti
LJ

V konspirační teorie neochvějně věřil Karel Gott. Překvapilo mě to. Byl velice úspěšný, oblíbený. Podle ne netrpěl pocitem frustrace...

6 0
možnosti
JT

J14i89r27i 69T58i29c75h10y

1. 10. 2023 18:32

Vzdelani a inteligence nezarucuji, ze jejich nositel nepodleha konspiracnim teoriim.

3 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 30,03
  • Průměrná čtenost 2195x
Nemám předem jasno, na čí straně budu stát. I nepřítel může mít někdy pravdu a naopak. Jako ajťáka mě nezajímá politická korektnost, pouze 1 nebo 0.

Protože trpím fóbií z pomlček, používám spojovníky, přestože je to stylisticky špatně.

Přesto, že jsem hned v několika článcích zmínil definici slova dezolát, neustále se objevuje tatáž otázka doplněná o manipulaci, kterou mi podsouvá definici zcela jinou, dávám to rovnou do popisku blogu. Dezolát je "protagonista dezinformační scény, většinou trvale nespokojený jedinec na okraji společnosti, který si životní frustraci kompenzuje odmítáním společenských autorit a příklonem ke konspiračním teoriím a politickému extrémismu". Zapamatujte si to a už se mě na to neptejte. Čili ne, dezolát není člověk "s jiným názorem". Tedy pokud nešíří dezinformace, tak to, alespoň pro mě, není dezolát.

Seznam rubrik