Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nedávno kamarádovi kuřákovi ufikli pár kousků těla kvůli rakovině. Nic hezkého. Dědovi mého kamaráda kdysi ufikli kus obličeje (mám dojem že ret, ale nejsem si jistý) kvůli rakovině (z dýmky)

.

Ona to je věc statistiky a genetiky. Všichni hrajeme ruletu, zda rakovinu dostaneme. Každý den, každou hodinu roztočíme kuličku. Lidé kteří si do těla dávají karciogení látky (z kouření, alkohol, špatné grilování, smažení, ... ) vypnou dobrá pole a zvětší počet špatných polích. No, a když kulička spadne na špatné pole, buňka se zvrhne. A pak se roztočí ruleta znovu. Opraví to tělo či neopraví? U každého ta ruleta vypadá jinak díky genetice.

Nemá cenu žít jako svatý. Člověk by si nic neužil. I jako abstinent říkám, že občasné pivo moc neuškodí a zredukuje stres, takže plně chápu když si ostatní dají. Ale zrovna cigarety jsou zbytečný a silný karciogen.

Ale jsou i další věci. Sport. Plíce to nedají. Jídlo. Bez kouření si člověk vychutná jídlo úplně jinak. Smrad z oblečení. Nepoškozování ostatní. Atd

8 0
možnosti
JK

J47a20n 73K15o90z71á86k

17. 8. 2023 23:18

Před dvanácti lety mi moje onkoložka říkala, že by bylo krásné, kdybych přestal kouřit, ale ne teď při léčbě, neboť bych se dostal do stresu a to je horší než kouření. Za tři roky mě vyřadila z onkologického pozorování. Moje praktická doktorka mě pošle jednou za rok na rentgen plic a tam jsou spokojení, jak mám čisté plíce. Pořád nevím, čím zatěžuji zdravotnictví, vždyť prevence je doporučována.

0 1
možnosti
Foto

Já znám něco kuřáků, kteří umřeli na kardiovaskulární choroby, které jistěže souvisely s kouřením, ale zdravotnictví nezatěžovali.

Jediný kuřák, o němž jsem věděla, že vinou svého kouření zatěžuje zdravotnictví u nás ( a ve Švýcarsku) byl prezident Havel...

2 0
možnosti
JP

Mám to podobně. Jak věkem, nespavostí, tak počtem cigaret. Když jsem byla naposledy u lékaře, kvůli předoperačnímu vyšetření (šedý zákal), nemohli moji kartu najít, jak je útlá .

Tatínek nekouřil, zemřel ve dvaašedesáti. Děda, těžký kuřák, který si za války tabák i pěstoval, když byl nedostatek, a jako dárek preferoval láhev tuzemáku a viržinka, zemřel v osmdesáti sedmi letech. Ale rozhodně nechci paušalizovat, každý má ve svém okolí jinou zkušenost.

6 0
možnosti
Foto

Souhlasím. Proto si nemyslím, že co kuřák, to zdravotnictví zatěžující pacient!

A tak nám třeba zvýšit spotřební daň z cigár - abychom si to zdravotnictví zaplatili??? Zdravotnictví, které skrzevá kouření nezatěžujeme???

Mimochodem - vskutku ta spotřební daň z cigár půjde do zdravotnictví na léčbu kuřáků!?!? Fakt jó?

8 3
možnosti
JH

J66i35r72i 21H45r60u37b79y

17. 8. 2023 17:36

Tech vad tam bude vic.

3 1
možnosti
MT

Já si radši na daních připlatím pár stovek měsíčně, když nebudu muset čuchat cigára na každým rohu.

7 10
možnosti
Foto

Tohle ode mne bude ošklivé, leč i tak bych ráda věděla: na jakých rozích to býváte, že tam čucháte cigára?

Na zastávkách se kouřit nesmí, rohy nebývají aniž by se nedaly obejít...?

13 1
možnosti
Foto

Cca 53 let dávám od 10 do 25 denně. Když jsem to sdělil doktorovi, upřímně se vyděsil a udělal si u mně červený vykřičník. Rentgen plic nic, bez nálezu. Totéž další preventivní vyšetření. Ale fakt je, že to leze do peněz. Nejvíc se prohulí u PC a při různých oslavách. Proti gustu žádný dišputát. Třeba mi to jednou přestane chutnat, kdo ví...

2 0
možnosti
Foto

Vy jste můj člověk! Prvně jsem řekla, že kouřím na plicním na Kulaťáku, když jsem prvně měla akutní bronchitidu. Doktorka se zeptala, zda kouřím, řekla jsem, že jo; zeptala se odkud jsem, řekla jsem, že Mostecka. Odpověď pí dr.: to klidně kuřte, to už je jedno. (Rok 1978.)

A od té doby jsem na tom podobně jako Vy: příkladně moje obvoďačka mi před 2 lety záviděla, jak čisté mám dýchání a plíce...

Hele k těm Vašim 25 cigárům denně:

Kubera (nejprve starosta, posléze se změnou statuut města primátor a ve finále zvolen senátorem) hulil 60 denně. Znala jsem ho od konce 90. let,( dokonce jsem mu řekla, že proto je v Teplicích svoz odpadu zadarmo, protože on by se nedoplatil za vyvážení popelnic plných vajglů a prázdných krabiček) - a bezpečně ve finále umřel na to, jak celý víkend na sněmu ODS lítal na střechu na cigáro, takže v pondělí ráno ho to dostalo. (Žádný takový to čínský upozornění, že ať nejede na Tchajwan - to by Jardu Kuberu nevytočilo, to by byl bezva fór pro to jet. Ale chápu, že pro jeho ženu se to stalo politickou pákou - vlastně na cokoliv.)

No nic, jsem jsem si tak vzpomněla, že někteří kuřáci fakt na kouření umírají. ( Statistika by měla zaznamenat jejich věk a počet vykouřených cigaret; dále i způsob života...)

2 0
možnosti
PK

Tak statistika bude možná jasná. Máj táta i máma byli kuřáci. Táta umřel v 57, máma v 75, oba na rakovinu plic, a zdravotnictví nijak navíc nevyužívali, spíš naopak, zemřeli poměrně rychle (asi díkybohu).

2 0
možnosti
Foto

Ano - to je část statistických údajů, s nimiž se ztotožňuji. (Moje maminka umřela v 73 na plicní dušnost - v životě nekouřila; můj táta lehce kouřil a umřel v 56 na diabetický infarkt, přičemž si diabetes léčil...)

0 0
možnosti
Foto

Ach jo, Vám jsem odepsala jako prvnímu, ale evidentně mi odeslání nevyšlo...

Sdělovala jsem, že neexistuje statistika, která by reálně doložila, že kuřáci více využívají zdravotnictví (najmě než jiné skupiny "tzv. nezdravě žijící" )a mají větší nároky na bezplatné léčení respiračních chorob než jiní. A na to žádná statisticky podložená studie není.

4 1
možnosti
Foto

I tak. Konzumace alkoholu je také známá, a to procentuálně na hlavu, přežírání se a povalování se pak vůbec těžko vyčíslit, natož s ohledem na věk

0 0
možnosti

Dokazovat můžete co chcete, ale statistika je neúprosná. Příkladů, že děda hulil jak prokopnutá kamna a chlastal první ligu, a přesto se dožil devadesátky, známe dost (viz třeba Churchil). Ale o mnohem větším počtu těch, kteří to kvůli špatné životosprávě zaklopili ještě před sedmdesátkou, už se jaksi nemluví.

16 0
možnosti
Foto

Statistika sem, či tam. Kouřil, umřel. Nekouřil, taky umřel

2 0
možnosti
Foto

Rozhodl jsem se, že stát budu podporovat daní za dvě cigára denně a někdy to vyde, že ani to ne.

0 0
možnosti
Foto

Držím Vám palce, aby to bylo "ani to ne".

1 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 29,36
  • Průměrná čtenost 2244x
Jsem recesistka, poměrně sarkastická, přesto na všem to lepší hledající (což už mě přestává bavit) ... a už jsem 69 +

Seznam rubrik