Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

díky za základní informace, Hus nevadil ani komunistům, učili jsme se o něm - protože kritizoval tehdejší církev. On ji ovšem nekritizoval jako marxista, ale jako věřící v Boha a Ježíše. Aby ho člověk pochopil, je potřeba si představit fanatika - pevně ukotveného ve víře - jako třeba Halíka nebo nějakého současného preláta, zřejmě ne Duku. Spíše se mi vybavuje jeden slovenský ohnivý kazatel, který se stará o bezdomovce - toho by možná taky upálili, kdyby řekl, že církev dělá z víry byznys. člověk se moc nemění. prachy jsou prachy, jde o ně v první řadě, jak pravil geniální český politik, taky fanatik.

1 0
možnosti
Foto

Moc pěkně napsané!

Fotky výborné, jako snad pokaždé. Jaromíre díky......zase vím o kousek víc...R^R^R^

0 0
možnosti
Foto

S rodiči jsme dlouhou dobu bydleli v ulici HUSOVA. Rodiče tam dokonce koupili barák. ToběR^

0 0
možnosti
Foto

Zdravím Jaromíre. Díky a karmuji... fakt, že si Jana Husa propůjčil k propagandě kdokoli nijak neumenšuje jeho velikost. Trošku mě to připomíná soudobé tanečky kolem Karla Kryla (tím nesrovnávám Kryla s Husem, jen tu situaci..)R^

1 0
možnosti
Foto

to jistě ne, protože jeho snaha byla upřimná, byť doba na to nebyla připravená. Zdravím do Plzně :-)

1 0
možnosti
MB

Oceňuji tímto blog. Za jeho obsah a dokumentaci. Jan Hus byl skutečně chráněn pouze po dobu přesunu. Podobně, že jeho případ nebyl prioritou koncilu. Řešilo se mnohopapežství. Následně tedy, jako "Náhradové téma" ...

Pro mne osobně? Přiznám se, že odkaz jsem v mnohém nepochopil dodnes. "Zaměstnanec církve", který usiloval o nápravu firmy. Jeho primární tužba o mučednictví? Nerozumný horlivec? Při naplnění tezí by nastal total právní chaos. Následné hnutí s reálnými dopady. Pokrok, nebo Al Kaida? Hospodářský rozvrat a pokles kvality vzdělávání samotné UK ..

Asi největší paradox. Odkaz si samovolně přisvojili komunisté. Jan Hus, jako předobraz Lenina. Opakovaný problém dějin. V horlivosti boříme to staré. Konáme to nové, lepší. No dobře a kde to nové tedy je? Demolice, vraždy, škody a chaos. Paradox, kdy nový režim za pomocí Husa, církev prostě zničí. Vážně, co si o tom, mám myslet, netuším dodnes. (Korektně, to není kritika. Případné dovysvětlení jenom vítám) ... :-)

2 0
možnosti
Foto

díky za věcnou reakci..ano odkaz je rozporuplný...zrovna tak husité byli pro komunisty div ne předvoj dělnické třídy

3 0
možnosti
Foto

Výborný článek, Jaromíre:-)R^

3 0
možnosti
PK

Omladil jste Mistra Jana o 100 let ...

0 0
možnosti
Foto

jo jo, už to vidím :-) dík za uporornění

0 0
možnosti
  • Počet článků 552
  • Celková karma 38,84
  • Průměrná čtenost 3756x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik