Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma. R^. A perlička z roku 1998:

Dotaz moderátora: Má prezident právo prověřovat jednotlivé ministry?

Odpověď Miloše Zemana, předsedy ČSSD: Já vycházím z článku 68 Ústavy. Ústava platí pro každého. Tento článek jasně říká, že prezident jmenuje na návrh ministerského předsedy členy vlády. No když cituji tento článek Ústavy, tak z něho jednoznačně vyplývá, že tady se nemůžeme ptát kdo se komu líbí a kdo se komu nelíbí. Představte si, kdyby zde byla koalice a koaliční partneři se dohodli že ten a ten bude dělat toho a toho ministra, jak by se pak šéfové těchto koaličních stran tvářili na to, kdyby jim někdo tyto ministry kádroval. No a pokud jde o jakési personální veto, já se domnívám, že by bylo v rozporu s citovaným článkem 68.

https://youtu.be/ueySfpdBvR0

25 1
možnosti
Foto

Ale to mu to ještě myslelo. :-)

11 0
možnosti

Před pár měsící jsem psal v souvislosti se Zemanem, že bych strašně rád v Čechách co nejdříve zažil státní pohřeb, protože dokud nebude uklizen pod drn, bude škodit. Kdyby šel objímat stromy na Vysočinu, byl by mi jedno. Ale v současné pozici by bylo lepší, kdyby šel čuchat ke kytkám zespodu.

Dokud neonemocněl, byla jeho pozice jasná. Udržet Babišovu vládu do jara či léta. Nevím, co za to jeho poradci dostali, ale úkol byl docela jasný a Zemanovi vyhovoval. O co mu jde teď, je otázka. Jestli stále jeho poradci mají úkol od Babiše či zde jde čistě o Zemanovo ego. Nevím. Ale o stát mu nejde určitě.

Jediné, co mu může ublížit je aktivace článku 66 a jeho zdravotní stav se bohužel zlepšuje. Kompetenční žaloba může zranit jen jeho ego.

6 7
možnosti
PP

S přáním smrti a státním pohřbem, karmu mate naštěstí zdarma... prejte a bude vám přáno, hezky zbytek dne a hodně zdraví přeji!

4 0
možnosti
PK

P41a54v11e30l 80K59l37e53i18n

11. 12. 2021 17:22

Co se stane když Zeman i po rozhodnutí ÚS odmítne jmenovat Lipavského? Prostě řekne nepodepíšu.

Jako že schopen toho je a je to pravděpodobne’.

Osobně si myslím že v úřadu nezůstane do konce mandátu. Ať už z jakýchkoli důvodů

4 0
možnosti
MO

M49i94l42a86n 44O72r26k74á68č

11. 12. 2021 17:28

No máte pravda, ta vláda skončí ještě před tím, než budeme předsedat EU.

0 1
možnosti
RK

R35a23d69e43k 81K60o60h35u59t

11. 12. 2021 16:56

Do vánoc. Pak již bude ústava jasná, bude demokratická vláda konečně moci vše co slíbila plnit...

2 2
možnosti
VB

V83i18l84é42m 20B41a53r61á19k

11. 12. 2021 16:52

Mám sen. Vzpomínkový akt v Postoloprtech nebo na Švédských Šancích, místech poválečných masakrů Němců, kde by německý a český prezident společně prohlásili: “A odpusťe nám naše viny“... „Und vergeben Sie uns unsere Schulden“. Ne aby se jednalo o něco v rozporu s většinovou vůlí české veřejnosti, ale aby toto gesto bylo považováno u většiny českých občanů za něco přirozeného.

Znakem úplného usmíření bude uspořádání Sudetoněmeckých dnů v sálech Pražského hradu. A když účastníci budou chodit po Praze v německých krojích, lidé je budou zdravit „grüss gott“. Já vím, někdy v budoucnu.

1 3
možnosti
VV

To uz se ale preci stalo v dobe kdy Cesi meli jeste prezidenta.

0 0
možnosti
Foto

Jen egoismus a snaha škodit.Vsem.Mate pravdu,tato situace poškozuje i Babiše a v podstatě je víc výhodná pro novou vládu.Od Zemana už je to předsmrtna agónie kde chce poškodit úplně všechny a je mu vše jedno....

9 2
možnosti
JL

Diskuteri!! Dnesnimu prezidentu jde o ukazku nevhodneho odstraneni silne ruky v tomto postu. V duchu proklina tech sest muzu pri tvorbe CSR a proklina Klause st, a Uhdeho za predlozeni Cechum, Moravakum se Slezany, takovy car papiru, (kopije Ustavy z roku 1919) podle ktereho ma takovou malou silu diktovat svym "plebejcum" svoji vuli.

Behem tech 7 a pul roku, nastalo mnoho chvil, kdy se vzchopil a ukazal co je zac. Dobre vedel, ze bude zvolen i podruhe, protoze znal lenivost mysleni svych sverencu. Predvadel svym volicum svuj um byt humorny, presvedcivy a hlavne dusledny v ukazce sve personality pri prispenim a zvysenim sveho ega.

Zna presne nasi Ustavu. Vi dobre kde muze pritlacit a kde neni treba se vmesovat. Zna mnoho cernych mist v tom nasem zakladnim dokumentu. Vi take o lenivosti, nemohoucnosti a hlavne nezajem obcanu mit dokument, na ktery muzeme byt hrdi.

Zde jsem popsal svoji uvahu o dnesnim prezidentovy a o dokumentu, ktery mu pomaha nas oblbovat, To je ma odpoved na otazku v nadpisu tohoto clanku. Jen mala pripominka na zaver. Bez zmeny tohoto dokumentu, urcite dalsi generace bude diskutovat stejne jako dnes. Jen jmeno prezidenta bude jine.

7 0
možnosti
JN

J69o75s77e12f 87N72i33k25l

11. 12. 2021 16:12

Vy souhlasíte se sudeťáckými srazy na našem území?

1 1
možnosti
JV

Klidně. Proč by měl nějaký sraz na našem území vadit?

11 4
možnosti
BM

No zřejmě jde panu prezidentovi o to, aby při různých zahraničních jednáních nebyl náš ministr zahraničí za něco co by si naše republika nepřála. Blekotá a nemá žádný rozumný názor. Jak by asi "otvíral dveře" pro naše podnikatele v jiných částech světa než třeba v Německu? Jak řešit otázky ohledně třeba Ruska a Číny? Věčně je napadat, zasahovat do jejich záležitostí nelze. Žijí tam také lidé kteří něco umí a mají co nabídnout. Jsou u nich ohromné obchodní příležitosti, ale na to získat je, potřebujeme pořádného "zralého" a zkušeného ministra. A ne nějakého Lipavského. A pan prezident to dobře ví. Ví to i pan Fiala??

3 3
možnosti
Foto

J72a38n 29S49v28a25t57e36k

11. 12. 2021 17:27

ad Žijí tam (v Rusku) také lidé kteří něco umí a mají co nabídnout.

Bohužel se ale neumí zbavit báťušky - bývalého vysokého důstojníka KGB, který chce řešit své vnitrostátní problémy nikoli na úrovni vnitrostátní, ale na úkor svých sousedů (např. Ukrajina, Gruzie...)

8 0
možnosti
Foto

V dnešní době, kdy většina profesí vyžaduje maximální specializaci a odbornost, se ministři a premiéři střídají po čtyřech letech a s nimi přichází a odchází parta přívrženců, obsazující významné posty. Za tak krátkou dobu se to nikdo nemůže naučit.

1 0
možnosti