Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chce to více pokory a skromnosti. Zkušenosti s životem máte minimální a jste pod vlivem současné propagandy. Jednou můžete třeba zjistit že babička byla pravdě mnohem blíže, než jste ochoten si připustit.

5 10
možnosti
TP

Zdá se, že máte nadbytek zkušeností s životem. Možná by to chtělo více pokory a skromnosti. Jednoutntreba

4 2
možnosti
IN

Babička nemusela být v KSČ v době socialismu, asi nebyla ani dcerou živnostníka, tzv. kulaka nebo prvorepublikového továrníka, většinu života prožila v minulém století, nepoznala šikanu režimu. Možná se jí tedy zdá, že se žilo poklidně, lépe. Nebyli bezdomovci, žebráci, "každý měl nárok na práci" podle ústavy. Nevadilo jí, že nemůže cestovat do vzdálených, exotických zemí, stačilo Černé moře nebo Jadran. A ta "zadrátovaná" republika měla výhodu, že ani dovnitř se nemohl žádný migrant dostat. To ovšem další generace jako pozitivum nevidí, byla nesvoboda, omezené možnosti, samozřejmě.

Každý ve stáří rád vzpomíná na svoje mládí a paměť vyzdvihuje to příjemné.

Je však otázka, jaká budoucnost čeká nejmladší ročníky, jaká je vize konce tohoto století. Současní "mileniálové"" se narodili do správné doby ?

A pro babičku bylo prožít jednu světovou válku a možná dvě revoluce málo ?

8 0
možnosti
Foto

Jestli je babička ročník 1937, tak si z té války moc nepamatuje.:-)

1 2
možnosti
Foto

,,Efekt" akvarijních rybiček. Rybičkám přemístěným do většího akvárka se také změní svět. Ale i ,,efekt" veverek v bubnu. A buben, ten rotuje stále dále. Tyto ,,efekty" platí i u lidí. Čas plyne, doby i ,,systémy" se mění, lidé však v jádru zůstávají stále ,,jenom" lidmi :-)

4 0
možnosti
Foto

Babičce se nestýská po výhodách socialismu, ale po mládí.:-)

15 2
možnosti
PK

Poněvadž jsem babičky a dědečky měl a "sledoval" od 1.poloviny 50.let a nebyli "u komunistů" - tak hodnota stálého zaměstnání a výdělku, rekreace ROH, nové továrny a pracovní místa na chudém Písecku - Janka MIlevsko, Jitex - to mělo pro ně velkou hodnotu.

5 0
možnosti
Foto

Já jsem na tom lépe. Moje babička se narodila za R-U. Tudíž mohla porovnat, jaký byl rozdíl mezi první republikou a 50. lety, kdy přišel dědeček o živnost a o dům. A důchod 170,- Kčs - to se mohla pořádně rozšoupnout.

Prarodiče nebyli katolíky, v "babiččině světničce" byl obrázek TGM, Havlíčka, Husa, Palackého atd.

A moje maminka patří do generace Vaší babičky. A taky ne.

Neboť názor na dané období je formován osobními zážitky. Už jsem je tu několikrát uváděl, ale snadno si je domyslíte.

Ale zduste přesvědčit třeba paní Pantlíkovou, že za socíku to nebylo všechno super, se zlou se potážete.

15 2
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi. Ovšem ne s ,,optikou" nazíranou ,,blpgovědiškuzním světem", KTERÝ BÝVÁ ČASTO VZDÁLEN OD REALITY atˇ byvších, či následných dob:-)

0 2
možnosti
PK

Tak bezdomovci a vybíraři popelnic nebyli, to je pravda. Hranice zavřené, takže žebrající cikány z Bulharska či Rumunska jsem také nepotkával. Bohužel svoboda a otevřenost prostoru jsou hezké "věci" ale přinášejí i negativa. Na druhou stranu - litoval jsem vedoucí co museli zaměstnat různá individua

4 0
možnosti
Foto

Bezdomovci byli, ale dostalo se jim státního ubytování, neb potulka a příživnictví se trestalo basou. ;-D

7 0
možnosti
JL

Dobrý psychologický pokus vysvětlit, proč se někteří Češi ještě zastávají komunistického režimu. Díky těmhle lidem je třeba na Hradě Miloš Zeman (u moci Babiš). Je to lidsky pochopitelné - uvedená žena má pěkné vzpomínky na své mládí - jak bylo řečeno narodila se asi 1937 - dětství do 10 let prožila s vědomím,že tu byla válka a pak přišel "socialismus" - resp. marxisticko-leninský převrat a režim - viděla oproti válce pokrok materiální a asi měla ráda "první máje" aj.. Dáma se zaměřuje jen na jeho pozitiva doby a nechce vidět negativa 50.let, ale i let pozdějších/možná je vůbec nevidí.Hodnocení je věc subjektivního pohledu na realitu, naplnění potřeb. Komu bylo v socialismu dobře, a nevidí negativa, hodnotí ho pozitivně.. Tak je to se vším. Stejně lidé, kteří tam ani nikdy nebyli, argumentují třeba u Číny (že je to skvělé), KLDR (bůhvíproč, jsou to milovníci sado-maso předpokládám) nebo USA (jedni vidí jen to špatné, druzí jen to dobré). Podobné polemiky mohou proběhnout třeba při hodnocení pobělohorské habsburské vlády, likvidace evangelíků a rebelů. Dnešní tendence většinová (mediální) podporuje katolíky, snad proto, že byli za komunistů potlačováni, tudíž jsou "hodní". A postavili hezké barokní stavby.....

4 2
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 881x
Někdo loví motýly a láká na jejich sbírku, já rád lovím postřehy do sítě slov, a jestli někoho nalákám, to přenechám vám

Seznam rubrik