Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Tak nevím - podle vašeho fota, je-li aktuální, může být vaše babička tak nanejvýš 60 - 70 let. Tedy přibližně moje vrstevnice.

V roce 1989 nám bylo mezi 30 - 40 lety, což znamená, že jsme patřili k těm mladším, kterým šlo snad nejvíce o změnu tehdejšího totalitního režimu.

Pokud tedy vaší babičce sam. revoluce negativně sáhla na jejich zvyky, pak patrně patřila k těm, kterým totalita z různých důvodů vyhovovala. Pak se není co divit, že listopadové události nevítali, protože měli to své, bezpečné.

Bylo však dost těch, kteří jsme k takovým nepatřili. Zažili jsme, co to je, když s našimi rodiči vymetou i ze zaměstnání pro "politickou nespolehlivost", příbuzenstvo na západ od nás, nedělnický původ atd. My, tehdy ještě dospívající, jsme tudíž neměli možnost řádně studovat, protože už v přihlášce na VŠ bylo dopředu (ještě před maturitou a složením přijímacích zkoušek!) razítko OV KSČ se slovy NEPŘIJAT. (Viděl jsem zcela náhodou na vlastní oči!)

Takže, milý pane, prostudujte si pořádně, co se tehdy i v roce 1989 dělo a kdo měl nejmenší /největší zájem, aby se něco změnilo. Váš blog totiž evidentně vypovídá o tom, že jen papouškujete, co do vás ve škole natlačili. Pak se ani nelze divit, proč má tolik mladých naprosto mylné představy o naší generaci, kterou hází do jednoho pytle.

My, co jsme to zakusili na vlastní kůži, máme o to více vytříbený "čich" na nekalosti a nebezpečí návratu do nové totality.

P.S. Každý režim má oporu ve školách - ale mnozí z nás na rozdíl od vás znali skutečnou pravdu, se kterou nás seznamovali naši rodiče a kterou jsme kolem sebe dnes a denně viděli v přímém přenosu.

9 2
možnosti
JK

Pokud se narodila na sklonku první republiky, je jí přes 80.

1 0
možnosti

Další přihlouplý názor....já bych uzákonil volební právo od 30 let...hloupost dnešní maldé generace je tragická...i intelektově zaostávají....to je lepší jim nic nepřenechat..slepá vývojová větev

8 2
možnosti

oznámil mi jeden mladý spolupracovník, že nemá co jíst...deset dní do výplaty....aale že sei pronajal byt za 15 000 ......to je ok..z předchozího ho vyhodili za hluk

5 0
možnosti
FM

Někteří lidé se zkrátka nedokázali smířit s tím, že se musejí postavit na vlastní nohy a být odpovědni za svůj život. To je taky hlavní cíl současných voličů stran s rádobyspasiteli, kteří všechno vyřeší, hlavně když budou jejich voliči držet hubu a krok a pokud možno co nejméně přemýšlet - čili Babiš, Okamura, Klaus ml. a pochopitelně komouši.

12 4
možnosti
MB

Byla moje babička komunistka? Naprosto nesmyslná otázka.

Mladý muži, zřejmě jste se narodil moc pozdě na to, aby jste alespoň tušil, co to znamená být komunistou.

Vaše babička byla pouze obyvatelka jednoho ze států, které byly vedeny totalitní ideologií a ta udělala z těchto států zoologické zahrady. Mříž okolo, aby nikdo neuprchl, pravidelné krmení, nějaký kulturní program, aby nikdo nezapoměl, kdo tomu vládne. Mávátka, spartakiády, ROH zájezdy, večery brigád socialistické práce, pijatyka na Jozefa a MDŽ. Menšík na Silvestra a Mrazík na Nový rok. Vítání občánků. Slavnostní předání občanských průkazů. Kluci šlapat buzerplac, holky otěhotnět. Razítko zaměstnavatele v OP!

Vaše babička není komunistka.

Vaše babička je oběť komunistické ideologie.

Má tuto ideologii už nastálo v paměti a na současné době nikdy nenajde nic dobrého. Četba řetězových mailů s konspiračními teoriemi ji jenom utvrzuje v pocitu JEJÍ pravdy. Nechte ji mluvit a jezdit do města.

Moje nekorektní poznámka na závěr:

Bohužel, i tito lidé mají volební právo...

22 6
možnosti
PL

P41e83t70r 98L27o83r58e39n63c

20. 6. 2021 16:41

Podepisuji!R^

Ochránit je před šmejdama, pomáhat jim, nechat je vypovídat se, o leckerých jejich morálních zásadách popřemýšlet, ale mít vždy na paměti, že se jedná o historický román psaný dnes... ;-)

2 4
možnosti
MK

A nemůžete babičku nechat žít s jejím vlastním názorem? Ostatně – ona tu dobu prožila a zažila – a vy o ní můžete jen prázdně plkat to, co jste si jen někde přečetl.

A aby bylo jasno – nehájím socík. Hájím právo na názor (a možná i hájím seniory před všeználkovskými arogantními juniory).

:-)

13 0
možnosti
Foto

Problém je v tom, když někdo vlastní zážitky zevšeobecňuje.

0 5
možnosti
TH

Za komunistů si mohla většina lidí říct, mohl jsem studovat, mohl jsem mít lepší práci, ale ONI mě nenechali, nechtěl jsem k nim vstoupit. A plus té doby, většina měla velké. Problémem dnešní doby je, že každý je tam, kde má být a nepomáhá výmluva na ONI.

3 1
možnosti
VB

Pěkné. Jenže chápal bych lidi, kteří v minulé době byli mladí, krásní, něco znamenali, teď jsou v důchodu, neaktivní a všechno je bolí.

Daleko horší jsou fandové Ruska a jiných totalit, kteří útočí na tento systém. Třeba podobně jako ten pán na houpačce. Tam je otázka, proč to dělají. Myslím, že by se tímto měli zabývat vysoké školy, sociologické ústavy, bezpečnostní analytici.

Píši na toto téma článek a doufám, že mi jiní pomohou nacházet na toto odpověď.

9 5
možnosti

Lidé vidí a cítí lež od politiků a médií, ale pro nedostatek informací si to většinově nedokáží vyhodnotit. Příkladem může být předvolební debata o nedostupnosti bydlení. Každému, kdo má ekonomické vzdělání nebo alespoň potuchu o ekonomice, je jasné, že je hlavním problémem neustálý tisk nekrytých peněz. Zrovna tak je jasné, že v takovém systému je nemožné udělat důchodovou reformu, která by byla založena na spoření. Ovšem politici, a co je o dost horší, i média, si jedou tu svou písničku, které už ale většina dávno nevěří.

2 1
možnosti
LJ

Pěkně napsáno, karma.

4 2
možnosti
JK

Rekreace ROH byly většinou jen pro vyvolené.

4 10
možnosti

Rekreace ROH byly pro členy ROH. Většinou byly členy všichni zaměstnanci fabriky. Ikdyž mí rodiče nebyli vyvolení(členy KSČ) , jezdil jsem na rekreace ROH jako dítě na tábory a na ostatní rekreace s rodiči celé dětství až do 90' roku. 1x jarní tábor, 1x letní tábor, 1x týden na podnikové chatě, 2x týden na horách. Pro vyvolené byli zahraniční rekreace. Netrpím žádnou nostalgií po předminulém režimu, ale myslim si, že by nase děti měly mít pravdive informace.

18 0
možnosti

Kdyby to, co popisujete, byl obecný jev, dalo by se k nostalgikům takto přistupovat. Ale kromě těch statisíců, kteří vzpomínají v dobrém na minulý režim, existují další statisíce jejich vrstevníků, kteří to vnímají zcela opačně. Stejný rozpor ale existuje i ve skupině o generaci mladší. Nejspíš to tedy jen věkem nebude.:-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 881x
Někdo loví motýly a láká na jejich sbírku, já rád lovím postřehy do sítě slov, a jestli někoho nalákám, to přenechám vám

Seznam rubrik