Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Pane Turnere, nedrážděte ruského medvěda, nebo nám ještě zruší i smlouvu o přátelství, a to teprve bude rána, z níž už se nikdy nevzpamatujeme! ;-) https://www.skrytapravda.cz/domaci/3286-smlouva-o-pratelstvi-a-spolupraci-s-ruskem

1 0
možnosti
Foto

:-) Já jsem s medvědy vysloveně "jedna ruka", což moji čtenáři brzy poznají i z mého vzpomínkového vyprávění ze Slovenska.

Řekl bych, pane Fardo, že naopak ruský medvěd by měl být zarmoucen tím, že rusofil a milovník ruské literatury (i překladatel z ruštiny) musí takhle o Rusku psát.

7 0
možnosti
MB

Rusko je zemí dobrotivou a dobrou. Stále pomáhá. Má to ovšem těžké ! Zlá Brazilie a Slovensko, třeba pomlouvají vakcínu Sputnik ! Hanba jim ... Já zase říkám :

Sputnik bude bezpečný tehdy, až se jím nechá naočkovat celý Hrad. Okamura a komunisté 2x ! A pro jistotu Ovčáček 3x ! Sochu Koněva bych naočkovat taky. Miloš Zeman, to doporučuje ! ... :-)

11 1
možnosti
PK

Pane Turnere, nesouhlasím, o žádném národu světa bych toto nemohl jednoznačně sdělit ( o víře ano).

Tak například naší předci a celé české národní obrození od Dobrovského přes Palackého, Jungmanna až k Masarykovi pracuje s myšlenkou slovanské vzájemnosti, což znamená v první řadě orientaci na Rusko. Nemuselo to znamenat obdiv k ruským politickým poměrům či institucím, ale také ne nenávist k ruskému lidu a jeho kultuře.

Současné vztahy k Rusku se změnily od roku 2013, tedy kdy začala krize na Ukrajině. Názory Čechů se stávají součástí myšlenkového konstruktu a to buď jste v táboře prozápadním, či provýchodním. Proč né, jen škoda, že toto rozdělení je spojeno se zhoubným moralizováním a pocitem etické nadřazenosti.

Dnes je to tak, že mezi evropskými zeměmi a Ruskem panuje dlouhodobá nedůvěra. Evropské lidskoprávní organizace podporují opoziční aktivity v Rusku, Rusko se pokouší propagandisticky oslabovat Evropskou unii. Evropa si nepřeje silné Rusko, Rusko si nepřeje silnou Evropu.

A je Evropa silná a jednotná v rozhodnutí čelit Rusku? Např. Německo a důsledky Energiewende v SNR tvoří velké byznysové přátelství s Kremlem atd. opět to bylo Německo, které nebylo ochotno podpořit Řecko proti tureckým provokacím, přestože byla ohrožována územní integrita členského státu EU a kvůli turecké menšině si Německo nedovolí protitureckou politiku, Francie nebude protiarabská i když generálové pana Macrona tlačí...

Jazyk konfrontace a přerušení vztahů současnou špatnou situaci nevyřeší. České vymýtání všeho ruského a neustálý strach z Kremlu jsou projevem naší nejistoty. Pro Českou republiku bude proto důležitější hledat vlastní pozici. Rusko prosazuje a bude prosazovat vůči České republice velmocenské zájmy, bude se snažit ovlivňovat českou politiku a mínění. Jistá ostražitost je na místě.

Britský státník Henry Palmerstone řekl: „Nemáme žádné věčné spojence, ani trvalé nepřátele. Naše zájmy jsou věčné a je naší povinností jim sloužit.“

5 7
možnosti
Foto

Zprvu byl vlivem Jána Kollára a dalších přátel byl K. H. Borovský zastáncem rusofilství a všeslovanské vzájemnosti. Svůj názor výrazně korigoval po ročním pobytu v carském Rusku, kde působil jako vychovatel u významného profesora. Již roku 1844 se vrátil s přesvědčením, že slovanská vzájemnost je zcela nereálná. Karel Havlíček Borovský, prohlásil: „Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.“

12 0
možnosti
Foto

Osvobozeni Slovanů" ruštl vládci chápali vždy zcela pragmaticky-jako jejich ovládnu· tí a pohlcení. Ne osvobození. To se jim podařilo pod druhé světové válce. Od počátku 17. století až do časů Josefa Stalina se ruské a sovětské impérium denně rozšiřovalo v průměru o 90 km2 Tato expanze byla imperativem, k němuž se bez výhrad . hlásili jak ruští carové, tak i sovětští vládci. Ještě na sklonku svého dlouhého života se Vjačeslav Molotov sám pochválil: "Jako ministr zahraničí jsem svůj úkol viděl v tom, abychom co možná nejvíce rozšířili hranice naší vlasti. Zdá se, že jsme se Stalinem nesplnili tento úko.l špatně. Imperiální chamtivost je jedním ze základních znaků všech. impérií.

3 0
možnosti
Foto

Podstatu proruských sympatií malých slovanských národů výstjžně vyjádřil již M. Bakunin: "Řekl bych o Němcích to, co Voltaire řfkal o Bohu: kdyby Němci nebyli, bylo by třeba je vymyslet, protože nic tak úspěšně nesjednocuje Slovany, -jako jejich hluboká_ nenávist k Němcům " Prapůvodní příčinou této ,,nenávisti k Němcům" byl a je strach před nimi. Pomoc a spásu před hrozbou getmanizace hledaly malé slovanské národy právě u Ruska. Pro ruské impérium byly sympatie malých slovanských národů druhu darem z nebes.

1 2
možnosti
JP

Jistě, Rusové jsou rození čechobijci. Ve 13.století na nás pustili Tatary, a tu bitvu proti Napoleonovi ve Slavkově taky podělal car. Ten si potom zalezl někam daleko na východ. V první světové už opravdu likvidovali naši vlast Rakousko-Uhersko s Německem, naštěstí jim německý agent Lenin rozvrátil samoděržaví. Ve druhé světové jak jsem se tady na idnes dozvěděl vlastně s našimi odvěkými přáteli Němci válku začali a pak se zařadili kupodiivu mezi vítězné mocnosti. S Němci a Bidenovými USA na věčné časy a nikdy jinak!

1 13
možnosti
Foto

Hezky jste to shrnul, řekl bych tak promyšleně, objektivně s vytříbenou argumentací. :-)Přijde mi jen trochu líto, že nevycházíte z toho, co jsem v článku uved.

Fakt si myslíte, že bychom měli řídit naši zahraniční politiku a nahlížet na jiné státy podle toho, jak se k nám kdo zachoval ve 13. století?

Já si myslím, že kdyby se dnes Rusko chovalo jako partner, a ne jako nepřítel, mohli bychom zcela ignorovat veškeré události 20. století, stejně jako nemá smysl vyčítat současným Němcům Protektorát Č. a M. a zločiny s tím spojené.

V této souvislosti uvádím ruské poměry a chování Ruska v nedávné historii jen proto, že ruský režim sám na tuto dobu navazuje, čerpá s ní staví na ní svoji ideologii.

11 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
VB

Ano, zvláště vedení pseudonového totalitního režimu v Rusku nezná nic, co by souviselo s přátelstvím, což mj. noví politruci a mafiáni prokázali na Krymu i na vražedném potírání ruské opozice. Putinovci dobře vědí, že v běžné demokracii by neobstáli, byli by voliči vyměněni, takže se ze samé své nedemokratické podstaty ani nemohou chovat jinak. Je to režim postavený na zločinu jak vůči světu, tak vůči části svých slušných občanů.

9 0
možnosti
AL

"že by stát měl ještě jinou úlohu než jen ono naplnění spokojeného a plnohodnotného života jeho obyvatel, že by snad měli občané nadřazovat zájmy státu nad zájmy vlastní, (...) V „asijském“ pojetí je řadový jedinec zanedbatelný" To není asijské pojetí, to je pojetí marxistické - důležitý je kolektiv, strana, společnost. Teprve pak až jedinec. Umožňuje to vznik diktátorů.

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že se to "marxistické" s tím "asijským" velmi často kryje, už jenom proto, že mnohé asijské režimy (také třeba jihoamerické) jako marxistické vznikly. Dovolil bych si však k tomu poznamenat, že v Evropě se marxistické ideje kultivovaly a různě obrušovaly, kdež to ve třetím světě často naopak radikalizovaly a přidala se k nim ona neúcta k člověku jako individualitě.

1 0
možnosti
JP

J88i64r94i 32P18i55l32n82y

30. 4. 2021 8:47

Ještě že máme velmi dobré zkušenosti se svými milými a přátelskými sousedy Germány. Není nad to. A ti dobří Poláci, so si hned po Mnichovu také ukrojili z naší země, no neberte je. Takové černobílé vidění světa nikdy k ničemu nevedlo.

9 10
možnosti
AL

A já taky nemám rád Karla od sousedů, protože když jsme chodili do školky, tak mi vždycky rozšlapal bábovičky a nikdy mi nepůjčil to červené autíčko.

3 0
možnosti