Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J64i50ř44í 32K55i53n22d98l

23. 12. 2020 12:44

Paní Šichtařová je brilantní ekonom a má opět pravdu. Velmi, velmi rád čtu její příspěvky. Moc se toho dozvím.R^R^R^

15 2
možnosti
RL

Souhlasím s panem Dubovským – viz níže. Jen bych chtěl dodat poznámku k růstu cen nemovitostí. Ceny nemovitostí určitě rostou kvůli nízkým úrokům, jak píše paní Šichtařová, určitě rostou také kvůli nedostatečné nabídce, která je bržděná byrokracií, jak píše pan Dubovský. Ale paní Šichtařová v rámci své demagogie zapomněla zmínit ještě jeden podstatný faktor navyšující ceny nemovitostí, a tím je „sdílená“ ekonomika typu Airbnb. V tomto případě se jedná o čistou tržní ekonomiku, kde se majitelé nemovitostí pouze snaží maximalizovat svůj užitek. Pokud se nepletu, v ČR doposud v této věci neplatí žádné regulace. Užitek investorů se zde v rámci volného trhu pouze neshoduje s užitkem dlouhodobých nájemců. Nemám naprosto nic proti volnému trhu, ale říkat, že pouze volný trh je správný a jakákoli regulace je negativní, je prostě demagogie. Ale jak říká pan Dubovský, pí. Šichtařové nejde o pravdu, jde jí o naše prachy. Nic bych proti tomu neměl, živit se psaním populárně-naučných knih beru, ale pí. Šichtařová zde hraje falešnou hru tím, že za zdánlivě odborné texty skrývá prachobyčejnou inzerci svých produktů. Populárně-demagogické myšlenky jí pouze pomáhají držet svou inzertní plochu na vrcholu čtenosti.

9 13
možnosti
OD

Hřeb na hlavu a přesně trefen.....

3 5
možnosti
VD

Paní Šichtařová si stále jen stěžuje a hledá nějaké viníky???

Přitom, co si pamatuji, tak od prvopočátku (asi od školy) je z nějakých důvodů prominentní personou, prezentovanou co by ekonomická expertka mainstreamu v hlavních médiích, na TV v hlavních zprávách a pod. (uznávaný ekonomický expert s čerstvým diplomem, to se jen tak nevidí - ???)

Její články tady na serveru i-dnes zcela automaticky okamžitě nabíhají na hlavní panel a tam servávají (na rozdíl od jiných) nebývale dlouhý čas.

Čtenost a karma každého z jejich článků tady letí takovou rychlosti nahoru, že je to až technicky podezřelé.

Takže je otázkou, na co si vlastně paní Šichtařová vůbec stěžuje a koho tady stále dokola plísní?

:-)

7 11
možnosti

Všimněte si vašeho vysvětlení, které si nezadá s Miloušem Jakešem, když mluvil o Hance Zagorové.

2 0
možnosti
PN

To, že totální byrokracie a přeregulovanost v podstatě zlikvidují ekonomiku a průmysl je neoddiskutovatelný fakt a že Evropa (a asi i USA) ekonomicky padnou je v podstatě jisté. Pokud by to bylo tak, jak píše paní Šichtařová, tak by to bylo ještě normální. Ekonomiky států i regionů se zhroutily v historii už mnohokrát a vždy se znovu vzpamatovaly. Vzpomeňme jenom Francouzskou revoluci, Rusko 1917, rozbombardované Německo.

Horší je, že to může být spojeno s výbuchem islámské revoluce v Evropě. A to už je kombinace, kterou naši potomci rozdýchat nemusí.

24 3
možnosti
RK

Jak může 5% obyvatel vyvolat revoluci?;-D Pád USA prorokují komouši už skoro 100 let a pořád nic, mezitím stačili několikrát zkrachovat oni:-P

0 4
možnosti
JS

Váš příspěvek je sice dlouhý, ale jsou v něm některé zajímavé myšlenky. Pokud se jedná o můj nekvalifikovaný názor, domnívám se, že je to velmi jednoduché. Nekryté peníze. Kdysi platívalo, že papírové peníze musí být kryté zlatem, později zlatem a veškerým majetkem státu. Dnes množství papírových peněz a virtuálních peněz, je omezeno pouze kapacitou tiskárny a klikáním na PC.

22 1
možnosti
PB

P40e26t63r 18B65u85r63i93a15n

23. 12. 2020 12:46

Kryté peníze jsou mýtus. Čím by jako měly být kryté? Zlatem? Takže když chci vytisknout 100 000, musím vytisknout 200 000, za tu první stovku nakoupím zlato a tím pokryju tu druhou stovku? Ale v tom případě ta první stovka bude nekrytá, že?

Vykopu důchodci na zahradě deset metrů výkopu za 1 500kč. To odpovídá cca 1gramu zlata. Druhý den vyjde zpráva o nových obřích nalezištích zlata, to letí strmě dolů až na 1000kč.

Vydělal jsem, nebo prodělal? A kde je krytí mých peněz teď?

Peníze jsou oběživo. Svých 1500kč dám opraváři auta a on s nimi zaplatí daně. Těch 15 stovek oběhlo tři lidi důchodce, mě, servis, otočilo se třikrát a zastoupilo tak 4500kč. Kdyby je ovšem servisák poslal přes supermarket, dodavatele, výrobce krmiv, benzinku atd. dál, vrátily by se státu až po otočení třeba 45 000kč, tedy desetkrát víc. Takže které z těch 1500kč byly krytější, ty co otočily 4 500kč, nebo ty, co zastoupily 45 000kč?

Jako stravenky. Čím jsou kryté stravenky? A měly by být? Plní naprosto tu stejnou úlohu jako peníze. Zprostředkovávají směnu.

0 5
možnosti
JF

To takhle jeli v autě Zápotocký, Gottwald a Husák. V autě to zachrčelo a stálo na místě. Po nějaké době Zápotocký říká: "Hele, tam na poli jsou lidi, řekneme jim a oni nás odtlačí do Prahy". Ticho, nikdo nic. Za chvíli zase Gottwald prohlásí:"Chytnem jednoho člověka venku a pošleme ho šupem do Prahy pro milice - oni nás odtlačí". Zase nic. Za chvíli si Husák očistí brejle a řekne: "Co je Vám? Sedíte v teple? Máte co pít? Máte! Tak držte hubu, seďte a myslete si, že to jede-stejně to nikdo nepozná". To je tak dnešní svět. Ti, co mají, mají ještě více (přesun majetku po celém světě se koncentruje do méně rukou). Ti, co vedou, vlastní hlavní média (a stále více posloucháme tuposti typu Navalného, Skripala, Trumpa a co si máme myslet, říkat a čemu věřit). Ti, co plánují ráj na Zemi, nám vymývají mozky (a pokud to nepůjde, tak nás vytlačí populace, která to má už vydlabané Aláhem). Paní ekonomka nechce přiznat, že i kapitalismus má zásadní DNA chybu. A jako všichni ekonomové ex post hledá vždy zdůvodnění. Základní chyba DNA? Pracuji a je mě odnímána velká část nadhodnoty ne pro společnost ale pro kapsy úzké špičky (banky, korporáty, agresivní státy). Následně se tak kolotoč opakuje: "Ti, co mají, mají ještě více". A tak vlastně dokola........lalala, lalala.

15 4
možnosti
JM

J95a75n 77M18a33r83e23k

23. 12. 2020 16:29

Nebojte se pane Fišer, ted nebudete poslouchat Navalného, Trumpa apod. ted poslouchejte babiše, Zemana Bdena s Harrisovou, To teprve začne ten pravý tanec.

0 1
možnosti
MP

Jenom poznámka k té záporné ceně ropy - tam to podle mne nebylo tak, že "ten co ropu s nemalými náklady vytěžil ropu ze země se jí musel zbavit". To byla především záležitost a problém obchodníků. Těžaři nemají problém zastavit dočasně těžbu a jen postupně odprodávat zásoby. Jenomže s ropou se neobchoduje tak, že by se všude po světě fyzicky převážely barely s ropou při každém obchodu, ale obchoduje se jen papírově, přičemž pouze k nějakému datu vzniká povinnost to množství ropy opravdu fyzicky odebrat. Obchodníci s komoditami a spekulanti samozřejmě žádné sklady nemají a počítají jen s přeprodejem těch papírů k finálním zákazníkům. Jenomže tím, že se zasekl odbyt, tak najednou těm obchodníkům začali zbývat příslušné papíry s blížící se expirací a také povinností ropu odebrat, což samozřejmě neměli jak a kde uskladnit, tak byli nuceni se toho začít okamžitě a za jakoukoliv cenu zbavovat, klidně i za cenu zápornou, jen aby se toho zbavili. Takže kdo na to dojel byli hlavně překupníci. Těžařům jen na nějakou dobu spadly tržby, než se zase dal tok obchodované ropy do pohybu a ceny se zase vrátily nazpět.

13 0
možnosti
LK

L73u14b88o98š 72K26r67i19m22l

23. 12. 2020 11:23

Bohužel těžaři těžbu jen tak nezastaví. Mohou ji omezit, ale úplné přerušení je drahé a může mít dopady na vrt.

0 0
možnosti
Foto

Zejména u Šichtařů. Odněkud to pocházet musí. ;-D

3 5
možnosti
JS

J12a50n 71S37v75o62b72o14d88a

23. 12. 2020 20:29

Dvorak, to ze umis zmacknout internet a napsat blabol je uz znama vec. Stejne tak jako to, ze tyhle svoje blaboly hodne tveho vyrazu vypisujes primarne na blogu pani Sichtarove. Zahod modem, dik.

1 1
možnosti
JF

Spoléhat se na volnou a neviditelnou ruku trhu je totální alibismus tzv. sežrané obecní pastviny a také výborný ideologický prostředek do divokých devadesátek kdy se rozebírá tombola po velké komunistické oslavě a pastviny k žíru jsou nedozírné a hřebci ve stáji jsou hladoví a navíc vždy připraveni.

Trh funguje velmi dobře ale musí mít jasné mantinely a to se týká především peněžního trhu/úvěrování - a především spotřebitelského úvěrování a bytového úvěrování. To se nesmí přepálit!!! Peníze získávají totiž hodnotu teprve při jednotlivých validních transakcích za reálné statky a ne jejich rozhazováním do nesmyslných projektů nepřinášející žádný reálný efekt (např. do koupě předražených již stávajících nemovitostí - tedy žádná nová výstavba).

Stačí se podívat na dobře namazaný stroj sociálně tržní ekonomiky do Německa a nejlépe pak do Bavorska. Resp. ekonomiku řídit přes reálné výkony a cena peněz se tvoří teprve při jednotlivých transakcích právě za tyto reálné výkony.

2 1
možnosti
JF

... svět sevřela neviditelná ruka vrchního velitele stáda jako vrcholného stavu kolektivní blbosti jako kdyby měl být i s koncem ropy snad i konec světa jako dokonalá přetvářka jako totální alibi této totální blbosti těch co jsou u kohoutů a zároveň těch co jsou vzdy připravení jako hřebci ve stáji na stále šťavnatý žír v první linii

1 0
možnosti
OD

Narozdíl od triviálních slohovek ostatních Trikoloristů je toto velmi dovedná demagogie.

Autorka cudně pomlčela o startovacím momentu dluhové horečky, o credit crunch 2008.

Zapomněla dodat, že tehdy neregulovaná "neviditelný ruka trhu" byla někde hluboko v kapse chudáků, kterým cpala hypotéky, ač neměli než kufr s šatstvem tak dlouho, až se celý systém sesypal jako domeček z karet.

Pak začaly vlády USA, UK a poté i všichni ostatní tisknout peníze, aby se ten sqělý kapitalismus bez přívlastků nesesypal úplně.

A tohoto marasmu jsme se za 12 let nesebrali.

Od té doby putují penízky z kapsy drobných střádalů do kapes těch, kteří byli tehdá "slavně oddluženi". Od té doby korporace huntují drobné podnikatele, od té doby my všichni platíme následky nesmyslu, který "investoři" prostě nakopali pod koberec.

Credit crunch znehodnotil drobné vklady, ožebračil ty, kdo se tehdy nechali napálit hamižným dealerem hypoték odsál peníze z důchodových fondů a dal v\dělat jen spekulantům na "shortu".

Ceny bytů? Pokud od nápadu postavit dům do jeho dokončení uplyne DESET let a to díky nesmyslné byrokacii, nedivme se, že cena metru obytné plochy vyrostla spekulací na nedostatek o 30% za deset let.

Položme si základní otázku - jsme my jako společnost jen součástí ekonomiky nebo je ekonomika součástí života společnosti?

Autorka má jasno - vše je součástí ekonomiky. V jejím pojetí jsme jen pasanti v autobusu, kteří řídí lidé jako ona - nejlépe bez pravidel, bez šance si vybrat, kam ten bus jede. V roce 2008 jsme viděli, jak takový výlet končí - nárazem do zdi reality.

19 21
možnosti
Foto

Na, podle vás, dovednou demagogii autorky, reagujete řepáckou demagogií, kdy podle vás byla spouštěčem krize "neviditelná ruka trhu". To je lež jako věž a račte si o tom něco nastudovat.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Americká_hypoteční_krize_2007

11 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články