Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tohle ale není zas až tak záležitost ajťáků, ale právníků. Technologie jsou k dispozici již dávno. Jak ale dobře víme, žádné zabezpečení není stoprocentní. A z toho pak mohou vzniknout právní spory.

2 0
možnosti
MR

Pokud je nekdo v karantene, ci ma kovida je prace neschopny a tedy ma neschopenku. Pokud nema vychazky tak nemuze volit z auta. Protoze by porusoval lecebny rezim a vystavoval by se postihu. Pokud zijeme ve state kde poslanci vytvori neco co nuti obcana porusit neco jineho tak pracuji spatne. Argument kontrolor neprijde neberu.

1 0
možnosti
VP

V32í26t 13P37r84č51í94k

7. 8. 2020 13:00

Mě na nápadu volby z auta zaráží spíš jiná věc. Část politiků si zřejmě neví, že velká část voličů nevlastní či nemá k dispozici vozidlo, někteří ani ŘP. Není ani možné, aby je k volbám někdo zavezl, pokud onen řidič není také v karanténě. Tím je dost zásadně narušen princip všeobecného práva hlasování, což však politiky zjevně netrápí.

0 0
možnosti
MP

Ba ne, není to tak jednoduché. Těch důvodů, proč lpět na klasické konzervativní formě voleb je celá řada, byť se to ve věku Internetu a sítí v 21. století zdá archaické:

1. volby musí být svobodné a nikdo nesmí být při volbě fyzicky ovlivňován, což se při hlasování z domova nedá zaručit. Jak zajistíte, že matka, prarodiče a další lidé v domácnosti nenechají hlasovat třeba jen otce za ně všechny? Ve volební místnosti je plenta a kontroluje to komise.

2. s hlasy se nesmí kupčit, což opět v domovech neuhlídáte. To by se potom mohly dělat třeba burzy hlasů, kdy by lidé dražili své hlasy za peníze a nejvyšší nabídce by poslali své hlasovací přístupy. Takto je zajištěno, že každý hlasuje jen jednou, takže překupník by tam musel svého dodavatele hlasu stejně dostat osobně, a stejně nebude mít jistotu, že tam dotyčný opravu hodil ten hlas, za který mu zaplatil.

3. jednoduchost hlasování online by mohla u lehkovážných lidí svádět k tomu, že budou volit třeba nesmyslná nebo recesistická hnutí, která se objeví skoro vždy. Pokud kvůli tomu člověk musí někam osobně chodit, případně jet přes půl republiky, ukazovat občanku atd., tak to řadu recesistů odradí, to už není tak jednoduché jako 2x kliknout a člověk si to více rozmyslí.

4. tím, že se musíte kvůli volbám obléknout a někam se dostavit, je tomu dáván určitý punc důležitosti, aby si lidé uvědomili, že se děje něco důležitého. U online voleb by to člověku mohlo splývat s běžnými anketami a klikacími dotazníky, a lidé potom u toho tolik nebudou přemýšlet.

5. plus další rizika, např. možnost hackerského útoku - papírové lístky můžete znovu přepočítat, ale pokud zmizí nebo se znehodnotí online data, tak je problém.

A to si ještě uvědomme, že Estonsko je malá země, celé má obyvatel zhruba jako Praha, takže co funguje tam, nemusí fungovat ve větším měřítku...

24 6
možnosti
MN

Výpočetní technika má výhodu právě v tom, že určitý rozdíl v objemu dat nehraje roli.

1 0
možnosti
MP

Ba ne, není to tak jednoduché. Těch důvodů, proč lpět na klasické konzervativní formě voleb je celá řada, byť se to ve věku Internetu a sítí v 21. století zdá archaické:

4 2
možnosti
JS

Nejsem fanoušek elektronických voleb. Mám velké obavy, že volby po internetu by se svou kvalitou přiblížily kvalitě diskuzí na internetu, tedy klesly by na úroveň žumpy, výrazně by přibylo extremistických hlasů (a to napravo i nalevo).

Jsem pro to, aby člověk, který chce volit, pro to musel udělat alespoň to úplné minimum, že zvedne zadek ze židle a dojde do volební místnosti.

17 3
možnosti
Foto

To je těžké:

- naši e-občanku lze k něčemu použít teprve 2 roky (ty předchozí s čipem nikdy k ničemu nebyly)

- Estonci k e-občance dostanou i čtečku čipových karet

- v Německu ne, ale ti mají zase e-občanku bezkontaktní, takže stačí mobil s NFC

Takže u nás budou e-občanky mezi lidmi za 8 let - a to je jště otázka, kdo si nechá aktivovat tu elektronickou část

0 0
možnosti
LV

Nejde o e-občanku. Jde o to, že jsou lidé, kteří svůj hlas ochotně prodají. A elektronické hlasování jim to velmi usnadní.

5 0
možnosti
LV

Elektronické volby mají jedno slabé místo - voliče. Z minulosti dobře známe kupčení z hlasy - například v Krupce u Teplic.Jistí spoluobčané tam za 3 stovky vhazovali do uren obálky s předem zvolenými kandidátkami, které jim podstrčila jiná jistá skupina našich spoluobčanů. Elektronické hlasování z tohoto kupčení udělá výnosný byznys a některým "kontroverzním podnikatelům", jak se s oblibou říká, to usnadní cestu do politiky, aby si taky mohli v klidu založit svěřenské fondy a dosáhli toho, aby jistí státní zástupci do jejich střetů zájmů "netahali veřejnost"...

Žijeme v ČR 21. století!

8 0
možnosti
LV

kupčení s hlasy, samozřejmě, sypu si popel na hlavu...

0 0
možnosti
MB

Elektronické volby jsou drobnou třešničkou - A jak by vlastně Státní správa vůbec měla vypadat ? Odpověď na základ otázky - "A kdo tady vlastně komu slouží" ... ?

Asi by každý úředník měl občanu podat ruku a poděkovat - "Díky vám a daním, zde mohu sedět "! Neobtěžovat - sloužit ! Kolovat má informace, nikoliv člověk s papírem. Pan Bureš navázal na tradice Mocnářství RU ! Počet úředníků nemůže růst, podobně průměr příjmů nemůže být větší - jako u privátního sektoru. To je pak situace, kdy dítě má větší kapesné, než jeho rodiče vydělají ... !

Alternativa manipulace výsledků je úsměvná - Putin a Lukašenko opakovaně předvádějí, jak jsou fyzické volby korektní a neoblafnutelné ! Ruku na srdce, pokud bude existovat 2.5 milionů důchodců a mladí u uren absentují - Elektronické volby se zavedou fakt ztěžka - To by pro mnohé strany a Hnutí, fakt nebylo lépe, že ano ... :-)

3 0
možnosti
LH

Škoda že to ostatní za 25 let nezavedli vidte pane Bučku.....;-D

1 0
možnosti
Foto

Jak je při elektronickém hlasování zaručena jeho tajnost, tedy to, komu dáte hlas, současně pak to, jeho osobnost.

0 0
možnosti
MB

Zcela jednoduše. Dobrá teze je - Kde jezdí MHD, tam nejedu autem. Podobně, doba, kdy se do banky chodilo s ručně vypsanými blankety - příkazů je pryč - Smyslem je, k přepážce vůbec nechodit. Co by tam člověk vlastně pohledával?, čas je drahý ! Doba nakoupených a nalepovaných kolků = Doba kamenná. I Kdyby člověk ležel doma na gauči - Nelenoší, nezahálí ! Sbírá síly do dalších bojů. Kam nechodí slunce - chodí lékař. Chodící člověk po úřadech - Mizerná státní správa. Toť má zpráva ... :-)

2 0
možnosti
KK

Je opravdu vidět, že jste již dlouho nevolila. Pro dvoukolové volby nemusíte žádat dvakrát. Žádáte jednou buď pro první kolo, nebo pro druhé kolo, případně pro obě.

V případě senátních voleb stejně musíte volit ve stejném obvodu, kde máte trvalý pobyt, takže v Ústí by vám byl voličský průkaz k ničemu.

Dále, od správních poplatků jsou osvobozeny úkony, které souvisí s využitím volebního práva, tedy žádných 30,- Kč.

A pro úplnost, myslím, že cena za ověření na poště je stejná, jako na kterémkoliv úřadu. Jedná se v obou případech o kontaktní pracoviště Czechpoint.

9 0
možnosti
  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,87
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->