Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pamatuji mého dědečka (zemřel v roce 1969), který mi vyprávěl o příchodu Rudé armády do Ostravy Vítkovic. Nadšení obyvatel z osvobození trvalo přesně jeden den, kdy za prvosledovými jednotkami (kde byli velmi slušní vojáci), vtrhla do města zběř. Co mělo sukni, bylo znásilněno, hodinky byly obyvatelům ihned odebrány ("davaj časy" pamatoval i děda chronický neruštinář). Brala se jízdní kola atd.

Stav se zklidnil až asi po týdnu, kdy přijely i další jednotky, které tyto druhosledové "vojáky" zase bez milosti střílely.

Ach jo.

7 0
možnosti
Foto

Je mi líto, ale moje matka, která tehdy jako 16 letá v Ostravě-Přívozu žila, mi nikdy nic takového nevykládala. Ani její dvě sestry. To, že ti Malinovského druhosledoví vojáci ze střední Asie neměli zrovna to nejnenobleslejší zvyklosti, tak ano. Naopak mi vykládala, jak ruská komisařka zastřelila přímo před očima toho okradeného kvůli hodinkám jednoho vojáčka. Ten dotyčný prý tvrdil, že kdyby to byl býval věděl, tak by si na něj nešel stěžovat.

2 3
možnosti
ZZ

já zase slyšel od své babičky daleko horší zkušenosti s nacisty, mohu vám říct, že váš příběh je smutný, její zkušenost s němci otřesná

4 1
možnosti
Foto

obvykle se jinak chová armáda k osvobozeným a jinak k poraženým.

5 0
možnosti
Foto

Ve skutečnosti tyto sovětské odvozy zařízení atd. svědčí o jediném, že Sověti hned po válce neplánovali, že tu budou muset zůstat trčet. Kromě jiného samozřejmě.

1 5
možnosti
Foto

"odvozy" ;-D - i tak se dá nahradit slovo "krádež"

10 2
možnosti
  • Počet článků 1316
  • Celková karma 32,97
  • Průměrná čtenost 2988x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.