Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Pane Nožičko, dost dobře nechápu, proč máte potřebu ten exkrement ještě víc rozšlapávat. Pokud byste chtěl znát odpověď na svou otázku, mohl jste si přečíst včerejší Lidovky, kde je na to téma mj. dvoustránkový rozhovor s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. Šestnáct let v čele Ústavního soudu je snad dostatečná právní kvalifikace, anebo i to je pro vás málo?

K článku 74 Ústavy České republiky ("Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.") Rychetský říká: "Tento článek nezakládá pravomoc prezidenta, ale povinnost prezidenta. Z jeho dikce jednoznačně vyplývá povinnost na návrh předsedy vlády odvolat ministra, jehož odvolání premiér navrhne. /.../

Ústava není normou, u které by byly stanoveny lhůty s vykonávacím procesem. U ústavy se naopak předpokládá zcela samozřejmé naplňování základních ústavních principů."

Na otázku, jestli je možné ústavu vykládat pružně, Rychetský uvedl: "V návaznosti na celou historii máme ústavu, která vychází z předpokladu jisté elementární politické kultury, dialogu, schopnosti ústavních institucí vést vzájemný dialog natolik, aby se shodly na základní povinnosti ochrany základních ústavních hodnot. Sebelepší ústava, byť by byla sebepodrobnější, není schopná nahradit podstatnou podmínku elementární politické a právní kultury ústavních institucí."

42 2
možnosti
AL

Leona Blahová 50993

Pane Nožičko, dost dobře nechápu ....

.

.

:-)

1 3
možnosti
LK

Pokud má Ferda Mravenec české občanství, je plnoletý, má odpovídající kvalifikační předpoklady a navrhne ho vládní strana, proč ne, ale nožičku mít nemusí.

25 1
možnosti
PB

P21e45t52r 87B62u41r88i78a40n

28. 7. 2019 15:32

;-D jako že by se nám polámal a ví to celá obora?

3 0
možnosti
PT

Budu argumentovat stejně. Co když si prezident usmyslí, že nejmenuje žádného ministra. Prostě proto, že se mu budou zdát nekompetentní. A máme na 5 let vystaráno. Země paralyzována. Kdyby, pravda, neměl Babiš máslo na hlavě, mohl by ho lehce zkrotit. Jenže nemůže. A pan prezident si na sklo ku života užívá moc. Bez ohledu na ČR. A nejhorší je, že mu lidé u toho ještě tleskají.

41 2
možnosti
Foto

Právě proto je třetí pokus o jmenování premiéra přenechán předsedovi Sněmvony.

0 3
možnosti
Foto

Jmenování ministrů, jmenování profesorů, soudců či generálů a pod. je dle výkladu Ústavy ústavními právníky pouze ceremoniální akt. Prezidentovou úkolem není rozhodovat koho ano a koho ne, ale dodat tomuto aktu prestiž,, důležitost a důstojnost. Toho prezident bohužel schopen není, neměl by tedy alespoň dělat problémy.

39 4
možnosti
Foto

A proč tam tedy ten ceremoniální akt vůbec je, když tedy je k ničemu?

0 9
možnosti
Foto

Zeman jako předseda vlády v červenci 1998 prohlásil že by prezident měl v souladu s ústavou na návrh ministerského předsedy jmenovat členy vlády a „neměli bychom se tedy ptát, kdo se komu líbí či nelíbí“.

Takže si našeho současného moudrého prezidenta hajte jak chcete, ale o jeho veletočích si musí každý soudný člověk udělat názor sám.

31 1
možnosti
JN

Jste pane Flaško dnes teprve třetí, kdo nám zde v diskusi připomenul, co Zeman před 20 lety coby premiér říkal. ;-) Ano, politici docela často své názory mění dle toho, jak jim to zrovna vyhovuje, ovšem určitě se to netýká jenom Zemana.

A i když mi to nejspíš nebudete věřit, mně šlo v dnešním blogu především o zamyšlení nad tím, zda by (bez ohledu na to, kdo je nyní prezidentem) nebylo od věci určité úpravy v Ústavě provést.

0 6
možnosti
VB

Ano je. Nemá právo kádrovat kandidáty, navíc když je 100x horší než oni. Omluvou pro Pandu je pouze např. válka, živelná pohroma nebo nemoc (jak řekl Rychetský). Zde jde o duševní nemoc, takže jej musíme omluvit. A protože je nemocný, je třeba jej zbavit funkce tak jak komunisti museli sundat Ludvíka Svobody ústavním zákone, jinak by jim nahý pobíhal po Hradě.

15 1
možnosti
RC

behal? Milos uz leta behat nemuze...

1 0
možnosti
DK

Kdyby šlo v případě M. Zemana pouze a jen o jmenování či nejmenovaní p. Šmardy ministrem, asi bych se tím vůbec nezabýval. Ale jde o globální ohýbání zákonů ze strany prezidenta.

Proto mi článek připadá, jako kdyby nějaký mírumilovec odsuzoval předovku v čase nukleárních zbraní.

1 2
možnosti
AL

Na rozdíl od rádoby ironickovtipných (kde nic není, tam ... ) příspěvku, má článek myšlenku i pointu. Marná sláva, zatím je každý z tzv. kritických příspěvků svou úrovní o několik levelů níže, než je článek, čím to asi bude? :)

Proto zasloužená karma.

:)

5 7
možnosti
RC

ze by to bylo tim, ze prispevek je kratsi nez blog?

2 0
možnosti
JS

Podle mne, když má někdo dát pod něco svůj podpis a ten je nutný ze zákona, tak nemůže jít nikdy o automat, pak by to nemělo smysl, to by si pak mohl premiér ty ministry měnit sám podle své libosti a na co by se měl pod to prezident podepisovat? tady je zřejmé, že jde o nějakou pojistku, aby premiér jako jeden člověk nemohl ministry vyhazovat a jmenovat a je potřeba dojít k dohodě i s panem prezidentem a myslím si, že tak je to správně. Můžeme se pak bavit o jednotlivých konkrétních případech, ale měnit princip jako celek bych neměnil a z prezidenta bych automat rozhodně nedělal.

4 4
možnosti
RC

Nekdy pred vice nez 20 lety jakysi Milos Zeman tvrdil, ze ANO. Neznate toho pana?

12 1
možnosti
KH

Taky říkal, že pro trestně stíhaného politika platí presumpce viny. A ejhle, když se mu to hodí, je to najednou jinak....

5 2
možnosti
  • Počet článků 1585
  • Celková karma 38,65
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik