Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

za rusofoba se nepovažuji, ale od jisté doby jsem názoru, že s tímto státem není dobré se moc kamarádit.

11 0
možnosti
LB

S fanatiky je ta potíž, že své názory zaměňují za principy vlastní existence a jejich názory jim splývají s jakousi základní emocí - v tomto případě s nenávistí. Volat "jsem rusofob" nebo "všechny Rusy je třeba postřílet" má stejnou podstatu, jen rozdílnou míru emocí a společenské nebezpečnosti. A kontrolovat míru jejich společenské nebezpečnosti je také to jediné, co lze s fanatiky dělat. Diskuzi fanatik předem vyloučil.

4 1
možnosti
VS

Nemíním nikoho střílet, ani to není nenávist. Je to konstatovaní stavu nastřádaného léty a zkušeností.

6 1
možnosti
SB

Pane autore Svobodo, jestliže chcete porozumět Rusku, půjčte si někde ve veřejné knihovně román Pošechonské staré časy od Michaila Jevgrafoviče Saltykova- Ščedrina.

Ta kniha dost jasně popisuje určitou ruskou zaostalost. Rozhodně tu knihu nedoporučuji s tím, že "teď se díváte na Rusko kriticky a poté změníte názor". Nikoli. Ta kniha je dost ostrá kritika poměrů na ruském venkově, ve vašem nepříznivém pohledu na Rusko vás spíše utvrdí, než že by ho zlepšila, avšak pochopíte určité důvody, proč Rusové uvažují tak či onak.

Tím, že píši, že to pochopíte, nemíním, že byste se s tím sblížil. Nadále k tomu zůstanete kritický, ale pochopíte to. I nadále budete mít jiné názory než Rusové, ale pochopíte, co je vede k tomu aby oni měli takové názory, jaké mají.

Já bych tuhle knihu dal jako povinnou mimočítankovou četbu na střední školy. Je to přímo učebnice toho, jak vypadalo Rusko před 200 lety. A to dědictví v podobě určitého typu smýšlení si nese to Rusko s sebou i nadále.

A po literární stránce je ta kniha nedoceněným skvostem. Na to, jak skvěle je napsaná, by měla patřit k nejznámějším výtvorům světové literatury, avšak je téměř neznámá.

1 0
možnosti
VS

Nepotřebuji číst tu knihu. Mně stačilo, že jsem lě kamaráda, který v osmdesátých letech jezdil do SSSR do "zakázaných oblastí". Dával tam do provozu zkušební kabiny letadel. A přesně mi posla jak se tam žilo. Za dvě stě let se tam nic nezměnilo.

2 2
možnosti
LT

L20u43d94ě62k 62T56o69n49d78r

13. 3. 2019 10:23

Děláte stejnou chybu, jako mnozí jiní - zaměňujete Rusy za Sověty. Pro vás je to synonymum. Ale je to vaše fatální chyba.

Rusové a Sověti nejsou jedno a to samé. Rusové jsou národnost. Sověti jsou politická organizace komunistů, bolševiků.

Pokud jste "rusofob" pak se bojíte zbytečně. Měl byste být raději "sovětofob" = anikomunista, ani-marxista, anti-bolševik. Pak by to dávalo smysl.

3 8
možnosti
Foto

Sověty vytvořily Rusové, aby daly jméno říší, které jejich imperiální politika vytvořila. Rusové jsou národ který ovládal okolí Moskvy dokázal krutou imperiální politikou vytvoři obrovskou říši. Po první světové válce začali Rusové nutit ostatní národy, k tomu, aby přijali komunismus.

9 0
možnosti
SB

Problém je, že dnes mnozí lidé ze rusofily jsou označováni lidé, kteří ani trochu nefandí Rusku. Pouze tvrdí, že politika Evropské unie je jeden velký nesmysl.

3 0
možnosti
DR

Bingo. Nejde o to že by nějak fandili Rusku ale že ta hysterie kolem něj je už tak trapná, že už překročila určitou hranici rozumu. A to je celé. R^

3 3
možnosti
Foto

Jednadvacátého srpna tisíc devět set šedesát osm na mě Rusové stříleli

Zdroj: https://vladislavsvoboda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=704321

Jak víte, že to byli Rusové?

A divím, že byste preferoval vítězství německých sociálních demokratů a komunistů nad nacisty před rokem 1933, to by přece znamenalo vítězství světové proletářské revoluce, když považujete asi komunismus za větší zlo než fašismus, respektive nacismus.

2 10
možnosti
VS

Máte pravdu i v popravčích četách nebyli jenom Němci. Měli jenom německou uniformu.Rv

9 0
možnosti
DR

"Najednou prozřeli. A hledali spojence, kde se dalo. Dokonce ze svých gulagů pustili Poláky, Čechy, Slováky a další národy, aby jim pomohli bojovat."

Jenom poznámka. Neudělali náhodou něco podobného i angličané v roce 1940 když jim teklo do bot a potřebovali každého? Nehledali náhodou spojence i u těch národů které sami před tím hodili přes palubu? Aspoň trochu objektivity namísto emocí by neškodilo.

3 9
možnosti
VS

Jako obvykle, já o voze a vy o koze. Chce to trochu myslet. Pravda někdy to bolí.

9 1
možnosti
VS

Počítám, že za chvíli tady máte místní kremelskou úderku a to se potom o sobě dozvíte věci...

8 1
možnosti
VS

Nemám s tím problém. Už Werich říkal, že nejhorší je srážka s blbcem.;-)

10 0
možnosti
AC

Mezi Rusy byli a jsou skvělí lidé jako spisovatelé Dostojevskij, Tolstoj (obzvlášť vyzdvihuji knihu Vojna a mír, která dle mého nemá co do 'hloubky' obdoby), Puškin,....skladatelé jako Čajkovskij, Korsakov, Rachmaninov...někteří umělci, vědci, intelektuálové...

Za rusofoba se označit nemůžu, už jen kvůli jejich literatuře, hudbě, kultuře, výše zmíněným osobám....a lidem - Rusům, které jsem za život osobně potkal.

Příčí se mi však jejich politika a je pravdou, že my Češi jsme s nimi neměli nikdy dobrou zkušenost. Váš článek je pak skvělým shrnutím takovýchto událostí. R^

12 0
možnosti
Foto

Celou druhou polovinu 19. století jsme je tak nezřízeně milovali, že jsme poslali budoucího carského generála do Ruska, aby tam připravil invazi do budoucího Československa. A chtěli jsme vidět Romanovce na českém trůnu.

0 4
možnosti
JK

Přiznávám se, že to cítím obdobně.R^

9 0
možnosti
Foto

Já to mám také tak!!

5 0
možnosti