Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

To jsou zas kraviny....

6 3
možnosti
VB

Pěkné, na mě až moc expresivní výrazy. Napsal jsem na podobnou notu, Rakousko Uhersko bylo (i) naše.

Příspěvek k diskusi o zdrojích vojenských tradic současné Armády České republiky a špinění vlastní historie. Dějiny Rakouska-Uherska jsou pro současnost asi tak vyhaslé, jako jsou podle Ústavního soudu „vyhaslé“ Benešovy dekrety.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=661798

2 0
možnosti
Foto

Odtržení od R-U bylo katastrofální chybou, stejně jako odsunutí 3 milionů Sudeťáků.

8 3
možnosti
Foto

Nikoli ,,odtržení" od R/U, ale jeho rozpad, bylo důsledkem I.WW.. Dtto i události po II.WW.!Soudit dějiny ex post, ergo měřítky současnosti, často navíc velice účelově, je značně triviálníRv

3 0
možnosti
VH

Pramen údajů o počtu slovenských důstojníků, o dezerci podle národností (v kterém roce a kam se tolik chlapů podělo?). Předem děkuji,

2 0
možnosti
Foto

Jsou věci ve Vašem článku, s nimiž bych tak úplně nesouhlasil. Ale myslím, že ohledně C.K. monarchie se v mnohém shodneme. Je možné, že demokracie za Rakousko-Uherska byla systémově kvalitnější a měla hlubší základ, než demokracie za první republiky, Jednou z tragedií Československa bylo dědictví nacionalizmu. Spíše dračí setba, než dědictví. A Československo bylo z nástupnických států R.U. patrně jediným, který nebyl od počátku konstituován jako monolitně jednonárodnostní.

5 1
možnosti
JS

J33o73s24e34f 34S58u97k

14. 8. 2018 12:44

my Češi jsme národ, s vlastní historií a kulturou..Při vší úctě k autorovi, více věřím úsudku TGM a ctím ho m.j. i za to, že dovedl Čechy zpět k ustanovení samostatného státu..

5 2
možnosti
Foto

Nejlepší by bylo, kdyby TGM vystřídal Franze Josefa na trůnu. Beztak se spekuluje, že to byl jeho levoboček.;-D

0 6
možnosti
Foto

Žádné kdyby neexistuje. představte si tu hromadu paralelních vesmírů KDYBY jo.

2 0
možnosti
Foto

Po ,,Velké válce" se změnila nejen celá Evropa, ale celý svět. To je ovšem pro kde koho takový ,,maličký detail":-P

4 0
možnosti
MB

Proboha, to jsou konstrukce.. 8-o Kdyby, kdyby, kdyby..

Staré dobré Rakousko-Uhersko.. císař pán.. Proč se asi rozpadlo? "Zradou" Čechů?

Ne, protože se přežilo, protože nepřesvědčilo jednotlivé národy, že jim má co dát, protože již bylo slabé.. Takový je dějin běh.. To neživotaschopné prostě odumírá.. formuje se nové a podstupuje rovněž zkoušku životaschopnosti za různých podmínek. A podmínky se mění ..a součástí životaschopnosti je i schopnost reagovat na tyto změny.

Proč dávat jako odstrašující příklad osud Československa, když už samotné Rakousko-Uhersko (jakož celá řada předchozích slepených říší) je daleko názornějším příkladem? Stejně tak jako SSSR. A stejně tak se jednou přežije EU.

Evidentně se nedokážete vyrovnat s komplexem příslušníka malého národa ..a rád byste se cítil jako příslušník nějaké velké říše, která hýbe světem, expanduje, šíří svoje hodnoty, svádí boje s těmi, kdož je nechce dostatečně rychle pochopit.

Ale to není o životaschopnosti. To je o momentální situaci (ekonomické, mezinárodní apod).

Ta pravá životaschopnost je skutečně na národní úrovni. Ve schopnosti udržet si svůj stát. Navzdory neovlivnitelným dějinným událostem a přetržkám. Vždy se znovu zformovat a vytvářet smysluplné vztahy k prosazování svých zájmů a suverenity. Teď je to třeba EU. OK, ale všeho s mírou. Nesmí to být na úkor ztráty suverenity a schopnosti vnímat a prosazovat vlastní zájmy. Protože i EU je ve své podobě dočasná ..vždyť se neustále vyvíjí. Nemá cenu diskutovat jestli k lepšímu nebo horšímu. Prostě se mění (stejně tak se mění okolní svět) ..a kdo nám zaručí, jaká bude její podoba za pár let? Kdo by si před pár lety pomyslil, jak se promění euro-americké vztahy pouhou změnou v Bílém domě? Stejně tak může jednou dojít k výrazné změně v rozhodujících zemích EU ..např. v důsledku migrační vlny, mezinárodního hospodářského nebo vojenského konfliktu atd..

14 4
možnosti
MB

Prostě prioritou musí být vlastní stát ..spolupracující s ostatními, kdo sdílejí jeho zájmy ..ale s vědomím, že neexistuje žádné "Na věčné časy a nikdy jinak!"

7 0
možnosti
MK

Kdybychom nerozbili Rakousko, nepřišel by Hitler ani komunisti a česká kotlina s moravskými úvaly by patřily k nejbohatším částem světa. Ale pozdě bycha honit.

7 5
možnosti
Foto

My jsme ,,rakousko", tedy R/U nerozbili, ale to je také detail. Skoro;-D

3 0
možnosti