Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavé informace, karma R^

2 3
možnosti
Foto

nic není dokonalé -ani dnes to není růžové -povinné zubařské prohlídky na základních školách byly například úžasnou vymožeností.dnes mají mladí zuby v hrozném stavu a na umělý chrup abyste si vzal půjčku-jak všichni dříve nadávali na spartakiádu jakožto socialistický výmysl a přitom současný sokolský slet je to samé prostě je módou nadávat na časy nedávno minulé a velebit ty dávno minulé:-/

3 13
možnosti
Foto

Na zubní prohlídky je nárok pořád-jen je řší rodiče ne škola.

Rozdíl sletu proti spartakiadě je v tom, že slet je pro ty co dobrovolně chtějí, spartakiada byla dobrovolná povině-alespoň pro děti.

10 1
možnosti
Foto

Nejlepším dokladem toho, že je dnes lépe je to, že lidi jako vy mohou psát ty své nesmysly a nemusí se bát, že "pro ně příjdou", nemusí se bát, že jejich děti nebudou moci studovat, ....

Dalším dokladem toho jestli je lépe dnes nebo tehdy je to, že dnes můžete cestovat kam chcete a nemusíte se ptát našich úřadů zda tam můžete a nemusíte čekat na devizový příslib, na zahraniční dovolenou jezdí násobně více lidí

Pokud se týká ekonomiky tak je srovnání rovněž naprosto jednoduché, dnes si chudí lidé musí rozmýšlet jestli si koupí mandarinky, zda si mohou dovolit koupit maso k obědu, zda dětem zaplatí sportovní kroužek,.... za komunistů si tyto věci pokud vůbec byly k dostání museli rozmýšlet téměř všichni (snad s vyjímkou stranických papalášů).

Když to shrnu a pominu pár papalášů-dnes jsme všichni svobodnější a drtivá většina lidí bohatší než za komunismu. A ano je část lidí co se dnes ekonomicky moc dobře nemají a jsou na tom obdobně jako většina lidí za komunismu.

10 1
možnosti
Foto

Já si mohu dovolit psát svoje "nesmysly" proto, že jsem dostatečně finančně zajištěný. Občan, který je například novinářem, si toto nemůže dovolit ani náhodou, MUSÍ psát to, co po něm chce jeho chlebodárce, jinak se ocitne ve stavu nezaměstnaných.

Cestovat dnes může pouze ten, kdo na to má, ale uznávám, že máte pravdu, protože já jsem před rokem 1989 nesměl na Západ cestovat jako někteří tehdejší prominenti, např. již zmíněný pan Vodvářka.

Jak napsal jeden bývalý ministr ČSSD: Menší menšina našich občanů se má lépe než před rokem 1989, většina se má stejně a větší menšina našich občanů se má hůře než před rokem 1989.

5 10
možnosti
LB

"V našem městě se od padesátých let stavělo ve velkém. Dá se říct, že v padesátých až osmdesátých letech se postavilo nejvíce domů za celou historii našeho města. Řekl bych, že možná polovina města."

Zdroj: J. Petřík

Podle údajů ČSÚ měly Boskovice v roce 1950 - domů 1491, v roce 1991 to bylo 1914 domů; to znamená, že za 41 let se postavilo 423 domů.

V roce 2011 měly Boskovice 2253 domů, tedy za 20 let (kapitalismu) se v Boskovicích postavilo 333 nových domů. Z toho vyplývá, že za socialismu se v Boskovicích průměrně postavilo 10 domů za rok, zatímco za kapitalismu to bylo v průměru 16,6 domů ročně.

13 0
možnosti
Foto

Jen jste zapomněla dodat, že za komunistů se zbouraly celé čtvrti starých domů postavených v 18. - 19. století, takže šlo o stovky domů, které se nahradily novou výstavbou.

3 1
možnosti
BL

Slušnej oddíl rebelů :-): Jiří Řezník, Standa Novák, Josef Karásek, Aleš Presler, Ivan Marek

5 1
možnosti
SN

:-)...Pane LUdvíku....olajkoval jsem Vám to! Každý máme jiné životní zkušenosti, prostě...každý jsme jiný. V tom je ten půvab. Uniformita by byla nudná!

1 0
možnosti
Foto

Ten, kdo chtěl za komunistů stavět, musel dílem krást, anebo být osoba v komunistické hierarchii vysoko postavená. Ti stavěli tak, že ze stavby se najmuli za bednu piv zedníky. Cihly první jakosti kupovaly jako cihly zlomkové za pár halířů. Cement vozil na stavbu potentáta mix a ze čtyř mixů se účtoval jeden, maximálně dva.. Nová okna se účtovala jako vyřazená anebo jako opravená. Tak by se dalo pokračovat. Ti co tu možnost neměli, si vyráběli tvárnice sami a byl na to takový strojek a ze škváry a betonu se vyráběly pomoci strojku tvárnice. Pomáhal jim nekřesťansky drahý zedník, horko těžko získávali materiál na stavbu, a pokud něco sehnali tak za úplatek, anebo to ukradli.

10 1
možnosti
Foto

V počátcích socialismu existovala jen státní bytová výstavba, ale postupem času se ukázalo, že centrálně plánovaná účelná správa a finanční služba není žádoucím způsobem funkční a pružná. Proto vznikla socialistická instituce stavebních bytových družstev (SBD), opírající se o „zapojení nejširších mas pracujících “.Zákon 27/1959 Sb. o družstevní bytové výstavbě vytvořil podmínky k rozvoji a růstu stavebních bytových družstev občanů a pracovníků. V bytových družstvech se sdružovali lidé, kteří „budovali“ společnými prostředky a společnou prací. Byla tu úvěrová podpora státu a možnost přispět k získání vlastního bydlení svépomocí při výstavbě nebo splněním brigádnických hodin, ku příkladu v panelárně nebo na staveništi. Bydlení v „družstevním“ bylo ovšem v porovnání s bydlením ve „státním“ nákladnější – člen družstva vkládal akontaci a v měsíčním nájmu splácel anuitní splátku úvěru. Dobová vzpomínka může znít takto: „V družstevním bytě 3+1 1989 platil nájem bez inkasa 730 Kč, ale ve vedlejším domě, postaveném současně, byly stejné byty, ale státní s nájmem 380 Kč bez inkasa.“

10 1
možnosti
BL

Pokud ty informace píšete pro pány "Jiří Řezník, Standa Novák, Josef Karásek, Aleš Presler, Ivan Marek a samozřejmě Jaromír Petřík", tak to je házení perel sviním ...

7 2
možnosti
PT

P34e56t39r 80T96o10m98e49k

4. 7. 2018 21:40

Petříku, rodiče mojí ženy postavili v roce 1938 rodinný dům. Pak ho dlouho spláceli. Pak pronajali (už za vašich komunistů) potravinám prodejně potravin kvůli splátkám a pak když ho doplatili, komunisti přišli, že dům znárodňují, protože v něm je prodejna potravin. Šílený boj to byl aby se to komunistickým tajemníkům nepovedlo. Můj strýc byl sociální demokrat, který nesouhlasil se sloučením s KSČ. Jak dopadl? Nejdřív doživotí a pak ho po 15 letech v Jáchymovských dolech pustili. Co myslíte, v jakém stavu se vrátil? A vy máte tu drzost srovnávat ten zločinecký systém s dneškem a melete o tom jak u vás postavili tisíce rodinných domů za hubičku pro mladé rodiny. Je mně z vás zle.

27 0
možnosti
Foto

Pokud bych porovnal případ Vašich předků s případem blogera Janoty a spousty našich občanů, kteří se dočkali podobné "spravedlnosti" jako Janota, tak zde velké rozdíly nejsou.

Jenže, není v zájmu současné "demokratické propagandy" psát o tisících naprosto zničených existencí, které se v současné době nedovolaly spravedlnosti.

2 11
možnosti
PD

Komunistům je lépe za současné demokracie - nemusejí se přetvařovat - mají se jako nikdy předtím - mají firmy, kde s chutí vykořisťují své dělníky, vydělávají velké peníze, jezdí v BMW, po celém světě, jejich děti studují v záp Evropě - to by dříve těžko prošlo.

11 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik