Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně se osobně docela líbí myšlenka, že k rozmachu křesťanství přispěla snaha flaviánských císařů vypořádat se s židovským povstáním kolem r. 70 nl. I když je to jen odvážná spekulace, celkem obstojně vysvětluje, proč se evangelia objevila až s takovým zpožděním...

http://postflaviana.org/introduction-flavian-origins-theory-christianity/

https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar%27s_Messiah

1 0
možnosti
Foto

Prečítala som si to a je to zaujímavá fikcia pre románopisca, ale historik sa nad tým môže len zasmiať.

Mohla by som o tom napísať celý článok (napadli mi myšlienka, že by som špeciálne pre vás mohla napísať článok, ktorý bude reakciou na túto hypotézu), tak len stručne:

1: Máme predflaviovské kresťanské písomné záznamy o Ježišovi, ktoré jasne dokazujú, čo kresťania hlásali.

2. Od Suetonia a Tacita vieme, že kresťanstvo bolo rozšírené po celej rímskej ríši pred Flaviovcami. V Ríme kresťania boli už sa cisára Klaudia, za Nera boli v takom rozsahu, že na nich dokonca zvalil vinu za podpálenie Ríma a rozpútal prenasledovanie kresťanov, kde zahynulo "obrovské množstvo ľudí" (citát z Tacita).

Záver: Keď nastúpili k moci Flaviovci, kresťania už boli rozšírení po celej rímskej ríši a presne vieme, čo hlásali.

2 0
možnosti
JP

J32o73s98e93f 86P30o89t50r

17. 2. 2018 11:50

Manipulace a překrucování faktů jsou u ateistických vědců metody běžně používané. Dovolil bych si všimnout si Karla Sagana. Excelentní vědec, astronom, dneska hojně citovaný i oslavovaný. Ve své stěžejní knize Cosmos v prvních třech čtvrtinách vědecky přísně popisuje co je známo o vesmíru, v poslední čtvrtině se věnuje ateistické kritice středověkého křesťanského myšlení, zvláště se zaobírá Galielem.

Připomeňme si jak to bylo. Koperník svoji myšlenku vyslovil jako rozumnou teorii, ale bez jakýchkoliv důkazů, stejně tak ji rozvinul i Gelileo. Heliocentrická myšlenka byla matematicky dokázána až za 70 let po nich od Keplera, a fyzikálně až v polovině 19. století, a to hlavně proto že tenkrát vědci nedokázali změřit hvězdnou paralaxu.

Tuto situaci K. Sagan tvrdě a neúprosně kritizuje. To je asi v pořádku, jenže v té době na jedné šestině světa vládli jeho myšlenkoví pobratimové, ateističtí marxisté, kteří ještě kolem roku 1980 odmítali Velký třesk a působení 2. termodynamického zákona. Ovšem nejen odmítali, ale své myšlenkové odpůrce popravovali a zavírali do Gulagů.

O tom K. Sagan neříká ani slovo. Jasné pokrytecké chování velkého vědce.

3 2
možnosti
LT

L42u75d24ě49k 50T29o51n83d17r

17. 2. 2018 11:46

Ateista Richard Dawkins se urputně snaží dokázat, že víra v Boha je blud, nesmysl, že evangelia nemají hodnotu vědeckého důkazu... Já jen nechápu, co jako vysoce vzdělaný člověk očekává? Že věřící se zřeknou své víry? Že po přečtení Dawkinsnovi knihy zahodí Bibli, Tóru nebo Korán? Že se ťuknou do čela a řeknou si: "Ó jací my jsme byli hlupáci! V jaké bludy jsme věřili! Bože, jací my jsme hlupáci!". Vše zahodí a stanou se ateisty?

Richard Dawkins je skvělý vědec a vynikající biolog, ale ve věcech víry, psychologie a lidské "duše" je naivní hlupák. Nedá se to jinak říct, protože svou urputnou snahou ukazuje i svojí hloupost a hlubokou nevědomost v tomto oboru lidského konání.

Je jak ti komunisté, který si mysleli, že neustálým opakováním, že Bůh neexistuje, přestanou lidé věřit a stanou se ateisty. Také byli hloupí a vytrvalí.

2 2
možnosti
Foto

Hodně ex-věřících říká, že je inspiroval. A myslím, že komunisté se zasloužili o rozšíření ateismu. Hloupí jsou spíš lidé, kteří si myslí, že víra je něco čeho se nedá zbavit. Přitom stačí jen začít používat rozum, zjistit si fakta a víra je pryč.

1 1
možnosti
Foto

Evangelisté byli sice současníky Ježíše a lze říci, že jejich svědectví je svědectvím o skutečném životě člověka z masa a kosti, ale nicméně jejich svědectví byla zapsána až tak dvě stě let po jejich skonu. Síla ústní tradice je sice v tehdejší negramotné společnosti sice vcelku přesná, nicméně chybičky se časem vždy vloudí. Navíc pouze tato svědectví byla církví nakonec kodifikována. A při té kodifikaci asi mohlo dojít k dalším zkreslením. Takže se nelze divit, že mohou připadat někomu nedůvěryhodná.

Pozn. Existují různé písemné přepisy jednoho a téhož původního pramene. A lze vysledovat, jak se přepisovači přepsali.

Kdyby všechno bylo tak jednoduché, jak se zdá, nemusela by vzniknout pomocná věda historická, zvaná kodikologie.

A to už se vůbec nebavím o tehdejším oblíbeném sportu, psát zakládací listinu nějakého středověkého města o tři sta let později.

1 1
možnosti
Foto

1.Názory nemeckých teológov, ktoré tu spolu s Dawkinsom prezentujete, že evanjeliá boli napísané 200 rokov po udalostiach boli dávno vyvrátené nálezom rylandského papyrusu a inými archeologickými dôkazmi.

1 0
možnosti
Foto

Desítky let po Ježíšově smrti se o něm napíšou příběhy a desítky let po tom někdo řekne něco o autorech těch příběhů? No tak to je teda síla.

4 0
možnosti
AR

Je to tak. Archeologické vykopávky v Izraeli potvrzují to, co je psáno Bibli8-o!!

4 0
možnosti
VF

Velké díka a karma. R^

5 1
možnosti
JR

J64a18r48a 68R34a96n50k

16. 2. 2018 21:24

A proc ne, nesmi se uz o nicem diskutovat, ci o necem premyslet, mam od nej dve knihy a nelituji. Mohu nad necim pochybovat, ale to je jeho umysl.

0 0
možnosti
Foto

Ja som zakázala diskutovať, či o niečom premýšľať? Veď k tomu aby skúmali fakty, čitateľov svojimi článkami nabádam.

0 0
možnosti
RK

R97u70d79o14l33f 30K89o91n36c

16. 2. 2018 21:19

Kto je to Dawkins ???? Jeho názor je pro mně tak důležitý jako zábradlí na WC -

překáží.

2 3
možnosti
Foto

Hoci sa odborníci zhodujú na tom, že jeho názory sú plytké a vedecky nepodložené, faktom je, že Dawkins je veľmi vplyvný. Preto sa ním zaoberám.

1 1
možnosti

Teologie dostává dnes už též exaktní rozměr jako ostatní vědy. Je až neuvěřitelné, jak poctivě se studuje a vykládá Písmo. To už nemá nic společného s biblickou dějepravou, jak jsme byli zvyklí my!

:-)

2 1
možnosti
Foto

Neviem ako je na tom teológia, ale tiež som milo prekvapená, na akej úrovni je história, ako sú systematicky porovnávané tisíce starých rukopisov Biblie atď.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.