Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nepřestěhuje.

Je docela katastrofa, jak skutečné Nic o Africe všichni vědí. Nejvetší problém je, jak vnímáme Afriku jako jeden jednolitý kontinent vpodstatě všude stejný a nerozlišujeme mnoho jejích podob. A to je důležité. Na prvním místě tu zdůrazním, jak mylnou máme představu, že Afričan jako první nápad vezme loďku a jede k nám. Nespravedlivě, zcela nespravedlivě je obviňujeme, že si věci neřeší uvnitř Afriky. není to vůbec pravda.

Afrika má - v některých - v některých oblastech tři problémy. Války, vodu, co začíná scházet, ale ne všude (Rwanda a země tohoto pásu jsou víc zelené než Skotsko) a za třetí - Aids. Pro nás Evropany jsou problémem lokální války a jisté selhání systému mezinárodních jednání OSN...Afričana vyžene hlavně válka a zcela na devadesátdevět procent ho žene do sousedního státu.Tyhle státy jsou mnohem menší než naše republika a jsou schopny přijmouit desetitisíce uprchlíků. Někteří ale také jdou do v Africe vybudovaných uprchlických táborů. A to jsou ti, co když po deseti letech nevidí možnost návratu do válkou zmítané země, nakonec volí v naději nebezpečnou cestu k evropským břehům. Problémem je, že vlády problematických zemí nejsou schopny mít kontrolu nad celým územím , a tak ji přebírají skupiny. Jenže na mezinárodním poli se jedná s vládou, co stát defacto nezvládá. Pokud by se vyšlo z definice státu a co má obstarat, je na zvážení, zda neuznat i ony skupiny, které si nakonec nekorunovaně s územím poradí.Jedna teorie říká, že je zkrátka zapotřebí africké státy ještě roizdělit. V jednom je i pět etnik. Ústava se měnívá kvůli jednomu prezidentovi na nekonečně dlouhé období, protože po volbách by se mohl dostat do ohrožení života. Navíc v Africe je celkem běžný model - jakási genetika historicky daného myšlení - absolutismu... jde zbožštění těch nahoře jako kmenových náčelníků.Proto nekončící války a vyhánění jiných etnik ze země. problém je i to, jak to rozdělit,i kdyby snaha byla.Kongo - hl.město na západě.. nerostné bohatství východ.

5 0
možnosti
JK

Děkuji vám, Radko. Se zájmem jsem si váš příspěvek přečetl. Vlastně jsem se přesně proti tomu, co kritizujete v jeho úvodu, ve svém článku vymezil. Ten člověk, s jehož názory jsem polemizoval, reagoval na FB. Rozklikl si Světové statistiky online, tam ta číslíčka divoce skáčou a je to fascinující, připojil k tomu několik hypnotizujících obrázků a grafů a k tomu napsal ten blábol, který jsem citoval a parafrázoval, když jsem vynechal všechny výpady proti mé osobě.

A ejhle, první dvě reakce na můj článek přinesly pouze další čísla z odhadů růstu populace, vytkly mi, že nenavrhuji řešení populační exploze (sic!), ale k tomu to, co jsem vlastně napsal, neuvedly vůbec nic. A pak se hned připojil pan Hermánek se svými těšínskými jablíčky.

Tak to máte tak. ;-)

1 0
možnosti
MS

To, že do Evropy nemohou přijít desítky miliónů Afričanů neznamená, že by tady jít nechtěli. Hlavní důvod, proč se tak neděje, je ryze technický - v cestě jim stojí Středozemní moře. Kdyby se z Afriky do Evropy dalo přejít suchou nohou, byla by zde ještě mnohem horší situace, než s imigranty z Asie.

2 1
možnosti
JK

Jste moc při zemi, řeč byla o stovkách milionů a černoušek v letáku Lidlu je jejich předvojem. Jinak věřím, že by se spousta Afričanů zvedla a vydala se do Evropy. Naštěstí mnozí netuší, že Evropa existuje a mnozí z těch, co o ní vědí, nemají zase ponětí, kterým směrem se vydat. ;-)

0 0
možnosti
LP

Karma 7,89 při 634 přečteních. To je zpětná vazba jako hrom. To neokecáte.

0 0
možnosti
Foto

doufejme, že si tadyhle Jaroslav, z jelimaního chlapce z pískoviště v boji o skleněnku, strejdovitých, rasistických a páprdovitých názorů, nebudě dělat moc.

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že autor, pan Kvapil, je přeborníkem v Těšínských jablíčkách.

Prostě, za každou cenu přesvědčit publikem, že nic se neděje a je je to jen "business as usual".

Ale, ono to bohužel tak není. Nemusí se zvednout 100 miliónů Afričanů najednou. Postačí, když se zvednou postupně.

A předzvěst zde již máme. A také je, samozřejmě, pro Afriku důležitá lepší výživa a lepší zdravotnictví. To pak všechno pofrčí ještě daleko rychleji.

4 0
možnosti
JK

Konečně se dostávám k vám, pane Jablíčko. Vy jste z Těšína? To jsem nevěděl.

Víte, co si představuji, pane Hermánku? Jak jdete na pivo, usednete, objednáte si a pak se užíráte představou, že se naráz nebo postupně zvedají stamilióny Afričanů a vydávají se na pochod do Evropy. Jste z toho už zoufalý, na čele smrtelný pot, třesete se po celém těle, ale pak přijde pár kamarádů, proberete to, zanadáváte si, usoudíte, že se svět řítí do pr..., do záhuby. A když cítíte, že jste dovršil svou míru, odeberete se domů a jak jste tak pěkně předpřipravený a v ráži, sednete a napíšete nějaký další ze svých textů, kterým nás tady oblažíte. Buďte zdráv a vesel. ;-)

2 1
možnosti
PN

Pár těch čísel o Africe:

Podle oficiálních údajů UNICEF z roku 2014 se počet Afričanů zvýší z 1,033 miliardy v roce 2013 na ohromující 4,2 miliardy v roce 2100. Jen během následujících 35 let se narodí dvě miliardy afrických dětí. Do roku 2100 bude polovina všech dětí na světě z Afriky. Nejedná se o lineární projekce současného vývoje, ale nejlepší odhady vycházející z dnešních a historických precedentů. Tato populační exploze bude mít nesmírně zásadní dopady nejen na Afriku, ale i pro celý svět.

Ze strohých formulací demografů z UNICEF se dozvídáme, že:

Budoucnost lidstva bude stále více africká. Větší polovina z očekávaného 2,2 miliardového nárůstu světové populace za období 2015-50 se odehraje v Africe, přestože tempo růstu i tam zpomalí. Za současného vývoje bude za 35 let jeden ze čtyř lidí na planetě Afričan, do konce století pak čtyři z deseti. V roce 1950 žilo v Africe jen 9% obyvatel světa.

Za posledních 60 let se díky západnímu zdravotnictví, lepší výživě a nesmírnému objemu pomoci zvenčí v Africe snížila míra úmrtnosti dětí a její populace se z 200 milionů v polovině 20. století zčtyřnásobila. Za dalších 60 let se zčtyřnásobí znovu, a tak se za pouhých 150 let (1950-2100) počet lidí na černém kontinentu zvýší o závratných 1830%.

Jen samotná Nigérie má 178 milionů obyvatel a v příštích 35 letech dojde k 21% afrických a 8% světových porodů v Nigérii. Pokud se potvrdí současné propočty, dosáhne Nigérie do konce století takřka k jedné miliardě (914 milionů) lidí. Jiné africké země však zažívají ještě prudší růst.

Nejrychleji v Africe roste Niger, země s „pouhými“ 19 miliony obyvatel. Tamější ženy mají nejvyšší míru pubertální plodnosti na světě a každá v průměru porodí 7,5 dítěte. Dnešní odhady mluví o 220% vzestupu počtu dětí v Nigeru do poloviny století a celkovém zvýšení počtu obyvatel na 204 milionů v roce 2100. To znamená předpokládaný nárůst o 1073% za pouhých 85 let a s 204 miliony by se Niger vyrovnal dnešní Brazílii.

9 1
možnosti
JK

Děkuji vám za ta čísla, avšak já je znám. Ve svém textu jsem uvedl: "Obrovský růst světové populace je samozřejmě jedním z největších problémů současného lidstva. Jaké však bude mít její další zvyšování faktické důsledky, dnes určitě nikdo neví." Píšete, že se "nejedná o lineární projekce současného vývoje, ale nejlepší odhady vycházející z dnešních a historických precedentů". Odhad je odhad a ne skutečnost a vzhledem k tomu, že nikdo neví, jaký bude fakticky vývoj v dalších letech a desetiletích, nemůže nikdo vzít v úvahu ani všechny faktory, které ten vývoj ovlivní. Přesně z toho důvodu je každý odhad do značné míry lineární projekcí současného vývoje. Nikdo totiž neví, jak se budou chovat lidé, kteří jsou dnes nemluvňaty, nebo se ještě nenarodili, nikdo neví, co objeví a vymyslí.

A promiňte mi, současný svět nemá žádný historický precedent. Nikdy na Zemi nežilo tolik lidí, nikdy nemělo lidstvo takové technické možnosti, věda nikdy nedosáhla takové úrovně, nikdy nemohli lidé využívat do takové míry poznatky z jiných částí světa, což přináší synegické efekty a jejich vliv na vývoj nemůže nikdo odhadnout ani náhodou. Nikdo také netuší, k jakým regresím dojde.

Ale jestli skutečně bude v roce 2100 polovina lidí na Zemi původem z Afriky, tak s tím my dnes nic nenaděláme a nemůžeme se vůči tomu ani nijak zabezpečit. A jak s tím souvisí černoch v letáku Lidlu?

1 0
možnosti
PN

Pane autore neuvedl jste ani jediný argument proti. Populační čísla, která jdou z Afriky jsou děsivá - dnes je tam zhruba miliarda lidí a předpověď pro rok 2050 je 2.4 miliardy. Už dnes se do Afriky musí dovážet velké množství potravin. Až bude v Africe dvojnásobek dnešní populace tak to prostě nebude realistické tu populaci uživit. Planeta má omezené zdroje a už dnes se rabují, kvůli zemědělství padají deštné pralesy a světový oceán se blíží vylovení. Samozřejmě, že ti lidé z Afriky se pokusí dostat pryč, variantou je jenom apokalyptický hladomor. Proti tomu stejně nejsme schopni udělat vůbec nic. To není strašení - pokud víte o nějakém racionálním řešení, sem s ním. Ve svém článku jste žádné nenabídl. Pouze jste žádal, aby nebylo strašeno - jenomže čísla jsou čísla.

10 1
možnosti
JK

Argument proti čemu? Proti tomu, že přibývá lidí? Ale to je přece nezpochybnil. Ve svém textu jsem uvedl: "Obrovský růst světové populace je samozřejmě jedním z největších problémů současného lidstva. Jaké však bude mít její další zvyšování faktické důsledky, dnes určitě nikdo neví." To, že nebude takové množství lidí možné uživit a že se dají na pochod do Evropy, jenom předpokládáte. Tomu předpokladu však poněkud odporuje fakt, že se na světě daří lépe uživit současných 7,2-7,4 miliardy lidí, než se dařilo uživit lidi, když jich byly třeba jen dvě miliardy. Názory odborníků na vyčerpání světových zdrojů se také různí.

Nicméně, i kdyby byly vaše předpoklady správné, tak sám píšete: "Proti tomu stejně nejsme schopni udělat vůbec nic." V podstatě totéž jsem napsal já.

Já jsem napsal zcela přesně, co považuji za strašení. Strašení není, že si člověk uvědomuje růst světové populace, ale jsou jím ony amatérské či diletantské vývody, k nimž různí jedinci docházejí. Víte, všechny prognózy o budoucím vývoji nemají pro běžného člověka, jako jsem já nebo vy, žádný význam (pokud se tím tedy vy nějak profesionálně nezabýváte). Jsou to pouhé pracovní podklady pro odborníky, kteří jsou schopni navrhnout opatření, jež by mohla lidstvu pomoci při řešení problémů, které plynou například z růstu populace.

Já žádné řešení navrhnout nemohu, a tak to nedělám a vy byste měl spíš ocenit, že tady nelíčím nějaké stupidní vize. Čísla jsou čísla, jak píšete, ale co znamenají a hlavně budou znamenat, je jiná věc.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik