Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nepodmíněný příjem ne !

2 0
možnosti

No, takové zrušení daně z příjmu fyzických osob by přišlo státní kasu na podobnou částku a dávalo by smysl.

4 0
možnosti
MP

V principu je určitě dobře, že se hledá alternativa k současnému uspořádání, které je v řadě bodů dnes nedostatečné. Především si uvědomme, že dříve muselo pracovat prakticky celé práceschopné obyvatelstvo, aby se společnost uživila, a to třeba z 80%v zemědělství. Dnes reálně stačí, aby pracovalo v zemědělství 5% lidí, třeba 20%v průmyslu, 25% ve smysluplných službách a polovina lidí by nemusela pracovat vůbec a nic by nestalo. Současný systém ale tlačí do práce všechny lidi, protože na živobytí si musí každý nějak vydělat, takže se objevuje spousta zbytečných a nesmyslných pracovních pozic, které stejně nikdo nepotřebuje a žádnou hodnotu nevytváří. Což je velká škoda takovéto situace nevyužít. Dříve se snilo o tom, jak v budoucnu budou pracovat jen stroje a lidi nebudou dělat nic, doba pokročila, stroje ubraly lidem obrovskou spoustu práce, ale na nutnosti nějak pracovat se to nijak zvlášť nepromítlo.

3 0
možnosti

Problém je v tom, že stát pomáhá ta zbytečná místa vytvářet.

1 0
možnosti
Foto

Ještě že už jsem v důchodu, ale důchodci by asi měli dostávat stejně, ne?R^

0 0
možnosti
VO

V13i54t 60O67t71a79h41a73l

2. 9. 2016 18:38

NZP se týká každé osoby bez rozdílu věku a pohlaví. Je to prostě "dávka pro všechny nutná k základnímu přežití".

Spolu s tím by se zrušila naprostá většina dávek sociálního charakteru.

Kdo chce zkrátka víc, musí začít pracovat. Komu stačí základ, nemusí se být smrti hladem a zaměří svou aktivitu jinam. Třeba do duchovního rozvoje, vzdělání, výchovu potomků, nebo nějaký vlastní projekt, na který nyní pro samé honění se za přežitím prostě nemá čas.

2 0
možnosti
RH

Myslím, že je správné myšlenku vyzkoušet v praxi, ale jsem docela rád, že to nebude u nás. V každém případě současný sociální systém nemá hlavu ani patu a nefunguje, takže pokoušet se o změnu je úkolem vyspělého světa.

1 0
možnosti
Foto

Za mě říkám ano. K tomu však dodávám jistá .... ale...

Důležitá je samozřejmě výše, která by v našich nynějších podmínkách neměla překračovat 5-6000 na osobu, ale vzhledem ke stavu rozpočtu by byla reálná výše někde kolem 4000. Otázkou je, zda přispívat rovněž na dítě a vytvářet tak podmínky, pro tzv. porodní živnost, kdy množství dětí zajišťuje bezpracný příjem rodiny.

Rovněž by nemělo jít o izolovanou součást legislativy, ale měla by se provázat s dalšími změnami, které vy již naznačujete. Zákoník práce, živnostenský zákon, daňové zákony apod. Důležité by bylo nastavení zdravotnictví. Mně by se docela líbil model upuštění od současného povinného pojištění a přechod na komerční pojištění s tím, že by v rámci Základního příjmu stát sjednal jakési základní pojištění pro každého pro zajištění akutní zdravotní pomoci v případě ohrožení života a cokoliv nad stanovenou základní a nutnou péči by si lidé pojišťovali na komerční bázi.

V tom, že by každý měl státem zajištěn nějaký minimální obnos pro zajištění obživy a střechy nad hlavou, ale nic víc, vidím cestu, jak lidi znovu učit odpovědnosti za svůj život. Nechceš pracovat? V pořádku, budeš živořit na Základním příjmu a nikdo ti víc nedá. V současnosti ti, co nechtějí pracovat a umí v tom chodit, si žijí mnohem lépe než ti, co pracují a díky státní buzeraci pracovního trhu se příjmově pohybují na hranici minimální mzdy.

2 0
možnosti
Foto

Vy si opravdu neuvědomujete tu zrůdnost, která bude následovat. Máš základní příjem a dovolil sis to a to co se nesmí... Do basy s tebou.

Víte lidé co začnou myslet v invencích, je to špatné, ale dovedu si představit, že do určité špatnosti to je akceptovatelné, dokáží si pak obhájit jakoukoliv špatnost, tím že si posunou hranici zla na jimi akceptovatelnou úroveň.

0 1
možnosti
Foto

Myšlenka bezpracného příjmu je vítězstvím hlouposti nad zdravým rozumem. Je to upevnění vazalství mezi státem a lidmi stávajícimi se stále víc a víc závislými na lupičské podstatě tohoto systému. Tito lidé pak budou tvořit masu o kterou se opře každý politik při útoku na jakýkoliv soukromý majetek.

0 2
možnosti
Foto

Máte pravdu. Ovšem je třeba si uvědomit, že bezpracný příjem stát lidem s hroší kůží a grázlům zajišťuje již nyní v míře, která nás stáhne do ekonomické propasti. Základní příjem má ten bezpracný příjem omezit a nastavit podmínky tak, aby nikdo nemohl parazitovat na těch ostatních neboť by všichni brali úplně stejně.

2 1
možnosti
ZH

Já si myslím, že to jednou přijde, ale společnost na to není připravená. U nás pak na rozdíl od Švýcarů, vstoupí do hry nenažranost a vyčůranost " podnikatelů ".

Jinak karma za dobrou úvahu.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za čas; myslím si taky, že se ten čas blíží.

0 0
možnosti

pokud by casta byla nesmyslne mala (a to 2500 je, bo to nezajisti zakladni potreby), tak nem nepomineny prijem smysl, zvalst pokud ma byt nahradou za socialni prispevky. Za absolutni minumum, ktere umozni jakestakes preziti povazuji (od oka) aspon dvojnasobek

0 0
možnosti
Foto

Tu částku jsem tam uvedl jen proto, aby vznikla základní představa, kolik by to celé stálo - při dosazení jiných čísel už stačí trojčlenka. Jedná se mi spíš o to, vyvolat diskusi, zda ano, nebo ne. Podmínky by se stejně ladily podle situace a pochybuji, že by se daly stanovit od stolu jednou pro vždy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.