Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nezlobte se, ale drtivá většina Vašich příkladů mi připomíná reklamní články rovněž tady, kdy je na smyšlených příhodách demonstrována činnost organizací. které občany uchrání od všeho zlého:-) Nebo fakt někdo někdy zaslechnul třeba "Při zápasu o bronz ve fotbalu řekne komentátor, že rozhodčí je schopen přidat výraznou minutáž.";-D

0 1
možnosti
PB

P56e65t63r 37B95ü39r98g78e74r

29. 8. 2016 11:24

Výborně, jsem rád, že jste to napsal. Za mne bych ještě dodal, přidávání pomocných sloves - například "bude" ...zřejmě z angličtiny. Rovněž tak je příšernou formou "cestina" vzniklá nástupem počítačů a přetrvávající díky lenosti a nedbalosti jejich uživatelů.

1 0
možnosti

kéž by se začala čeština prznit tak aby z tohoto divného jazyka vznikl konečně nějaký smysluplný a použitelný.....každej čechomoravan trpí od narození tím, že musí používat tento jazyk.....kéž by sem nikdy ti dva věrozvěsti nepřišli....

A chtělo by to trošku pokory ke komentátorům kteří nemají na svůj projev tolik času jako vy který si ho po sobě můžete několikrát přečíst než jej publikujete ;-)

0 8
možnosti
PS

P49e64t93r 39S87p15o21r29e38r

29. 8. 2016 11:25

To není o čase, který mají k dispozici. (Samozřejmě, už se za tu větu stydím.) Člověk, který mluví k národu, by měl svůj jazyk kultivovat neustále, vždyť je jeho pracovním nástrojem. Dobrý dělník také dbá na to, aby měl nabroušený vrták , pilu nebo nůž.

3 0
možnosti
IK

Karma a dík. Mluvíte mi z duše.

Za sebe ještě mohu přidat, že mnou pokaždé trhne, jak komentátoři przní stupňovávání přídavných jmen. Výrazy jako: "čím dál více modřejší" by měly být důvodem k odebrání pohyblivých složek platu a při opakování k vyhazovu.

A to už ani nemluvím o faktu, že normální česky hovořící lidé na konci věty klesnou hlasem, čímž vyjádří tečku, případně hlasem stoupnou, čímž vyjádří otazník. Nikoli však komentátoři, moderátoři a ostatní "mluvící hlavy". Místo jednotlivých vět vyrážejí shluky slov prokládané pauzami, kterým by v psaném textu nejspíš odpovídaly tři tečky a (předpokládám) za účelem docílení dramatického efektu řeč ještě prokládají nepravidlelným, nicméně častým "ééé". Výsledkem je zhusta naprostá ztráta smyslu sdělení (pokud tedy vůbec sdělení původně jaký smysl mělo).

2 1
možnosti
JV

Myslel jsem si, že jsem jediný, komu vadí prznění češtiny. Děkuji Vám za článek. Ještě mi vadí slovní spojení být o něčem (je to o penězích, je to únavě a pod.)

3 0
možnosti
IK

Nejste jediný, ale všem dohromady nám to není nic platné. Dokud čeština nevyskočí nepřišije mluvčímu pohlavek při každém provinění proti mateřskému jazyku, budou profesionálové dál prznit jazyk beztrestně.

1 0
možnosti
  • Počet článků 742
  • Celková karma 3,78
  • Průměrná čtenost 235x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.