Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Pane Bajnar, děkuji vám za inspirující zamyšlení. Víte, že mne tohle nenapadlo?

0 0
možnosti
PB

P61e12t73r 35B14a74j93n79a14r

24. 10. 2014 19:17

Díky. My lidé málo přemýšlíme včetně mně. Domnívám se, že pouhou logikou lze dojít k pochopení existence Boha, duchovního světa a existence vědomí nezávislého na mozku.

1 0
možnosti
MB

Když už logika...tak si dejme do logické souvislosti tyto dva známé fakty:

1) Člověk je jediný živočich, který si uvědomuje svoji smrtelnost.

2) Nejsilnějším lidským pudem je pud sebezáchovy.

Bohužel mi z toho vychází, že víra v posmrtný život je ochranným mechanismem mysli (mozku, vědomí..) aby se člověk nezbláznil nebo nezhroutil.

Takže na posmrtný život zatím nevěřím...ale možná, jako většina lidí, to přehodnotím až to bude aktuální;-)

1 0
možnosti
PB

P20e96t68r 89B90a22j11n76a17r

24. 10. 2014 18:16

Bod 1 a 2 nijak nesouvisí s tím jestli je či není posmrtný život.

Jinak pro posmrtný život nehovoří jen zážitky NDE. Jen tak mimochodem. Vědomí není hmota, tudíž vědomí nemůže být ani produktem hmoty-mozku. Mozek ovlivňuje stav vědomí, ale vědomí jako takové nevytváří. To, že vědomí je produktem mozku je pouhou vírou, která není opřena o žádný důkaz.

0 0
možnosti
VR

Když už do toho bereme logiku, tak na to použiji trochu té matematické logiky.

Co je smrt, defacto by to mělo být nekonečné bezvědomí. Ale když je člověk v bezvědomí a nevnímá, prakticky jakýkoliv časový úsek, který v něm stráví, mu bude připadat krátký (prostě ho "přeskočí"). Podle vzorce Vnímaný čas=uběhnutý čas*0.

A pokud je smrt nekonečným bezvědomím, je "uběhnutý čas" nekonečný, čímž vznikne paradox (0 x ∞), což nelze spočítat (v klasické matematice bez limit) a je to i nesmyslné.

0 0
možnosti
PB

P69e68t49r 40B86a91j98n53a45r

24. 10. 2014 18:25

Zakladatelem matematické logiky byl Aristoteles. Vytvořil logickou úvahu, kterou pátral po prvotních příčinách dějů a věcí. Čistou logikou dospěl k existenci Boha-prvního hybatele prapříčině věcí. Bůh je Bytí. Čisté nekonečné vědomí z něhož vzniklo vše. Je to tedy naopak jak tvrdí materialisté. Na počátku všeho je nekonečné a věčné vědomí z kterého se tvoří stále se měnící svět. 

Čistou logickou úvahou se lze přesvědčit o existenci Boha i posmrtného života. První hybatel-prapříčina věcí nemůže být materiální povahy.

0 0
možnosti
VR

Když se dělá nějaký výzkum o případném posmrtném životě, nikdy nedopadne jinak než "Možná existuje, a možná taky ne"

2 2
možnosti
PB

P78e37t38r 19B41a88j91n43a19r

24. 10. 2014 18:27

Vědomí není měřitelné. Ani za života pozemského, ani posmrtného. Přesto fakta ukazují na to, že život po smrti je reálný.

2 1
možnosti
MP

Tyto zážitky mi osobně vyprávěl jeden známý. Říkal to tak, jako by se za to styděl. Proč by mi to říkal? Proč o tom vypovídají statisíce lidí na celé světě? Mluví doslova o detailech, které kdo řekl či udělal při operaci? Tito lidé se nechtějí předvádět, spíše mají strach o to mluvit- ze známých důvodů. Vše ve vesmíru se opravdu nedá dokázat a nahmatat.

0 0
možnosti
LR

No šak tu píšu, že já taky....

Ne vše se dokázat a nahmatat.

Ale vše je dokazatelné, neb se nějak jeví

0 0
možnosti
TD

Promiňte, ale v té studii se píše, že vědci v roce 2008 ZPĚTNĚ vyzpovídali 140 pacientů z 330 přeživších z 2200 případů zástavy srdce. Přičemž 55 z těch 140 měli "jakési" vzpomínky a jeden člověk, který "vypadal velmi hodnověrně" učinil onu detailní výpověď. Vědci ověřili, že to, co řekl, byla pravda. Jenže v té době už nemohli zjistit, jestli se k němu ty informace nedostaly jiným kanálem - jestli například něco nezaslechl poté, co se probudil.

Tohle je zoufale málo. Aby bylo možné prokázat nějaké mimotělní zkušenosti, bylo by třeba, aby ten člověk vypověděl o něčem, co se nemohl dozvědět jiným způsobem - např. pokud tvrdí, že se vznášel nad operačním stolem, tak by mohl popsat, jaký symbol byl zobrazen na monitoru obráceném ke stropu / ve vedlejší zamčené místnosti, přičemž ten symbol by generoval počítač řekněme z 1000 náhodných.

3 1
možnosti
LR

Takové dojmy, jako že se vznáším nad svým tělem na operačním stole jsem měl také několikrát.

0 0
možnosti
Foto

Pro řadu lidí je však představa (ne)existence duchovního světa nezávislého na hmotě tak znepokojivá, že hledají jakékoliv sebenepravděpodobnější vysvětlení, jak by daný fenomén vysvětlili v rámci idealistického paradigmatu.

5 2
možnosti
VR

Holt pro některé "lidi" je "nic" to nejlepší, v co mohou doufat.

2 0
možnosti
LR

Obdivuji ty marné pokusy někam ještě vpašovat duchařinu.

Sám jsem prodělal celkem 27 narkoz různého druhu a podobné zážitky po probuzení.

Není na tom nic co by neodpovídalo v mozku.

Jednoduchým důkazem je, že po zastavení prokrvování mozku tento začne odumírat a podaří-li se resuscitace, tak i stupeň obnovení mozkových funkcí odpovídá délce, kdy nebyl zásoben. Byla-li by tam "nehmotná" duše, těžko by mohla být poškozena hmotně, že...

2 1
možnosti
PB

P31e44t51r 27B59a41j18n36a90r

24. 10. 2014 14:02

Mimotělní zážitky svědčí o tom, že klinicky zemřelí byli skutečně mimo své hmotné tělo a prokazatelně popisují detaily nejen operačního sálu, ale i širšího okolí. Jedna dívenka například lékařům popsala, že když opouštěla své tělo, viděla na střeše botu. Ta bota tam opravdu byla. Jedna lékařka na základě této zkušenosti nechala instalovat na střechu nemocnice nápis, který často obnovovala různými hesly a krédy. Někteří lidé, kteří prožili klinickou smrt, jí pak řekli, co na střeše bylo napsáno.

Toto vše dokazuje, že zážitky NDE nemají s mozkem nic společného.

2 1
možnosti
Foto

Nevěřím Vám ani slovo.

1 0
možnosti
OK

Prožitky klinické smrti jsou známé a popsané, pouze jde o jejich interpretaci.

1 0
možnosti
Foto

R^ Nevylučuje jedno druhé. Dtto intuice, předtucha, propojení i na velké vzdálenosti, vzkazy od zemřelých, atd. Žádná duchařina. Prožitky.

3 0
možnosti