Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Ano, to je fakt dobrý nápad vzít Izrael do NATO. :-) Kdyby se to Američanům hodilo, už by tam dávno byli.

0 0
možnosti
Foto

Brání tomu Turecko a ne USA.

8 0
možnosti
TJ

Píšete:"Jak by to dopadlo v Evropě, kdyby se například v Marseille vytvořilo separatistické hnutí, vyhlásilo muslimský stát a začalo střílet rakety na sousední města?" Jak asi podle Vás vznikl stát Izrael? Imigrací obrovské masy lidí stejného vyznání zpět do oblasti, kterou již jednou dříve před tisíci lety obsadili. Mimochodem město Jeruzalém nezaložili předci ani židů či křesťanů nebo muslimů, ale postupně jej vyznavači tří monoteistických náboženství násilně ovládli. Kdo tedy podle Vašeho názoru má na město nárok? Jde o původem kenaánské město obývané Jebusity. Nezbývá tak nic jiného, než že se musí mezi sebou domluvit současní obyvatelé, kdy ani jedna ze stran nemá větší či menší nárok na město, kde se díky násilí jejich předků usadili. Spíše bych si dovolil použít jiné přirovnání. Není to tak dávno, co náš současný prezident zvítězil díky nesmyslně vyvolané xenofobii proti sudetským Němcům. Představte si, že by se navrátili sudetští Němci do oblasti, kterou díky především politice krále Přemysla Otakara osídlili. Myslíte si, že tak jak na opětovný návrat židů do Palestiny zareagovali místní, že by se u nás nedělo přesně to stejné, co zažívají v Izraeli? V době vzniku Izraele žilo na území někdejšího britského mandátu 1,2 miliónu Arabů a 650 tisíc Židů.

Uvádíte:"Je vidět, že v Izraeli mají k teroristům "blízko" a jeho problematiku chápou daleko lépe, než my v Evropě." Opět je to dvousečné tvrzení, kdy i na židovské bojovníky z hnutí Hagana nebo Irgun pohlíželi Britové jako na teroristy. Obě strany mají na rukou krev a to i civilistů a těžko lze přehlédnout, že jim nedělalo problém vyhnat obyvatele vesnice do pouště, kde je nechali včetně žen a dětí zemřít.

Zmínil jste Ukrajinu. Nabízí se mi jiné srovnání mezi současnou Ukrajinou a Izraelem. Ukrajina se na rozdíl od Izraele vzdala jaderných zbraní, za cenu garance ukrajinských hranic. Je otázkou, zda by se situace na Ukrajině vyhrotila do současného stavu i v případě, že by jako Izrael vlastnila atomový arzenál!?

4 10
možnosti
LP

Ukrajina se vzdala jaderných zbraní? Co je to za blbost? Ty přece byly ve vlastnictví Sovětského svazu. Byly pouze na ukrajinském území.

6 6
možnosti
Foto

Protože pokrytectví některých západních států nemá mezí, a protože Izrael ví, proč se nechce svazovat dohodami, které by znamenaly ohrožení jeho vnitřní bezpečnosti. Izrael totiž čelí nejen vnějším hrozbám, ale vlastně i vnitřním, a od těch by mu žádné NATO nepomohlo. Myslím, že Izrael v tomto případě dobře ví co dělá...

12 1
možnosti
LS

A navic o ten clanek 5. o ktery nejvice jde a co by melo byt  defakto  par nejdulezitejsi  vet z cele  te smlouvy o spolupraci  zvane NATO  je mozno ( ten clanek 5 ) vykladat ruzne . Vetsina lidi ma podvedomi ,ze pri napadeni  nejakeho statu ,ktery je clenem NATO mu automaticky  ostatni clenske zeme prijdou napomoct . Velky omyl . Muzou I nemusi ,zalezi na okolnostech a  o vykladu clanku 5. ,ktery je delan tak, ze kazda zeme si jej muze vylozit po svem . .......takze Izrael v pripade ze bude napaden  a bude clenem NATO bude naivne ocekavat pomoc ,ktera ale take nemusi prijit

2 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik