Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Svého času jsem v jedné šachistické knížce přečetl, že kromě šachů byl za protektorátu zákázán sport.

0 2
možnosti

Prosím zdroj tohoto nesmyslu, i toho, že byly zakázány šachy????

1 0
možnosti

Četl jsem Motlovu knihu na nacistických popravách v Česku. A člověk, který přežil celu smrti tam tvrdí, že němci byli féroví v tom, že když se nic neprokázalo, tak člověka pustili. Pouze když se skutečně prokázalo, že bojoval v ilegalitě proti německé okupaci, tak to bylo zlé. Ale dodržovali prý předpisy a vyšetřování bylo prý férové. Cituji. Byla válka. Němce neomlouvám. Nacismus je zrůdný. Ale češi na tom byli zhruba stejně jako lidi na západě..........zacházelo se s nimi mnohem lépe než s židy, romy,poláky, rusy. bělorusy......

6 2
možnosti

a  třeba estonci, ukrajinci částečně, bojovali dost na straně nacistů

1 1
možnosti
Foto

Za 40 let vlády komunistů u nás, cca 200 popravených, za 6 let vlády Němců u nás na 360.000 popravených a povražděných občanů.

Opravdu objektivní srovnání o tom, jak jsme netrpěli pod Německými nacisty Rv

3 7
možnosti
JZ

tady se mluvi o Cesich, kteri drzeli hubu. Ne o Zidech

4 2
možnosti

Hezké je, jak pan Ziegler rehabilituje ty komunistické historiky a učebnice tím, že se vůbec nezmińuje o komunistickém odboji. O třech zlikvidovaných ústředních výborech atd.  A sám svého času tady něco psal o Fučíkovi. Je sice možné, že Zápotocký v koncentráku dělal kápa, ale záhadou zůstává, proč takový spojenec nacistů tam skončil.  

Tím,že pan Ziegler dělá totéž v obráceném gardu, tak se lze domnívat, že přístup těch komunistických historiků a učebnic byl v pořádku.

Pozn. Není tomu tak dávno, co vyšli deníky jednoho brněnského historika o protektorátu. A stojí za to je srovnat s deníky dalšího brńana, kterého velmi často zde citoval pan Ziegler a hned si každý může udělat jasno o míře persekuce za protektorátu a komunistů.

1 3
možnosti
VS

Když už píšete o Polácích, Bělorusech a Rusech. Co takhle psát o Holanďanech, Belgičanech, Estoncích či Francouzích kteří dobrovolně založili divize SS. A nebo o Maďarech, Rumunech, Bulharech či Rakušanech kteří dodali Hitlera a skoro všechny dozorce v koncentračních táboirech. Myslím, že se nemáme za co stydět. V každém národě se najdou zbabělci a kolaboranti.[>-]

5 4
možnosti
JZ

Dobrovolně založili jednotku SS i Češi, akorát Hitler dal souhlas s jejím vznikem až v březnu 1945, takže už nezasáhla do bojů. Francouzský odboj byl rozsáhlejší než český.

6 5
možnosti
MK

I když to hodně, opravdu příšerně moc přeženu tak mohu říci, že se padesátá léta blížila protektorátu - 360 000 mrtvých se prostě okecat nedá. V naší vesnici za spolupráci s partyzány postříleli němci 14 obyvatel, dva mladé kluky oběsili kousek od návsi na stromě. Vlastně ani nemusím zmiňovat Lidice, Ležáky, sekyrárnu na Pankráci, kde mimochodem popravili němci nikoliv bestiální poloválečnou brutalitou, ale zdánlivě normálně soudně, mnohem víc lidí než popravili ti komunisté, kterým se měli blížit. Tady u nás se věšelo na návsi, střílelo před mdnešní hospodou, rodiny popravených podezřelých mizeli v koncentračních táborech - chovali se takto někde u nás komunisté? Kolik ti vypálili českých vesnic? Kolik přesně pověsili lidí na stromech pro výstrahu? Samozřejmě zmíníme nejčastější - nejvíce bylo povražděno židů. No ještě, že se koministé nerozhodli jako v Kambodži povraždit všechny brýlaté Čechy, protože potom by vždy šlo říci, že ano, sice vraždili, ale ten měl přeci brýle.

Kdo srovnává morální, majetkovou a kulturní devastaci komunistů s protektorátem je buď vůl, což není váš případ, nebo fanatik, zkoušející blbnout lidi.

co se paní Ministryně týká, tak komunistická funkcionářka a dcera protektorátního německého policajta mne opravdu nebude vykládat jak to tu bylo v pohodě. Co srovnání s Rusy a Poláky napadá mne jeden vtip.

Víte milé děti jaký byl soudruh Lenin humanista?

Jednou se holil, šla kolem holčička a ptala se, Holíte se Vladimíre Iljíči, holíte?

Holím děvenko, odpověděl s úsměvem Lenin. A proč byl humanista? No taky mohl vzít břitvu a bylo by po smradovi. Prostě hodní Němci, jinde vraždili miliony u nás statisíce, takže vlastně ok. Pak tu máme udávání, velmi poučná zpráva o českém národu jsou zápisky Gestapa při vyšetřování atentátu, málokdy jsem cítil takovou hrdost a vděčnost k tolika lidem. Udávalo se ve Francii, v holandsku a Belgii a ani jednou jsem nečetl jediný vážný pokus o zhodnocení kde to bylo horší se špatným výsledkem pro nás

7 2
možnosti
JZ

360 tisíc mrtvých se týká celého Československa. Krausi nelžete a z toho většina byl obětí židovského holokaustu. A těch popravených bylo ve srovnání s Polskem, Ruskem, Běloruskem atd. méně. Drtivé většiny českých vesnic se nacistické represe netýkaly, to je potřeba si poctivě přiznat. Gestapu šlo o pravdu, StB vedené ruskými poradci o to vymlátit z lidí přiznání za každou cenu. A když jsme u toho, generál Alois Šiška z 311 bombardovací perutě, velitel bombardéru mně osobně řekl, že komunistické věznění pro něj bylo horší než nacistické, protože ho týrali vlastní lidé.

Nacisté lidem majetky většinou nechali, ale  komunisté jim je sebrali.

7 6
možnosti
MR

Nedávno jsem shlédl pořad na Nat Geo, tuším utajené akce v 2 světové válce a  tam historik z Anglie řekl v kontextu s atentátem na Heydricha, tu větu že Češi tiše kolaborovali s režimem a bylo nutné s tím něco dělat a tak vláda VB tlačila na naší exilovou vládu a nakonec došlo k poslání výsadku  do Čech. Zde je potřeba říci že dostali velmi mizernou výzbroj.

Následně po provedení atentátu na Heydricha a zavedení vlády teroru, tento historik nakonec řekl že stejně Češi dále kolaborovali zde Škodovka. Co jiné obsazené země ?

Postačí říci uzavření vysokých škol a kdy v počátku války docházelo k likvidaci odboje.Navíc naše zem byla tehdy mohonárodnostní zvláště velká města.

Navíc VB nám nic nedarovala v rámci zabrání pohraničí nám poskytla půjčku 10.000.000Kč, z toho pak 6.000.000Kč, bylo na financování exilové vlády a výzbroje jednotek.

Je vidět jak Anglie shlíží na nás ... .

3 0
možnosti
JZ
LC

Pouze pro upřesnění, protektor Heydrich nebyl zastřelen, ale zemřel na otravu krve kvůli infekci, která se dostala do rány způsobené střepinou z granátu, který po něm hodil výsadkář Jan Kubiš, když Jozefu Gabčíkovi selhal samopal.

5 0
možnosti
JZ

Děkuji za upřesnění, máte pravdu a provedu opravu.

1 1
možnosti