Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Moc moudré mi Vaše návrhy nepřipadají ;-D To, že výběr daní klesá (nebo kolísá) ať politici nastavují daně jak chtějí, znamená něco úplně jiného, než že by je neuměli vybrat: pohybujeme se na hranici možného maxima výběru pro danou dobu a danou ekonomiku. Víc už prostě z lidí nevyrazíte. Některé daně (viz spotřební z phm) už dokonce fungují tak, že jejich procentuálním zvýšením snížíte absolutní výběr. Básník by možná řekl, že nebezpečně balancujeme na stacionárním bodě Lafferovy křivky.

 

Co se týká výběru daní od firem, ne každý majitel firmy jezdí Rolls Roycem. Já sám jsem též majitelem mnoha firem, patří mi například část ČEZ, ze zahraničních třeba BP (abyste mi neprořezal gumy u mé Škody, uvádím, že jde o pár akcií, které představují moje úspory na důchod).

Ale ani firmy samé nejsou nekonečně bohaté. V podstatě všechny se pohybují někde v okolí průměrné míry zisku. A jakmile jim něco zdaníte, musí zvednout ceny a zase si ty daně tímto způsobem vybrat od nás, spotřebitelů, jinak by přišly například o peníze na investice, a kdo neinvestuje, brzy skončí. Nedá se nic dělat, žádná zázračná pokladnice, ze které se dá pořád vybírat, neexistuje. Všechny daně, ať jsou formulované jakkoliv, stejně nakonec zaplatíme my všichni.

5 3
možnosti
JF

To, že vlastníme pár akcie ještě z vás nedělá majitele firmy a ani vám nedává patent na rozum- řeči o malých ziscích jsou úsměvné a před povinnosti danit jsou si všichni rovni.

2 1
možnosti
Foto

Pane autore, mimo jiné jste napsal: " S úžasem jsem sledoval podivné a neodborné kutění minulé vlády, když zvyšovala dépéhá obyvatelstvu. Cha cha, to bylo divadlo, či spíše dividlo." Možná tedy vyvolá váš ještě větší úžas, když se vás zeptám: Všimnul jste si také toho, že za loňský rok zadlužení poprvé od devadesátých let kleslo? Že schodek byl oproti předpokladu asi o 15 miliard Kč nižší? Asi ne, že?

4 1
možnosti
JK

J74a74n 12K40o74t24t66a72s

5. 1. 2014 11:27

Já rovněž ne - protože nemají žádný význam. I vyrovnaný rozpočet je málo, s úroky, které musíme platit dluh poroste dál a uvažovat o nějakém prorůstovém mechanismu v zemi, kde nám téměř nic nepatří je scifi. Že bylo o 15 mld. méně - je řeč o ničem. Navíc - sám sobě stát dlužit nemůže. Koukněme na USA - tam se s tím neserepetičkují - tisknou jeden kamion bankovek týdně a vesele si užívají hlava nehlava.

2 2
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1866x
Jsem již starší člověk, již od r. 1990 se živím sám jako podnikatel. Rád bych nepsal hlouposti, ale to posoudíte Vy - čtenáři. Těším se na Vaše reakce.

Seznam rubrik