Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Holt máte smůlu, že Vaše matka má zrovna demenci silně vzrušivého typu. Jako by dříve rozum tyto sklony držel někde uvnitř a jak rozum zeslábl a už to nemohl udržet , tak najednou se to projevilo..

Nezbývá než to prostě nějak přežít.

Jinak ale pokud budete hledat na internetu, najdete tam léky, které vznik demence mají účinně zpomalovat. A prodloužit tak období, kdy je člověk ještě samostatný a schopný jaksi nějak fungovat. Problém je ale v tom, že tyhle léky se musí začít brát už v době, kdy je rozum zdánlivě úplně v pořádku a kdy se dá začínající demence zjistit jen podle podrobných psychotestů.  A to nikdo sám na sobě nepozná , museli by lidi nad řekněme 70 let věku chodit ty testy dělat tak každý druhý rok nebo tak nějak.

Taky jsem si tím před pár lety prošel s matkou, začalo to v květnu vždy mezi 6 a 7 hodinou večerní voláním dávno mrtvých členů rodiny , prošlo příslušnými stadii a skončilo další rok v srpnu.

Bohužel, jak jsem zjistil a moc lituji, že až dodatečně, s alzheimerem si neví rady nejen pacienti, ale ani lékaři, neví, čím přesně léčit anebo dávají od takového léčení rovnou ruce pryč.

0 0
možnosti
ZB

Kde jsem to jen slyšel ? " Člověk by si měl dát hodně velký pozor, aby zemřel dřív než zemře jeho mozek" Autor tohoto citátu spáchal sebevraždu, krátce potom co se dozvěděl, že jeho mozek přestává fungovat a čeká ho jen pozvolné chátrání a demence...smutné, ale nechtěla to řešit tímto způzobem i Vaše maminka...?

1 0
možnosti
BH

B97o49h50u13š 12H29a83v36e98l

30. 12. 2013 16:58

Neni to vzdy tak tristni, jak pise pani Alena. Zalezi snad i na stesti.

Tchyne po ztrate manzela velmi rapidne dusevne "odchazela" a podarilose najit domov duchocu, ktery se specializuje na alheimra.

Na oddeleni byli andele, kteri se stareckum venovali zcela podle potreb a s pochopenim. Mile oslovani a zachazeni bylo soucasti jejich osobnosti. Babicka tam prezila 6 let, zpocatku tam. Zpivali a kreslili, jak ve skolce. Po case se projevila devastace nemoci a babicka byla jen na luzku, na konci jiz malo vnimala. Presto jsme byli sluzbami nadseni, jak jsme se bavili se sestrami, je to narocne. Vrchbi predchazela vyhoreni stridanim oddeleni , byla tam i bezna cast.

Preji vam hodne sily a stesti ve hledani vhodneho DD. bez teto pomoci bychom peci zrejme nezvladli. Pro rodinu / jednotlivce je pece nezvladatelna.

1 0
možnosti
Foto

Mojí mamince bylo v listopadu 90 a skvěle s námi oslavila své narozeniny. Až do týdne, který končil pátkem 6/12, kdy ji hospitalizovali byla čilá a činorodá. Obstarávala své pravnučky (hudebka, housle, zpěv a podobně)

A od 6/12 jako když utne. Matka leží, z postele se sama nezvedne. Z interny ji brzy vyhodili a je na geriatrii. Odtamtud ji nepochybně také brzy vyhodí. To budou radosti v novém roce, protože už teď je komunikace s ní velmi obtížná.

0 0
možnosti
Foto

A samozřejmě přeji autorce hodně síly, aby situaci zvládala.

0 0
možnosti
JS

Váš článek mne velice dojal. Obdivuji Vás a přeji Vám z celého srdce hodně síly a lásky.

0 0
možnosti
AJ

Teď možná už chápete, jak nesmyslné a doslova zločinné bylo udávání našeho zdravotnictví za to, že používá klecová lůžka. Když je pacient dementní, neklidný a mohl by si ublížit, jsou lůžka s vysokými postranicemi řešením. Jinak lze použít silnou medikaci, ale to pacientův mozek poškodí ještě víc.

Vy voláte po tom, aby to řešili lékaři, ale je to vaše maminka a vyřešit to budete muset sama. Pokud se vám nelíbí jednání lékaře ve státní nemocnici, vyhledejte jinou instituci s jiným lékařem nebo mamince zaplaťte extra péči.

Buď ji necháte v ústavu, nebo ji budete mít doma, ovšem smíříte se s tím, že to již není osoba s brilantním mozkem, ale vaše umírající maminka, se kterou musíte podle toho jednat a obětovat jí kus života. jiná cesta není. Vaše odpovědnost či odpovědnost více sourozenců, pokud nejste sama.

3 5
možnosti
PK

P94a43v71e83l 88K58u51l18a

30. 12. 2013 17:08

Jako vzdy neuveritelne hloupy nazor pani Jandove:-/

3 4
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.