Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Mám dva malé synky a až s nimi jsem si začala všímat, že i když je vedu  k úctě, tak je mnoho vlivů okolo - samozřejmě :-)

Všimněte si, pane autore, jak často bývají v televizi "vzory" i pro dospělé - výsměch babičkám před dětmi, pomlouvání strýců a tetiček před dětmi, atd.

Také si uvědomte, že pokud sám někdo nemá vychování, těžko ho může předat dál.

Ve školce se například řešilo jedno velmi hrubé slovo, o kterém jsme se všichni domnívali, že děti ho ani nemohou pochopit, natož znát... A jeden z chlapců ho zaslechl u otce, tak ho ve školce nadšeně používal před dětmi. Samozřejmě průšvih, rodiče na kobereček, atd. A my ostatní jen čekáme, až ono sloveso naše děti zapomenou...

Takže je jasné, že děti jsou odrazem rodičů. A pokud nechceme, aby nás dítě někdy pomlouvalo coby starého obtěžujícího důchodce, musíme jim úctu k důchodcům také předávat - a je pravda, že už v rodině. Úctou k babičkám a dědečkům, ať je tchýně jakákoliv ;-D

6 0
možnosti
Foto

J60a89n83a 66M90a59j65o63v66á

3. 11. 2013 17:28

Pavli, připomněla jste mi, jak malá dcerka (dnes studentka VŠ), seděla doma na zemi, ťukala kostkama o sebe a rytmicky k tomu říkala - ho-vno-ho-vno. A moc se jí to líbilo. Byly jí tak dva. prostě to někde slyšela. Ve slyšené větě dokázala spolehlivě vyhmátnout vulgarismus i kdyby neznala ani jedno z použitých slov. Zírali jsme. Ono to stačilo lehce vysvětlovat a nepodporovat, vyrostla z toho, nadává jenom za volantem. Ale dodnes ji vidím...děti vulgarismy potkají a rády si je zapamatují. Na nás je jim vysvětlit, že je nemají používat.

4 0
možnosti
MP

Stále platí jedna věta- je to jen a jen v lidech. Asi to bude tak napůl.

2 0
možnosti
Foto

Jsem ve středních letech, mám 12letého syna a vůbec nemám pocit, že by naše mládež vypadala tak, jak popisuje autor. Ano, když jedou v autobuse v partičce, tak jsou asi hlučnější a neomalenější, ale ruku na srdce? Nebyli jsme náhodou úplně stejní? Když k nám přijdou synovi kamarádi, jsou to dobře vychovaní mladí mužové, za vše poděkují, pozdraví, chovají se naprosto slušně. Často vidím mladíky, který pomohou mamince s kočárkem, starší paní při vystupování z tramvaje a pod. Vůbec nemám o tu generaci strach. Jsou sebevědomí, informovaní, zvídaví a to je jen a jen dobře V

12 3
možnosti
JH

J41i77ř78í 78H75o13r43á94k

3. 11. 2013 19:48

Paní Baborová můžete říci ve které zemi žijete? Mám kancelář v přízemí a kolem  oken chodí denně množství puberťáků,  jsou tam dvě střední školy, z toho jedno prestižní gymnázium,  jejich slovník mi připomíná spodinu spodiny. A to nejen chlapců ale i dívek. Jimi používaná slova se nadají publikovat a historky které si vyprávějí jsou snad příběhy padlých dívek z Perlovky. Ne to má být budoucí elita národa.

11 1
možnosti
MP

Když jedu tramvají k studentským kolejím, považuji za samozřejmost, že všichni studenti sedí a starší lidé musí stát.

9 3
možnosti
PV

Co se divíte? Až pojedete k domovu důchodců, budete mít právo sednout vy. Vtip.

2 2
možnosti
MP

Zažil jsem na vlastní oči. Jsem v důchodovém věku a v tramvaji jsem stál nad sedícím dítětem, a matka stála vedle mně. když jsem se přiblížil k sedadlu, matka zvolala- ne, abys vstávala! Myslím si, že jakýkoli komentář je zbytečný a až bude matka v mých letech, její vlastní dítě ji nepustí sednout.

14 1
možnosti

To je extrém. Já vídám přesný opak - mladí pouštějí starší sednou bez keců.

7 3
možnosti

Nejsem nejmladší a tak se také dívám na celou naši společnost. Vidím, že v mládeži naprosto zanikla úcta k čemukoliv: k rodičům, ke krásné knize,  k nádherné hudbě a dokonce i k zákonům-třeba dopravním. Samozřejmě, že vím co bych mohl doporučit, ale zdá se mi to naprosto neschůdné pro celospolečenskou nezdravou liberalisaci, propagování až nemravné demokracie bez hranic. Bohužel velmi kluzké vztahy k materiálnímu přebytku, neúcta a nechuť k úplné rodině a k úplné odpovědnosti vychovává děti právě opačným směrem. Pokud by pedagog i tím nejmírnějším trestem chtěl trestat žáky, dostane se do konfliktu s fanatickými "rodiči". Opravdu vychováváme generaci spratků.

14 3
možnosti
Foto

J62a15n86a 11M81a14j52o93v63á

3. 11. 2013 14:32

Ne všichni a ne všechny. Ale množí se to jaksi. To ta svoboda. Nejsme na ni zvyklí. Neumíme s ní nakládat. Ono prostě všeho moc škodí.

5 1
možnosti

Shrnuto: Stačí držet se osvědčených postupů, které prověřily  stovky lidských generací.

Bohužel Západ je zcela pod  vlivem nejrůznějších pokrokových ismů, kterými ho ničí početní salónní intelektuálové a agitátoři v médiích. Levcoví politici. Nezvratnost pokrokového společenského vývoje jistí Eurokomisariát.;-€

Kdo by se zastal konzervativních hodnot, tak bude onálepkován jako  klérofašista, neonacista  nebo pomatenec, profesně a společensky zklikvidován. Viz. Bátoriáda.

16 1
možnosti
MK

Souhlasím s autorem článku...lepší rychlá facka,než půl hodiny vysvětlování,to bych dodal já.

Hrozím se doby,kdy všechny emancipované matky budou pracovat a děti se budou vychovávat jako "bambinoti",k čemuž pomalu spějemě díky feministkám,úvahám o kvótach žen v na různých pozicích.

Možná je načase odejmout ženám volební právo a vrátit se k tradičním rodinným hodnotám:-)

12 1
možnosti
Foto

J23a80n30a 86M10a56j87o91v54á

3. 11. 2013 13:30

Martine, snad si radši vypněte wi-fi v té své jeskyni...nebo se připojte k výchově dětí. :-). Takhle to vypadá, že volební právo nepatří zejména ta vašich rukou.

5 6
možnosti
JH

Problém tkví v tom, kdo má děti vychovávat. Původně nevychovaní rodiče, jejichž rodičové byli již rovněž nevychovaní? Veškerou zodpovědnost za staré lidi a rovněž i děti si uzurpoval "stát" a to již od roku 1948 a řekl bych, ještě v horší formě, toto praktikujeme dodnes. Děti nevědí, že za svůj život a vše čeho dosáhnou mají děkovat jen rodičům a své vlastní píli. Místo toho jim je soustavně vtloukáno do hlavy, že za to mají děkovat nějakému imaginárnímu státu, kterému jsou de facto u pr..  A oprávněně, stát se nemá starat o děti ani nařizovat co rodiče mohou svým dětem říct a jakým způsobem je vést k samostatnosti, stát se nemá ani starat o staré lidi, má jim jen umožnit aby se mohli o sebe starat sami a ne jim 75%, v produktivním věku, sebrat na daních. Stejně tak to nemá dělat ani dětem těchto lidí aby i ony se mohly starat o své rodiče. Úctu ke starším těžko vymůžeme zákonem. Příkazy, zákazy, povinné, nepřípustné. To je základ problému.

13 4
možnosti
Foto

J27a70n81a 54M33a31j12o77v65á

3. 11. 2013 13:07

Přenášíme své rodinné kódy. Tedy vychovaní vychovávají, nevychovaní vychovávají k nevychování. 

Zrovna včera jsme si o tom doma povídali, jak se, ať chceme nebo nechceme, vyvíjíme k obrazu svých předků :-)

4 0
možnosti
DK

To s tim egoismem jste vystihl. Ve spolecnosti je to samej namyslenec. Kdyz se podivam na profily na socialnich sitich, tak je to vesmes chlubeni se necim. Namyslene pohledy, casto doplnene o agresivni vyraz. Plno "vylepsovaku" typu piercing a tetovani, protoze "prece nebudu seda mys"...Spousta lidi si kupuje veci ne podle toho, jestli je potrebuje ale podle toho, jaky s tim budou delat dojem na druhe. Clovek oplyvajici materialnimi hodnotami, je vzdy vazeny, bez ohledu na to, jak k nim prisel. Lez a podraz jsou beznou soucasti komunikace, protoze "ucel sveti prostredky"...Rv

8 0
možnosti
Foto

To bylo vždycky, pane Kronere a taky to, že mladí mají tendenci k tomu se lišit hlavně od starých ;-D

6 0
možnosti
  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,15
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.