Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M36í11l58a 90Š89u26l79a

19. 9. 2013 15:10

.. přes veškerou erudovanou diskusi, kde tu spousta lidí ví všechno, já o tom nevím skoro nic .. nicméně se mi článek líbí, a proto jsem tam prásknul karmu .. :-)

.. jen bych vzpomněl na českého vynálezce a podnikatele v elektrotechnice Františka Křižíka .. v době, kdy došlo na špatné časy, práce bylo málo a spousta dělného lidu žmoulala čepice před branami továren, František Křižík nepropustil jediného zaměstnance a platil jim z peněz, které vydělal .. platil dokonce tak dlouho, že si na to i musel půjčovat .. když se ho zeptali, proč to dělá, řekl "v dobrých dobách mi zaměstnanci vydělali spoustu peněz a v těch zlých je mou povinností se o ně postarat" .. 

.. Tomáš Baťa byl něco trochu jiného, krize nekrize, on uměl sehnat práci pro své zaměstnance .. což byl také obdivuhodný výkon .. 

.. dnes jsou tu podnikatelé, kteří chtějí jen vydělávat a hlavně pro sebe .. no jo, to zas bude keců, že proto to dělají .. 

.. nějak si nejsem jistý tím, že právě toto jsme v tom 89. chtěli ..

7 1
možnosti
Foto

Děkuji, už jsem ztrácel naději, že někdo pochopí (až na pár výjimek) celý smysl článku. Jsem vám vděčný za všechno, co jste k problematice přidal a já si na to nevzpomněl R^

Je to o to cennější, že tady exhibují úderníci cynického kapitalismu, kteří mají (myšleno relativně) holé zadky, ale nejdou daleko pro ty nejpravicovější výkřiky, jak se sluší na "užitečné idioty".

Fakt jste mě potěšil :-)

4 1
možnosti
MZ

Nejdřív, než začnete psát o akciích nwr, tak byste si o tom měl něco zjistit. NWR vstupovalo na burzu za 450 a to je cena, kterou si nevycucal z prstu bakala, ale kterou mu určily banky a před tím i nezávislý audit, který nwr ocenil. V situaci v té době, kdy cena uhlí byla někde úplně jinde, mělo nwr opravdu takovou cenu. Že pak akcie vylétly na 630, to nemá s Bakalou nic společného. Po pádu Lehman Brothers akcie spadly na 70 korun, aby se pak zase dostaly na 300. To, že se zrušila cla na dovoz čínské ocele a tím se snížila poptávka po té evropské, protože číňani to sem ačali valit ve velkym a tím pádem už NWR nemělo komu prodávat uhlí, za to taky Bakala nemůže. Naopak za co Bakala může, že Paskov nezavřel už před deeseti lety, kdy bylo jasný, že nevydělával a nikdy vydělávat nebude. Holt ten důl dotoval a logicky se rozhodl, že jestli má zachovat práci pro dalších patnáct tisíc lidí, bude muset jiné tři tisíce propustit.

0 0
možnosti
Foto

Nějak jste zapomněl zmínit, kdo se oháněl nesmyslnými několikrát předimenzovanými odhady vytěžitelných zásob a také hodnotou investic v Polsku.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. A pak byl oškubán až na kost...;-€

Já ty akcie nekoupil, i když mi je osobní bankéři nabízeli ;-D

0 1
možnosti
PK

P33a43v85e39l 20K86u62l57a

19. 9. 2013 14:00

Ano, Streite, správně ! Uhlobarona Bakalu by měli zavřít za to, že neodpovědně vytěžil ze svého dolu uhlí !Kléma by z vás měl radost !!;-D

8 8
možnosti
LM

Nepodezíral bych ho z toho, že by byl Gotwaldovec, on to má prostě jen totálně pomotané, spíše k politování.

3 4
možnosti
VH

Přemýšlet můžete. Měl byste ovšem při svém přemýšlení vzít na vědomí, že je jedním z výsostných práv akcionářů rozhodnout o rozdělení zisku. Pokud považují za účelné zisk mezi sebe rozdělit, mají na takové rozhodnutí právo. Toto právo jim výslovně dává obchodní zákoník. Takže: co se vám nelíbí?

  Jen drobnost: ony tolik omílané byty nebyly státní, byly vždy majetkem OKD. Zůstaly v jeho majetku i při privatizaci. Karbon Invest tedy nekupoval byty - kupoval akcie podniku.

  Pan Koláček byl zadržen, byl nějakou dobu ve vyšetřovací vazbě a obvinění bylo staženo. Slušný člověk tento fakt respektuje.

  Je výslovnou Zaorálkovou lží tvrzení, že pan Bakala žádá peníze na útlum.  Pan Bakala prohlásil, že pokud stát bude dotovat ztrátovou těžbu (tzv. "sociální těžbu"), ponechá důl v provozu. Ale nepovažuje to za nezbytné. Toť vše.  Jinými slov, pan Bakal nebude bránit tomu, aby byl ztrátový důl provozován, pokud ztrátu dlouhodobě neponesou akcionáři. Mně to připadá samozřejmé. Vám ne?

   Jak (a proč) měli akcionáři OKD "myslet na horší časy"?   Měli mít na téměř neúročených účtech miliardy, či dokonce desítky miliard? No - to by byli blbci a normální podnikatel takto svůj majetek neumrtví. To jen Zeman občas (??) hloupě promluví.

   Píšete o primárním úpisu akcií. Pak ovšem nechápu, jak může jakýkoliv ekonomický zhůvěřilec prohlásit, že tržba za tyto akcie šla některému z akcionářů.  Ty akcie emitovala společnost a také ta za ně tržila.

4 0
možnosti
DD

Pane Hrubý, jenom taková malá poznámka - ty byty byly státní! Státní s dospozičním právem OKD. Tak to bylo všude, každý větší podnik "měl" takové byty. V mnajetku toho poniku ale nikdy nebyly. To by musely být v majetku Poldy (např.) skoro všechny byty v Kladně, po republice ČKD byty atd. Ale nebyly a proto nemohly být součástí privatizace. V minulém článku to pan Streit vysvětlil, jak se do toho majetku podvodem dostaly. Stačilo jedno účelově klamavé slovo "služební" a podpisovalo se ostošest. Pamětníci to vědí velmi dobře.

4 2
možnosti
JZ

Pokud má někdo pochybnosti o spáchání trestném činu, ať podá trestní oznámení. Taková všelijaká upozorňování zavání zbabělým čecháčkovstvím a udavačstvím známého z minulého režimu.,

5 5
možnosti
PK

P68a43v93e35l 97K41u43l22a

19. 9. 2013 14:04

Trefils to přesně, Honzo. Zbabělé čecháčkovství - to sedí na Streita jak zadek na hrnec R^

3 7
možnosti
ZS

Mimořádně s vámi nebudu souhlasit. Nikoli v tom, jak Bakala k OKD přišel. Tam se myslím shodneme, že on, i ti, co mu k tomu dopomohli, by měli jít sedět.

Nesouhlasím s tím, že by měl ze svých minulých zisků dotovat ztrátový podnik. To je možné udělat tehdy, pokud je oprávněný předpoklad, že se podnik zase stane ziskovým. Je to možné dělat i tehdy, aby se udržela pozice na trhu nebo aby se z trhu vytlačila konkurence. Netroufám si spekulovat, ale předpokládám, že Bakala má vše dobře spočítáno a vyšlo mu, že je lepší problematický důl zavřít. Proč by ho také jinak zavíral, kdyby mu kynula naděje na budoucí zisky? Nám nezbývá, než jeho rozhodnutá respektovat nebo si vzít úvěr a důl od něj koupit, pokud se domníváme, že se mýlí, a důl se v dohledné době opět stane ziskovým.

Nesleduju to nijak pozorně, ale měl jsem za to, že Bakala nabídl horníkům nadstandardní odstupné, většině z nich práci jinde, a důl také hodlá sanovat ze svého. Státu pouze vzkázal, že on ten důl zavře do roka a do dne, ať s tím raději počítají.

3 0
možnosti
Foto

Nikde jsem nepsal, že by měl ze svých minulých zisků něco dotovat. Ale každý zodpovědný hospodář má rezervy na horší časy. Cítí jakousi elementární zodpovědnost za podnik i jeho zaměstnance (notabene když jej levně získal i s bonusem). Ze zkrachovalého podniku, jehož úpadek dopustil, by neměl jediný zaměstnavatel vysmátý odejít jako boháč a multimiliardář a jinak po sobě zanechat spoušť. Tak si představujete etiku podnikání? I když uznávám, že se začíná vžívat...proto stále upadáme.

Podnikání podle stávajícího Občanského zákoníku by nemělo být v rozporu s dobrými mravy.

Nepoužívejte zieglerovské výkřiky, zplošťující kapitalismus na cynické zjednodušijící poučky.

1 1
možnosti
Foto

a kdo vám brání podat trestní oznámení na pana Bakalu???

5 1
možnosti
Foto

Píšu něco takového?

Myslím, že můj článek neunikne pozornosti BIS ani orgánů činných v trestním řízení. Já nemohu mít informace, které nejsou veřejné. Orgány činné v trestním řízení ano a ani nemusí čekat na trestní oznámení.

2 1
možnosti