Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J39i30ř25í 81R41y86s

5. 6. 2013 21:13

Když si odmyslím tu terminologii ,tak tam je leccos pravda..Oceńuji odvahu napsat,že komunisté by něco udělali lépe,což na tomto webu může vést až k obvinění ze stalinismu.Pokud jde o počasí,tak nevěřím tomu,že se zásadně mění.Holt jsou léta studená a léta teplá,léta suchá a léta mokrá.K posouzení,zda se jedná o změny nebo  ne by bylo třeba sledovat počasí delší řadu než pár desetiletí.Pokud jde o vliv lidí na přírodu,tak když vidím např.soptit sopku,myslím si hned,že ten vliv máme možná větší než mravenci a i to není jisté.

3 0
možnosti
Foto

S těmi mravenci máte pravdu, hezká metafora R^

Ale myslím si, že sice nejde o žádné globální oteplování a že člověk je okrajovým faktorem přírodních procesů, ale jsem přesvědčen, že v podnebí opravdu dochází k nějaké fázové (bifurkační) změně, která bude docela dramatická.

http://streit.blog.idnes.cz/c/26370/Klaus-ma-pravdu-asi-se-opravdu-otepluje.html :-)

Terminilogie se Vám nelíbí? ;-)

1 1
možnosti
ML

Pane Streite, napsal jste to skvěle. Komplexně, nepokrytě, krutou realitu dnešních časů. Přeju vám noho zdraví při psání podobných blogů R^;-)

6 3
možnosti
Foto

Děkuji, nápodobně, vážím si Vaší pochvaly R^

2 2
možnosti
KC

Povodní ubude, až lidi dostanou rozum. Poněvadž lidé jsou nepoučitelní, bude jich přibývat.

5 0
možnosti
Foto

Nevím, co na to říct :-/

Protože nejsem fatalista, chtěl bych být aktivním optimistou. Proto se o těch hloupostech snažím psát.

1 1
možnosti

M76í65l84a 60Š60u68l83a

5. 6. 2013 16:57

.. klima se mění, o tom nemůže být pochyb .. ale né, žádné globální oteplování katastrofických rozměrů, jen pravidelný cyklus klimatických změn .. 

.. a co na to politická reprezentace? .. mimo předvolebních žvástů nic moc .. ono je to složitější, než se na první pohled zdá být .. 

.. tak třeba ta přehrada na Berounce .. řekl bych, že krajinný profil a zastavěné území by to ani neumožňovalo, ale to je jen detail .. důležitější je schopnost Vltavské kaskády regulovat průtok na dolním toku Vltavy (Labe se regulovat nedá, těch pár louží na horním toku nic nezreguluje, stejně tak Morava) .. prioritou vodních děl byla výroba elektrické energie, k tomu je potřeba mít nějaký stav vodní hladiny .. no, je to složitá záležitost...

.. naopak je třeba se ptát, proč vodohospodáři (či jejich nadřízení) naprosto ignorovali meteorologické předpovědi a nechali v nádržích plné stavy .. já kouknu na ČHMU a jsem i jako naprostý laik odhadnout srážky .. když se manželka zeptala jak bude, řekl jsem jí, že jako "Na samotě u lesa" a to minimálně tři dny .. pak jsme se vydali na cestu k severním sousedům a to co se dělo při přejezdu Krušných hor byl skutečně zážitek .. lilo a lilo .. asi to bylo stejné i na Šumavě a v přilehlé kotlině .. a vodohospodáři nic .. 

.. také by mě zajímalo, kteří promovaní inženýři spočítali výšku protipovodňových zábran .. asi nepočítali s faktem, že když zúžím říční profil, tak mi hladina logický vystoupá výš .. Ústí se nyní potýká s hladinou jen o pár desítek cm menší, než v roce 2002, ale průtok je jen o něco větší, než poloviční .. 

.. karma Dušane, jdu sledovat, jestli se mi moje zlato vrátí z Ústí v pořádku a včas :-)

9 4
možnosti
Foto

Nevím, jestli ten cyklus je pravidelný, ale jinak souhlasím.

Ta Berounka byl jen příklad. I když, přehradu je možné vybudovat kdekoliv. Jde jen o to, co hodláme obětovat a zaplatit.

Všichni normální lidé (kromě vodohospodářů) věděli týden dopředu, že bude hodně pršet. Nechápu, proč přehrady nebyly na minimu. Prý je na to nějaký byrokratický systém...:-( Ovšem je nutno přiznat, že na stoletou vodu přehrady nestačí. Ovšem upouštět vodu až při povodních, to by mělo být na kriminál.

Ty protipovodňové zábrany jsou nejen poddimenzované, ale v mnoha případech nedostavěné. Je to vidět na příkladu Kalouska. Při vzniku škod, hlavně před volbami, otevírá měšec. Po volbách po prevenci ani pes neštěkne.

Jinak už jsem měl strach, Mílo, že Vás odnesla voda nebo jste nedejbože onemocněl. Tak jsem rád, že Vám zase mohu poděkovat R^

2 1
možnosti

Kolego,

za tu sociokraturu, karma s palcem.R^

10 4
možnosti
ZB

Za komunistů jsme byli opravdu připraveni na všechno, pamatuji cvičení na atomový útok.Dnešní děti určitě nevědí jak správně nasadit plynovou masku a igelitové pytliky...to je bordel;-)

13 5
možnosti
Foto

Nevím, jestli jste ale pochopil, že když kritizuji, že dnešní stav je horší než za komunistů, že to není jejich pochvala, ale důkaz totální degradace dnešní politiky.

14 8
možnosti
JS

Panu Streitovi asi uniklo, že povodně jsou i jinde, a že byly i v minulosti.

10 6
možnosti
MS

A také to, že malá schopnost krajiny zadržet vodu je především dědictvím komunistického přístupu ke krajině - s výjimkou přehrad. Tím nehájím nedostatečná opatření ke zlepšení v posledních letech.

8 8
možnosti
Foto

Jak psal pan geolog Cílek:

 Schopnost zemědělské půdy vázat vodu závisí na množství žížal. V okamžiku, kdy padesát let používáte pesticidy, herbicidy a umělá hnojiva, půda ztrácí svoji strukturu a je ve špatném stavu. Výsledek? Voda, která stéká, a povodně, které budou ještě větší. Podobné je to v našich lesích.

Jinak se také obdělává zemědělská půda. Už naši předkové věděli, proč orat po vrstevnici, nechávat na poli velké hroudy či kolem své obdělávané půdy nechat hlubší rýhu. To vše zadržovalo vodu. Kdysi se budovala terasovitá pole. To nebyla žádná móda. Takové pole lépe udrží vodu i půdu. Už Karolína Světlá psala, že když rolníkům voda v podhorských krajinách spláchne půdu, tak ji budou muset v nůších vynosit nahoru. Dnes málokdo na podobné věci bere ohled. A pak se divíme, že jsou povodně.

V Povodí Vltavy se podstatně zlepšila situace v managementu, ale podle jiných zpráv se zhoršila v Povodí Moravy. Když přehrady máme, tak je rušit nebudeme. Ony pomohou při desetiletých a dvacetiletých povodních, ale objem skutečně velké povodně je větší než kapacita všech přehrad, i kdyby byly vypuštěné.

21 0
možnosti
Foto

Marx to napsal lépe - ale to slovo SOCIAKRATURA se ujme.

Představíme-li si nikoli kapitalistickou, nýbrž komunistickou společnost, odpadá především úplně peněžní kapitál, tedy i všechno to maskování transakcí, k němuž pro něj dochází. Věc se redukuje prostě na to, že si společnost musí předem vypočítat, kolik práce, výrobních prostředků a životních prostředků může bez újmy vynaložit na taková výrobní odvětví, která, jako např. stavba železnic, nedávají dlouhou dobu, rok nebo déle, ani výrobní, ani životní prostředky a vůbec žádný užitečný efekt, avšak odnímají celkové roční výrobě práci i výrobní a životní prostředky.

Zvýšení počtu státních továren, výrobních nástrojů, získávání nové orné půdy a meliorace pozemků podle společného plánu.

http://www.sds.cz/docs/prectete/eknihy/onk/onk_d01.htm

6 2
možnosti
Foto

Do toho se nechci pouštět. 

Marx mohl mít pravdu v příčinách, ale jakmile navrhoval východiska, už se pohyboval ve světě neuskutečnitelných utopií.

Dnes však nefunguje ani kapitalismus, ani socialismus (komunismus není možný). Takže proto ta sociokratura.

11 1
možnosti