Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

A také se dovídám, něco ve smyslu, že vstávat třeba v 5,oo nebo v 6,00 nebo v ... astronomického času je zdravé, správné a přirozené. Ale kde, kdy a jak příroda stanovila vhodný a správný čas ke vstávání ? Jestli je objektivně, přírodně a přirozeně  určeno, že správný čas je např. 6,00 hod. , potom chápu, že změna na např. 5,00 nebo 7,00 je proti přírodě. A mělo by se s tím něco dělat. Ale pokud to přírodou stanoveno není, potom je otázka zvyku a přechodného období. A navíc, každý člověk vstává dle vlastních podmínek. To znamená, že někteří vstávají ve správný čas a někteří ve zdravotně závadnou dobu ? Pokud ano, ptám se, jaký čas vstávání je správný ? Pokud obecně správný čas neexistuje, je to jenom otázka zvyku a přechodného období při změně. Jinak i viz můj příspěvek níže. Doufám, že mi někdo z odpůrců nějaké vysvětlení podá. Díky předem.

9 1
možnosti
PS

Změny času na hodinách samy o sobě vyvolávají stres, říkal to neustále i pan Pecka, pekař z Chrudimi. Vstávání ráno je individuální, každý jsme jiný, že?Vstávat se má, až se vzbudíme. Vysvětlení viz níže.R^

2 7
možnosti
OK

Pořád tady čtu o nějakém šoku 2x ročně, který ohrožuje zdraví. Pokud někdo pracuje na 3 - 4 směny, tak ten šok prožívá cca 50x ročně a třeba několik let. Jak to ti lidé mohou vůbec přežít ?

10 2
možnosti
PS

Přežijí a třeba se důchodu ani nedožijí. Nebo jdou do invalidního důchodu či dožívají v LDN, kde jen a jen leží, víte? Tím vylepšují průměrný věk dožití, kterým se po roce 1990 chlubí politici. A onen šok vyvolávající stres je průkazný, nic smyšleného. Více viz:

http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2294233&drm=

I AV ČR ví své o nespavosti apod. z výzkumů, ale jaksi se o tom mlčí.R^

2 9
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 8
možnosti
PS

P78e92t54r 93S79k24á63c48e92l

31. 3. 2013 23:51

Díky za zdravý názor Vašeho zdravého  rozumu. Pokud byste chtěl Vy a/nebo někdo z Vašeho okolí jít sloužit do politiky, doporučuji některou NEparlamentní stranu, např. http://www.suverenita.info (nezaměňovat s http://www.suverenita.cz, ta nás http://www.casproevropu.cz v programu nemá).R^

1 7
možnosti
JB

J37a59n 29B28u60b45e88n

31. 3. 2013 23:36

Pakliže pan lidovecký senátor neprosadí celoevropské řešení, je jeho úsilí poněkud zbytečné, až kontraproduktivní. Neumím si totiž představit, že kdyby uspěl v rámci ČR, že bychom byli v jiném časovém pásmu, než všechny země okolo nás.

Navíc -  a zde si teda nejsem zcela jist - ale jeví se mi jako poměrně pravděpodbné, že otázku posunu času reguluje nějaká unijné směrnice, takže jakákoliv debata o změně v ČR je tím bez celoevropského přijetí do značné míry zbytečná.

6 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 5
možnosti
Foto

Asi to není problém, kvůli kterému by se zhroutil svět, ale je to zdraví škodlivé a zbytečně to komplikuje život, takže pryč s tím.

3 8
možnosti
MZ

jo muj pes vypada hrozne vystresovanej po te zmene

9 3
možnosti
OK

Jo asi si s Vámi čte ty pseudoargumenty odpůrců, já už jsem z nich vystresovaný také ...

7 1
možnosti
JB

J97a28n 44B57u29b33e75n

31. 3. 2013 22:46

Nějak nechápu v čem je poblém, tak se posune čas a co jako? Jako, že se rozhodí biorytmus? Když mi šéf řekne, že mám druhý den přijít do práce o hodinu dřív, tak mu taky neřeknu, že se mi rozhodil biorytmus, že nepřijdu. Prostě vstanu o hodinu dřív. Takovýchle změn děláte měsíčně několik a s vámi 500 milionů Evropanů, nezajdete na oběd, jste v práci třeba do osmi, kalíte s kámošema v hospodě a dopotácíte se domů ve tři ráno...  Počítám, že tohle všechno zvládáte a váš biorytmus (možná kromě té knajpy) nijak netrpí.

Ale mění se čas a máme z toho pseudoproblém.

10 2
možnosti
PH

P74a16v25e41l 50H57o65r35á19k

31. 3. 2013 23:04

No dobře, ale proč se to mění, když to nemá žádný smysl a zcela jistě jsou lidé, kterým to vadí a mají s tím problémy?

2 6
možnosti
VZ

To je snad vtip a pokud ano tak špatný. Autor napíše aktivistický blábol, který musí nadzvednout každého normálním selským rozumem uvažujícího člověka a na jeho konci popřeje všem hezký den. Probém bych viděl ve více rovinách.

Nejprve k té elektrické. Pravdou je, že denní diagram spotřeby elektřiny se dnes poněkud pozměnil a k úsporám proto nedochází v obdobích, na která se původně cílilo, ale začíná se projevovat jiný faktor. Pomyslné "přibrždění" sluníčka o hodinu totiž znamená v exponovaném letním období určitý odklad ve startu stále rostoucího počtu klimatizací nainstalovaných ve firmách. Posouvá se tím jak nástup vedra tak jeho kulminace.V domácnostech zatím tolik klimatizací není.

Rovina zdravotní. Moc rád bych někdy viděl skutečně fundovanou studii, kolik z těch problémů má původ opravdu fiziologický a kolik jen psychologický, že o tom slyšíme v novinách a pár rádoby důležitých se při té příležitosti nechává slyšet, jak že je to zdraví škodlivé. Je to podobný efekt, jako když při zmínce o zubaři nebo něčích zubních problémech začnete mít pocit, že Vás také bolí zub.

Jsou v této republice statisíce lidí, kteří pracují v nepřetržitých směnných provozech a musí proto pravidelně zvládat šoupání svými vnitřními hodinami. Je spousta lidí, kteří v rámci svého zaměstnání běžně létají po světě a taktéž musí snášet víc jak hodinové posuny. Hodina je směšné nic. Navíc pro kvalitní spánek je třeba nižší světelná intenzita a proto i zde ten posun spíše pomáhá. Moc rád bych viděl všechny ty reptaly, až by slunce vyskočilo už ve čtyři.

A na závěr pohled soukromý. Jako otec dvou malých děcek mám velmi dobře vypozorováno, že start jejich ranní aktivity je do značné míry závislý na denním světle. V zimě, když je venku tma jak v pytli, dokáží spát jako dudci ještě po sedmé. V létě mohu na něco takového s klidem zapomenout. Představa, že slunce vyskočí nad obzor už ve čtyři je proto z kategorie nočních můr. Osobně mám proto sluníčko raději v devět večer než ve čtyři ráno.

12 2
možnosti
Foto

faktem je, že pitomost je nejenom střídání letního a zimního času, ale i přeceňování jejich negativního vlivu...je teda úplně fuk, jak to nakonec se zrušením či nezrušením dopadne....má to ale přece jenom jedno plus...nemůže to dopadnout nějak zásadně špatně....a to je v dnešní době možné považovat skoro za dobrou zprávu.;-D

4 4
možnosti
PS

V Ruské federaci přecenili vliv nesmyslu a tak jej zrušili. Kéž by k takovému závěru došli i byrokraté v Bruselu.R^

0 5
možnosti
KC

Pro většinu lidí není změna času žádnou strategickou záležitostí, proto nepovažují za důležité se k ní vyjádřit. Prostě si režim zařídí podle daných pravidel a tím je to vyřešeno.

8 3
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.