Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Článek se mě líbí, máte asi pravdu. Beru vyjádření pana K.S. jako počínající senilitu, což nám  také předvedl v přímém přenosu při vhazování svého volebního lístku. Promíjet je lidské. :-)R^

7 24
možnosti
SB

A také nám to předvedl, když tvrdil, že Tošovského vláda dokončila to, co Zemanova začala. Přitom časová posloupnost byla přesně opačná.

4 6
možnosti
OK

Beneše bych za válečného zločince nepovažoval (ani kvůli dekretům, ani kvůli smlouvě o poválečné spolupráci se Sovětským Svazem z roku 1943), ostatně ani Schwarzenberg to tak neřekl. Ale vyhnání Němců, kteří zde, nikoli v Německu, byli po staletí doma, nelze přejít jen mávnutím ruky jako spravedlivý akt po skončení války. 

Nikoli německý, ale český nacionalismus tyto Němce radikalizoval již dávno před Hitlerem (viz nesouhlas Němců s koncepcí vzniku Československa). Území dnešní ČR bylo až do odsunu obýváno cca. 6 miliony Čechů (reps. Čechů, Moravanů a Slezanů) a 3 miliony Němců. Tedy jedna třetina obyvatelstva (nepočítám-li 180 000 Židů) byla Německá. Po staletí.

Vyhnání Němců nebylo jen uplatnění dekretů. Ostatně stačilo, aby jeden člen rodiny byl  považován za podporovatele Hitlera (pokud nedokázal, že jím nebyl, čili presumpce viny) a celá rodina odešla jen s nejnutnějšími věcmi do cizí, válkou zpustošení země, kde byla po desetiletí považována za vyhnance. Kromě "legálního" odsunu existoval i tzv. ilegální, divoký odsun, který se rozhodoval více podle kriteria Němec = zločinec, a který byl provázen svévolným vyvražďováním Německých rodin.

Je ostudou Německa, že nechali provinční nacismus vyrůst v tak velkou zrůdu, která přinesla zkázu jim samým i ostatnímu světu. Je ostudou Československa, že na část svých obyvatel uplatnilo princip kolektivní viny, zbavilo se jich a nehodlalo se zabývat ani zjevným a těžkým porušováním zákona svévolnou likvidací Němců. 

Nemá cenu zde hodnotit, který stát či snad dokonce národ se dopustil větších zločinů. Je třeba pouze zločiny pojmenovávat a dokázat reflektovat vlastní minulost bez ohledu na to, že jsou tam i temná místa.

12 3
možnosti
MK

Mně by zajímalo, jak to řešili na Slovensku, kde mnohdy dva bratři bojovali na východní frontě, ale každý na jiný straně.;-D

2 3
možnosti
AK

Mám dojem, že stujete jen komunistické příručky. Souhlasím s KS, že to opravdu bylo vyhnání, i když se na tom shodli vítězné státy II. SV. A když si občas přečtete noviny, tak zjistíte, že dneska za takové etnické čistky a vyhánění obyvatel se někteří představitelé dostávají před soud v Haagu.

A to ani nemluvím o tom, co se někde dělo ještě před ukončením Postupimské konference, která to schválila.

5 2
možnosti
OK

Je zcela irelevantní hodnotit mravní váhu skutků podle toho, zda je konají i druzí.

1 2
možnosti
MK

Ono ani tak nejde o odsun samotný. Podmínky odsunu byly dané, ale jde o způsob odsunu a jednání se SN. Na Beneše by stačilo už to, že udělil všem pachatelům násilností na Němcích generální pardon.Na údajném hrdinství Husitů se tento národ živí už 200 let, na kauze SN teprve sedmé desetiletí.

7 3
možnosti
Foto

Nějak tak zapomínáte na 300 tisích zavražděných občanů Československa.;-€

5 7
možnosti
Foto

To, že Schwrzenberg hanil národ, je bohapustá lež. Kdo to viděl v přímém přenosu, má jasno. A přesně tak, jak je zmíněno níže, zbytečně někdo zaměstnává jak policii, tak soud. Tak snad alespoň tušíte, kdo že to zaplatí. Rv

12 5
možnosti
BM

A četl jste je vůbec, nebo alespoň něco o nich ze seriozních pramenů????

4 2
možnosti
Foto

... oni všichni čtou jen Parlamentní listy - asi se domnívají, že je vydává parlament. ;-D

5 0
možnosti
JP

tak už něco podobného podal JUDr. Vyvadil. Osobně by mne hodně zajímal osud těchto "trestních oznámení", protože podle mého názoru tady k trestnému činu došlo, ale já jsem jen laik, že;-D. tak nemám právo nikokoho (natož křivě) obviňovat. Zajímalo by mne, zda k stejnému závěru dojde i prokurátor.

2 2
možnosti
PD

Zase jeden, co poslouchal kolenem a cítí se být zvolen "mluvčím". :-P;-(

12 5
možnosti
MK

To je jak po válce, kdy se na Valašsku najednou vyrojilo tolik partyzánů, že jich pomalu bylo více než obyvatel ;-D

6 1
možnosti
JL

Trestní oznámení? Do měsíce Vám z nějaké policie, kam to státní zastupitelství přidělí, přijde zpráva, že Vaše trestní oznámení bylo vyhodnoceno jako podání a skutečnosti, které jsou v podání uvedeny nenaplňují skutkovou podstatu trestného činu ani přestupku (bude Vám vysvětleno z jakého důvodu), tudíž Vaše podání bude bez dalších opatření uloženo "ad acta". Takže výsledek Vašeho snažení je takový, že jste přidělal někomu zbytečnou práci.

12 4
možnosti
  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky