Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JSJ

Jmenuji se Josef

28. 10. 2012 8:10
ROzpad R-U byl naprosto logický

Já rozpad R-U chápu jako logický důsledek naštvanosti lidí z tehdejší

doby. Nezapomínejme, že to bylo po čtyřech letech války, kdy lidé

ztráceli své nejbližší. Ať se na mně lidé,kteří si R-U idealizují, nezlobí, ale jak mohl uvažovat tehdejší člověk, který měl tři dospělé potomky, z nichž jeden padl na ruské frontě, jeden se ze srbské fronty vrátil bez nohy a dcera kvůli válce zůstala ve 28 letech vdovou se dvěma malými dětmi? A to všechno v situaci, kdy lidé nemohli tu válku chápat jako obrannou.

Právě takoví lidé v říjnu 1918 vyšli do ulic a R-U poslali do učebnic historie. A já se jim ani trochu nedivím. Dnešní lidé jsou schopni kvůli třiceti korunám u doktora udělat zemětřesení. Jak tedy dodatečně můžeme chtít po lidech z roku 1918, aby se přenesli ne přes 30 korun u doktora, ale přes mrtvé nebo bezruké a beznohé otce, syny, bratry, synovce, zeťáky, přátele, sousedy apod.?

7 0
možnosti
JL

uumaa

28. 10. 2012 8:06
Zideologizovaná historie

Hodnocení článku, minus Rv

1 0
možnosti
JS

Jan Sedláček

28. 10. 2012 8:16
Re: Zideologizovaná historie

Pořád lepší, než idealizovat EU, což mnozí eurohujeři dělají.

3 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

28. 10. 2012 7:57
Kdybychom nebyli Češi,

se vším co to označení znamená, tak bychom si lebedili pod perutěmi orla a s despektem se dívali na ty na severu a východě. Protože jsme to, co jsme, tak se nám nebude líbit nikdy nic a budeme jen kverulanti, ať to bude Brusel nebo Praha. Rozpad chápu R-U chápu stejně jako sametovku. Skupina mocichtivců zblbla národ a výsledek už známe.

0 0
možnosti
JSJ

Jmenuji se Josef

28. 10. 2012 8:21
Re: Kdybychom nebyli Češi,

Někteří lidé si idealizují minulost a myslí si, že Přemyslovci nebo husité byli ideálem ctností. Jiní lidé si idealizují budoucnost a myslí si, že když zvolí toho či onoho politika nebo tu či onu stranu, bude tady do několika let všechno v pořádku. A vy si idealizujete přítomnost. Nikoli tu reálnou, ale tu, která by zde v roce 2012 byla, kdyby rok 1918 dopadl jinak. Idealizujete si přítomnost v podmiňovacím způsobu. Dřívě se tomu říkalo "honit bycha".

Domnívám se, že by současné Rakousko-Uhersko, pokud by se tak stále ještě jmenovalo, bylo semeništěm veškerých nectností naší doby a navíc by se utápělo i v národnostních problémech, pro které by byl mnohem větší prostor než v současné EU, jelikož současná EU přes veškerou postupnou centralizaci moci do Bruselu není jednotným státem.

4 0
možnosti
JR

Jakub Roth

28. 10. 2012 7:33
Pane kolego,

"aniž tušili, že státní znak Rakouska měl černou orlici, co třímala v jednom pařátu kladivo a ve druhém cep, symbol úcty k dělníkům i zemědělcům" - mno, to opravdu netušili a ani nemohli, páč nic takového znak R-U neměl. a) nebyla to heraldická orlice, ale orel (dvě hlavy), b) v jednom pařátu třímal meč, v druhém pak říšské jablko, c) to, co jste na obrázku ukázal, je znak Rakouské republiky.

A dále - vzhledem k dualitě máte u početního zastoupení jen počty poslanců za tzv. Předlitavsko, čili pouze R, nikoliv U. Tam byla situace výrazně horší. Tož tak.

Ovšem na titulní otázku lze odpovědět jednoznačně ANO. S malým připodotekem, že (opět) pouze v rámci R, nikoliv U.

5 0
možnosti
JR

Smoking Lilly

28. 10. 2012 7:48
Dovolim si Vas citova:

" tenkrát však naštěstí ještě nikdo netušil, co je to pravdoláskovství"........skoda, ze sam nemate tuseni, co to znamena.

Mylite se. nasi predkove nemeli charaktery zmrzacene socilistickym rezimem.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3045
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
důchodce