Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
0

003_Radin

12. 7. 2012 12:09
dobrej úlet

nadává na komunisty a vychvaluje podstatně horší pánbičkáře. Prej dnes svoboda slova ;-D;-D gůůt džouk R^ a dorazil to "dnes svobodnou zemí" 8-o8-o

4 0
možnosti
MB

mbem

12. 7. 2012 12:15
Re: dobrej úlet

Vám osobně dnes někdo ve svobodě slova brání, nebo někomu ve vašem okolí?

2 0
možnosti
OU

12. 7. 2012 9:36
Uživatel požádal o vymazání
10 0
možnosti
H

hafusak2

12. 7. 2012 9:47
Re: karma

A proč Vy sám a další se stejnými názory si nekoupíte letenky do echt pravicových států jako je třeba Somálsko nebo Haiti? Stát tam nikoho nešikanuje, žádné omezovací zákony nevydává, daně se tam neplatí, je tam maximální svoboda, je tam teplo- tak co vás tady vlastně drží? ;-D;-D;-D

5 0
možnosti
JV

MerylZ

12. 7. 2012 8:21
Dobrý článek

Pane Hemerle, to je velmi dobře napsáno. Přesto i já patřím k lidem, kteří stále častěji vzpomínají s nostalgií. Víte proč?

Protože ty absurdní hrdelní a politické procesy nám sem byly inplantovány ze Sovětského svazu. Také s přičiněním Západu bylo rozhodnuto, že budeme součástí Stalinova tábora a fakticky pod jejich nadvládou a diktaturou. Já si 50. léta nepamatuji, ale myslím, že strašit jimi dnešní generace je stejne nesmyslné jako hodnotit kapitalizmus podle doby McCartnysmu.

Pamatuji dobře 70. a 80. léta. Nebyla to nijak dokonalá doba, ale až na výjimka se žilo lidem možná lépe než dnes. Měli svoje jistoty - na vzdělání, zdravotnictví, práci, důchod. Měli na rozdíl od dnešních mladých lidí před sebou perspektivu. Nikdo nemusel žít na ulici, nikdo se nemusel bát exekutorů. Paradoxně bylo v té době mezi lidmi více slušnosti, byla nízká kriminalita, pořádek, pocit bezpečnosti. Když člověk přešel ty ideologické žvásty a nevšímal si jich, žilo se mu v naší zemi docela dobře.

6 0
možnosti
OU

12. 7. 2012 9:42
Uživatel požádal o vymazání
5 0
možnosti
Z

znesvetitel3

12. 7. 2012 1:45
Mr. Hemerle ma pravdu v popisu te nesvobody

a toho zlocinneho co se delo hlavne v padesatych letech , kdy ten rezim  v CSSR krome jinych tez "poziral" sve lidi. S nastupem Chrusceva se zacal ten rezim pozvolna uvolnovat  a i kdyz ta nesvoboda  rozhodovat sam o sobe v otazce  vycestovani do zahranici  a v jinych vecech  pokracovala , tak zivot  a socialni zabezpeceni v CSSR  ve srovnani s SSSR  byl o mnoho lepsi a vsestranna pece statu o deti, ( kdyz odmyslime tu politickou ) nebyla ve srovnani s mnoha jinejma zemema   spatna. Rusove  koukali v te dobe na Cechoslovaky jako na "zapad". To je asi to co  pro vyvazenost zde leze nekterym diskuterum na nervy a co v clanku autora chybi , i kdyz on jasne naznacuje ze pise pouze o tom spatnem ( " nesvobode ") kterou zde nekteri mylne srovnavaji s prosperitou a socialnim zabezpecenim.!  Svoboda jedince rozhodovat o sobe v teh zakladnich vecech se vsema plus a minusama je pouze JEDNA ! Bohuzel pro mnoho lidi bez konekci prisla ta "svoboda " v CR  moc pozde a bez spravedlivych  zmen !

2 0
možnosti
SF

Stary Fafa

12. 7. 2012 5:10
Re: Mr. Hemerle ma pravdu v popisu te nesvobody

a na tom pozirani "svych" lidi je snad neco zvlaste spatneho? To prece dela skoro kazda revoluce.

0 0
možnosti
MK

sarumánek

12. 7. 2012 1:09
proč já pamětník rád vzpomínám

Protože bylo za co bojovat. Protože utrpení pročišťuje charaktery a odděluje zrno od plev. Protože v chudé společnosti nekvete egoismus a materialismus. Protože lidé stáli dlouhé fronty na slovenský překlad Pasternaka, zatímco dnes je ve výprodeji v levných knihách. Protože umělci se vzepjali ke svým vrcholným dílům a za svobodných časů jen zkomírali a vadli. Protože vzácná mandarinka je větším zážitkem než samozřejmá mandarinka. Protože když člověk roznáší ilegální tiskoviny, má lepší pocit než když roznáší reklamní letáky. Protože tajný poslech Svobodné Evropy byl větší zážitek než dnenší netajné sledování Novy. Protože si lidé více pomáhali a pouštěli se sednout v tramvaji. Protože nebyly reklamy. Protože touha po svobodě je mnohem iniciativnější pocit, než svoboda sama. Protože se lidé měli víc rádi. Protože společný nepřítel spojoval a sblížil lidi, kteří by si jinak byli lhostejní a dnes si lhostejní jsou. Protože Havel se věnoval jen tomu, čemu opravdu rozuměl. Skvělá doba.

16 0
možnosti
TK

psycholog.idnes

12. 7. 2012 1:18
Re: proč já pamětník rád vzpomínám

R^

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

12. 7. 2012 0:15
Dle očekávání a nadpisu. Prostě, nástěnkový talent

Doufám, že si děláš výsřižky.

3 0
možnosti
JH

Jiri Hemerle

12. 7. 2012 0:30
Re: Dle očekávání a nadpisu. Prostě, nástěnkový talent

nástěnku mi bohužel soudruzi nikdy nesvěřili ;-D

5 0
možnosti
TK

psycholog.idnes

11. 7. 2012 23:35
Nejsem si jistý, pane Hemerle

jestli si uvědomujete, jak moc se váš blog  podobá hloupým komunistickým propagandistickým článkům minulého režimu. To, že připomínáte pouze věci zlé a zamlčujete ty ostatní je prakticky totéž, jako otevřená lež. Zřejmě jste přesvědčen, že účel světí prostředky, tedy že takovýto podvod ve jménu vašeho jediného správného světonázoru je obhajitelný.

Podle mého názoru jsou podobné pokusy v této době stejně trapné, jako byla ta naivní propaganda, nad kterou jsme ohrnovali nos před desítkami let. Postupně režim víc a víc ztrapňovala. Stejně jako články podobné těm vašim.

13 0
možnosti
JH

Jiri Hemerle

11. 7. 2012 23:57
Re: Nejsem si jistý, pane Hemerle

v této chvíli si uvědomuji jak zbytečná je diskuze s lidmi jako jste Vy.

4 0
možnosti
KX

karlík X

11. 7. 2012 23:33
Za komunistu jsme taky

Vydrž Hemerle dva roky a po volbách si řekneme, komu se protáhl xicht. Za dva roky to tahle banda tak pohnojí, že i ty se budeš divit. A pak volby rozhodnou! Budeš asi mít nakyslý obličej.

1 0
možnosti
JH

Jiri Hemerle

11. 7. 2012 23:55
Re: Za komunistu jsme taky

uvidíme karliku x

3 0
možnosti
JH

Jiri Hemerle

11. 7. 2012 23:09
Komunismus a svoboda

nikdy nejdou spojovat a nikdy ani nepůjdou. Pokud někdo říká, že své zájmy je oprávněn prosadit i za pomocí násilí, pak toto tvrzení není se svobodou slučitelné.

3 0
možnosti
O

olesian

11. 7. 2012 22:17
aha tak to je předvolební blábol

Pardon,vy jste z té partaje SSO,tím se to vysvětluje,naštěstí takovéto extremistické uskupení se do parlamentu v naší demokracii dostat nemůže

7 0
možnosti
JH

Jiri Hemerle

11. 7. 2012 22:30
extremista

lidé jako Vy vždy budou vždy každého, kdo prosazuje svobodu jednotlivce, označovat za extremistu. V tomto smyslu myslím, že jsem opravdu extremista- Obzvlášť pokud si dovoluji ve svém placeném, na objednávku psaném, předvolebním článku napsal o tom, jak se pozavírali nevinní lidé atd.. Já naopak doufám, že příjde doba, že se podobná svoloč jako jsou komunisté nedostane do parlamentu.

8 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
jsem svobodný a samostatně myslící člověk, pro kterého je skutečná svoboda a odpovědnost, nikoliv anarchie a bezpráví, tou nejvyšší hodnotou v životě.