Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

habit-.!..

30. 3. 2012 15:46
... jak řekl Pratchett...

... filozofie je způsob, jak se mýlit opravdu ve velkém - Marx a jeho následovníci z ní navíc udělali zbraň hromadného ničení...

... jinak v podstatě souhlas...R^

2 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 15:53
Re: ... jak řekl Pratchett...

no hlavně neschopnost vyfilosfického nazírání na věci z mnoha možných úhlů a nedomýšlení věcí do důsledků je vidět u libertariánů a u tzv. "rakouské školy" bych řekl

 i adam smith se ve svém slavném díle zabývá problémem tržní ekonomiky která nepřináší svobodu pro nemajetné spíš právě naopak jim ji bere

1 0
možnosti
P

parquin

30. 3. 2012 15:30
Musím se dopustit maličké ankety

najde se někdo, kdo si myslí, že tento obtloustlý a ošklivý berounský mizerný hráč biliáru je skutečný? Nebo má dokonce i lidská hloupost své pomyslné dno a toto je jen podařený fake, který má na věky zdiskreditovat tuto prezentovanou náckovskou verzi konzervatismu a stojí za tím veleslavný Poch nebo podobné individuum?

1 0
možnosti
D

Dita_1

30. 3. 2012 15:41
Re: Musím se dopustit maličké ankety

Tuhle internetovou entitu znám už odjinud a jelikož s neuvěřitelnou vervou a nasazením a jistou zbožností diskutuje o objektivismu a Randové, řekla bych, že je skutečný - nicméně ve svém vidění světa poněkud omezený. Ale to mě u jedinců jeho ražení nepřekvapuje. Člověk se od nich dočká opravdu svým způsobem humorných názorů, jako např. "každý si může založit svou firmu a zbohatnout", etc. Uctívání relikvie zvané volná ruka trhu je samozřejmostí.

1 0
možnosti
DB

/dev/null

30. 3. 2012 15:19
Budu reagovat jen na vaši definici svobody

Říkáte, že svoboda je, když na vás ostatní neútočí. Tak já ale definuji smrt. Život je právě boj s těmi, kdo se vás snaží omezit, a vaše svoboda je v rozhodnutí, že se nevzdáte. Stejně tak nemá pravdu pan Škadraba, pokud tvrdil, že svoboda je naše právo dělat cokoli chceme (což se mi nechce věřit). To by pak byli mrtví všichni ostatní. Z toho plyne, že o svobodu můžete jen bojovat, a pokud se nevzdáte, jste svobodný. Tohle by mohla být nejobecnější definice svobody v rámci přírody. A aby se ve společnosti pořád nebojovalo, tak se dohodly další omezení. A podle toho, jaká byla, takový na nich vznikl systém. Současná krize kapitalizmu pramení z toho, že mnoho lidí přestalo dodržovat některé základní podmínky chování, na kterých byl vystavěn. A to je férovost, spolupráce, důvěra a pracovitost. O zisku se tam nic nepíše, ten přichází sám, když se vaše činnost začlení do společnosti, a ostatní ji potřebují.

1 0
možnosti
DB

/dev/null

30. 3. 2012 15:22
Re: Budu reagovat jen na vaši definici svobody

Pokud nepracujete pro klienta, ale pro sebe, a snažíte se vytřískat zisk

všude, kde vám to projde, je jasné, že na to začnou doplácet ti, kteří

se omezují dalšíma podmínkama. postupně nejsou naplněny jejich základní potřeby, kvůli nimž na omezující podmínky přistoupili. A začínají porušovat i ty ostatní, jako je třeba právo na majetek. Tím se vracejí do toho zvířecího stádia boje.

1 0
možnosti
D

Dita_1

30. 3. 2012 15:15
A propos

Vaše definice svobody pochází odkud?

Co se týče volného kaitalismu bez jakýchkoli regulací - ten by byl spravedlivý v případě, že bychom všichni začínali za stejných podmínek a měli stejné možnosti a schopnosti. Což je nedosažitelné.

1 0
možnosti
PM

G3000

30. 3. 2012 15:20
Re: A propos

Děsím se představy, že všichni máme stejné schopnosti jako třeba Jarda Jágr:-)

1 0
možnosti

svarcz

30. 3. 2012 15:10
Jednoznačně souhlasím!!! Taky jsem to viděl

V pořadech s podobnými "mysliteli", se kterými si pan Takáč vesele notuje, mě jen opět utvrdili v mém pevném přesvědčení, že levičáci zprznili a przní tento svět a lidi v něm.;-€Rv Jinak KarmaR^

0 0
možnosti
PH

modrénebe

30. 3. 2012 14:40
Já bych chtěl vidět,

jak by se takový filosofové chovali na pustém ostrově. Takovou otázku jsem chtěl tel. položit v HD, ale neuspěl jsem.

0 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 14:46
Re: Já bych chtěl vidět,

na pustém ostrově by jim to šlapalo jak hodinky

naopak v té civilizaci nastává problém

bez masivního přerozdělování by nikdy nedošlo k poválečné prosperitě

0 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 14:33
je to přesně opačně

ale co čekat od libertariána než nesmysly:-P

2 0
možnosti
PH

petrph

30. 3. 2012 14:32
pravda je taková, že kapitalismus už skončil

Co se ještě pamatuju z přednášek sociologie, tak ten původní kapitalismus už skončil. Už v 50.letech v USA, v 60-80 letech v západní Evropě, a my už jsme najeli po sametu do toho nového směru, který se nazývá různě, obvykle jako postkapitalismus, ale klidně jako neoliberalismus.  Mezi ty hlavní parametry nového systému patří mj. přesun pracujících z výroby do služeb, převaha akciových podniků nad podniků držených samostatnými vlastníky, nadnárodní koncerny, třída manažerů, globalismus, sociální stát, atd..Ergo všecho co dnes máme,ovšem pokud nevíme že toto jsou už fungující znaky toho nového řádu, můžeme je považovat za chyby toho starého. A taky se pak zbytečně divíme,že původní vzorce toho starého kapitalismu nefungují, jako třeba střední třída živnostníků, "neviditelná ruka trhu", "výhoda klasického vzdělání" "za poctivou práci poctivou odměnu" "právní stát" a podobně..

1 0
možnosti
VS

Astaroth

30. 3. 2012 14:39
Re: pravda je taková, že kapitalismus už skončil

Existence tridy manazeru ospravedlnuje obnoveni existence tridniho boje!

0 0
možnosti
L

lesicatko

30. 3. 2012 14:30
Jasný nezmysel

"Jestliže pak je kapitalismus jediným společenským systémem, který bezvýhradně odpovídá identitě lidské bytosti, pak dokud bude člověk člověkem, tedy racionální a volní bytostí, pak je laissez-faire kapitalismus také tím nejvyšším systémem, k němuž se lidstvo může někdy dopracovat"

.

Ale kde, identite ľudskej bytosti odpovedajú najviac vzťahy v rodine,  /alebo rozšírenej rodine / evolučne sme na túto formunajviac adaptovaní,využívame od malička nepodmienenú lasku, nie trhovú.Už nemožnosť dosiahnuť za súčasného stavu poznania spoločnosti stav, aby ako vzťahy v rodine vladli aj v spoločnosti je druhá vec, ale bytostne človek smeruje inde ako ku kapitalizmu.

1 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 14:44
Re: Jasný nezmysel

to je klasická dedukce kdy je přání otcem myšlenky

člověk existuje dle evoluční teorie několik desítek tisíc let

"lezefér" nefunkční nesmysl fungoval pár desítek let jen díky mizerné produktivitě práce a nepotřebě široké masy spotřebitelů což v dnešní době nelze zajistit

podle autora článku před rokem 1800 a po roce 1900 zřejmě neexistoval člověk...8-o

0 0
možnosti
O

on7.

30. 3. 2012 14:30
Jinak pro upamatovani

Havlova rec pred volbou prezidentem

http://vaclavhavel.cz/showtrans.php?cat=projevy&val=923_projevy.html&typ=HTML

0 0
možnosti