Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

nesmídolesa

30. 3. 2012 20:22
Takový filosof

0 0
možnosti
P

praveverka

30. 3. 2012 19:55
Čistý kapitalismus potřebuje:

1. mnoho lidí (pracovní síly) a 2. přírodní zdroje. Tyto podmínky splnilo kdysi antické Řecko, které mělo otroky ( 2x více než svobodných občanů) a přírodní zdroje díky kolonizaci Středomoří a Severní Amerika (mělo otroky a obrovskou neosídlenou zemi), proto pouze v těchto systémech mohli zavést demokracii. Nyní máme mnoho lidí (díky Číně a racionalizaci zemědělství), ale málo přírodních zdrojů (nerostné suroviny). Proto je zavedení čistého kapitalismu nemožné. Vzhledem k objektivním faktům může v současnosti a budoucnosti existovat pouze takový mix kapitalismu a socialismu.

1 0
možnosti
N

nesmídolesa

30. 3. 2012 20:25
Re: Čistý kapitalismus potřebuje:

jejda to je zase nějaká čerstvá filozofická novinka. To jsi vymyslel vlastní hlavou?;-D

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

30. 3. 2012 19:27
Luboši Zálome,

díky za možnost si zase přečíst něco, co má hlavu a patu. Je jen smutné, že co je prosté a naprosto jasné, dělá mnoha lidem takové problémy v klidu se zamyslet, když už se rozhodnou nějak se projevit třeba v diskusi. Navzdory tomu mám pocit, že stále více lidí se začíná zajímat o skutečný význam pojmu svoboda a tento zájem bude stoupat s tím, jak se současný korporativisticko-fašisticko-socialistický systém bude víc a víc hroutit. Otázkou je, v co tento proces vyústí, zda v hlubokou a dlouhou totalitu nebo se lidé chopí příležitosti naplnit to, co je jejich odvěkou přirozeností.R^

2 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 21:39
Re: Luboši Zálome,

máš pocit že před 100 lety byli lidé svobodnější?

tvoje chápání pojmu "svoboda" je velmi ploché stejně jako většiny těch kteří jsou přesvědčeni že ví co to je

zkus si něco o té době zjistit;-)

jinak souhlasím bude se hroutit a zhroutí

2 0
možnosti
P

praveverka

30. 3. 2012 17:17
Co bude lidstvo lidstvem

vždycky se najdou tací, kteří něčemu slepě věří. Potom za pár stovek let se takovým lidem smějí a dělají si z nich prču. Proti fanatismu a pomýlenosti mám několik receptů....choďte občas do přírody, zasportujte si, hrajte si a dívejte se na svůj život pokud možno z dálky. Za 200-300 let tady stejně budou jiní lidé a Ti si vytvoří svět podle svého a potom přijdou jiní a jiní a jiní....

2 0
možnosti

svarcz

30. 3. 2012 17:27
Re: Co bude lidstvo lidstvem

ano právě minulost nám ukazuje, že jen svobodná tržní směna přináší bohatství, rozkvět a prosperitu. R^R^R^

1 0
možnosti
VD

všd

30. 3. 2012 17:15
Jak mi, pane Zálome, vysvětlíte, že byla civ. i před. kap.?

Nebo chcete říct, že začátek civilizace je až v novověku, a staré Řecko, či doba Karla IV., byly necivilizované? (Tím se nehodlám Škabrahy zastávat, taky se mýlí, jen z opačné strany, než Vy.)

1 0
možnosti
H

habit-.!..

30. 3. 2012 17:18
Re: Jak mi, pane Zálome, vysvětlíte, že byla civ. i před. kap.?

... a tenkrát měli socialismus?

0 0
možnosti
V

viet

30. 3. 2012 17:13
Typické

Typická zálomovina: je třeby mnoho slov, aby se zdůvodnilo nezdůvodnitelné pardigma neoliberalizmu a mnohé tlachy o svobodě, vcelku bezcenné.

Já bych řekl, že svoboda a neoliberalizmus se vylučují, neboť svoboda proti krádeži prostě nefunguje, ať ta svoboda je odůvodněna svobodou církedvníchrestitucí, nebo svobodou privatizací, nebo svobodou vykradení důchodových fonfů nebo svobodou bankovních poplatků......;-€

3 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 17:14
Re: Typické

neoliberalisté jsou v pdostatě komunisté vyplnující marxovy předpovědi

jen jim to nikdo neřekl a vzhledem k tomu že to jsou většinou myšlenková nedochůdčata tak na to ani nikdy nepřijdou:-P

1 0
možnosti
FM

fr-mottl

30. 3. 2012 16:39
kapitalismus uz tu bude navzdy

tvrdi jeho zastanci. Vsechno se sice vyviji, neco zanika, neco vymira, ale kapitalismus tu zustane.

Proc?

Protoze je vy trumberove takovy 'prirozeny'. A kapitalismus tu take vzdy byl - tvrdi tedy neiliberalove. Jenom to nebylo drive tak uplne videt. A protoze je prirozeny, tedy odpovida te lidske povaze, tak tu take zustane.

Jo, a kapitalismus je take nejlepsi. Protoze vsechno ostatni bylo horsi. A protoze uz nic jineho neprijde , tak take nejlepsi zustane. Nekdo by si mohl myslet, ze kdyz uz je to tak naveky jasne, tak by se o tom nemuselo tolik diskutovat, ale rekneme si uprimne, pro jistotu ty, kteri o tom jeste pochybuji radeji 'presvedcime. Treba ta evoluce prece jen neci prehlidla.

2 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

30. 3. 2012 16:42
Re: kapitalismus uz tu bude navzdy

soukrome vlastnictvi a touha jej udrzet, pripadne rozmnozovat je tak stare, jako lidstvo samo ... a tezko na tom zrovna socialkomuniste neco zmeni.

0 0
možnosti
MK

taras

30. 3. 2012 15:57
Mě na Lubošovi nic nepřekvapuje:

tržní fetišismus milovníků svobody pro nemnohé je něco jako fanatismus muslimů nebo stalinských bolševiků. Odoperovat se to dá jenom velkým klackem. Zajímavé pak je, že to jsou většinou (svým fyzickým zjevem) podivné, neživotné, zmražené až umělohmotné osoby, od Záloma přes Kakosovou, Krausovou, Matějku, Polaneckého až k Jochovi, Římanovi, Drobilovi, Dobešovi či až k jejich nejvyššímu guru kikinovitému.

5 0
možnosti
VS

qwerty.cz

30. 3. 2012 16:00
Re: Mě na Lubošovi nic nepřekvapuje:

Co je to za blábol? Vy jste tím něco řekl? Taková pěkná zbytečnost. A ubohost, poukazovat na vizáž.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

30. 3. 2012 15:51
I tridni boj je produktem trhu

Je jen prirozenym, trznim dusledkem chovani oligarchie k proletariatu. Je tedy navysost liberalni a kapitaliste by se mu meli podrobit bez odporu, ba s chuti.

2 0
možnosti
L

Lev---z-Rožmitálu

30. 3. 2012 15:55
Re: I tridni boj je produktem trhu

přesně tak

každá akce vyvolá reakci a pokud někdo schvaluje střílení do dělníku při jejich stávce tak by měl shcvalovat i kriminalizaci vyšší vrstvy po revoluci

je to úplně to samé - bezpráví namířené vůči skupině obyvatel

2 0
možnosti
K

kytt3

30. 3. 2012 15:48
já zírala

když jsem ho tam viděla. Na rozdíl od přednášek kritické teorie blahé paměti ty jeho věty dávaly aspoň nějaký smysl. Byť ne takový, se kterým bych zrovna souhlasila... což je taky jeden z důvodů, proč opustit školu, kde přednáší, místo nuceného vtloukání si nesmyslů do hlavy. Ale jinak mu zkuste napsat přímo, on je dost přístupný diskusi - inu, ukecaný filosof. ;-D

Jinak mě tam nadzvedlo to jeho obhajování kompromisů, nejen politických. Kompromis znamená nespokojenost všech zúčastněných stran, polovičaté řešení (možná proto byl zrovna na téhle škole takový bordel). Když bych šla ke státnicím, jeden zkoušející mi navrhoval za 1 a druhý za 4, pak výsledná známka bude sice kompromis, ale o mých vědomostech to nevypovídá vůbec nic. Kompromis je vzít si prášek na bolavou hlavu, ne řešit příčinu bolesti. To nevolím, ani vlevo, ani vpravo.

1 0
možnosti

Lukáš_1

5. 4. 2012 11:00
Re: já zírala

Ještě jste ale zapomněla dodat, že stejně tak se dá mluvit o spokojenosti zúčastněných stran.. Prostě napůl spokojenost, napůl nespokojenost.. Pořád lepší, než když jendi jsou spokojeni maximálně a druzí ani trochu..

0 0
možnosti
  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.