Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

fr-mottl

8. 11. 2011 11:30
ze prace ubyva je fenomen , ktery muzeme pozorovat uz

desetileti. Soc dem zrovna tak jako liberalove ztrojnasobili v Nemecku od roku 1970 statni aparat. Kdo pracoval v nejake zapadni automobilce (napr. u Mercedesa) tak videl, ze firma by se obesla bez 1/4 vsech zamestnancu. Ti kdyz by neprisli do prace, tak by to nikdo nepoznal. Spolecnost proste reaguje na nedostatek prace tim, ze si vymysli nove prac. prilezitosti

Tento dojem podlozil J. Rifkin ve sve knize 'End of Work'. S priklady, jak automatizace trvale nahrazuje prac. prilezitosti. A vyvraci tu  pohadku, jak ze zapadnich zemi 'utika' prace na vychod. Je to totiz je n 1% z celeho ubytku prumyslovych prac. mist. Samozrejme, ze politikum se vice hodi obvinit z nedostatku pracovnich mist Polaka, Rumuna nebo Cinana, nez sdelit , za za to muze produktivita.

A pritom je to vlastne ten lidsky sen od pocatku byti. Zit v raji. A vpodstate se tomu blizime. Prace bude jen neco pro elity. tedy prace, jak ji definujeme dnes my: nekam dochazet, delat co nas casto nezajima, co delame z nutnosti.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

8. 11. 2011 12:23
Re: ze prace ubyva je fenomen , ktery muzeme pozorovat uz

Německo náš vzor, trošku vám v úvaze chybí, že v Německu je taky hodně polostátních firem a o moci odborů radši nebudete psát vůbec.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

8. 11. 2011 11:26
Fyzika v ekonomické praxi.

V duchu vaší teorie vlastně ani nemůžou existovat dlouhodobě neobsazená kvalifikovaná pracovní místa, můžete si podat ruku se soudruhem Krámem a na vaše slohová cvičení, kterým říkáte odpověď, reagovat nebudu. Sociální inženýrství co předvádíte v diskuzi o vás mnohé vypovídá aneb v Číně by jste se neztratil.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

8. 11. 2011 11:30
Re: Fyzika v ekonomické praxi.

to vážně ne... tam by ho valná většinal lidí poslala do háje tak veřejně že by rychle letěl zpátky.

0 0
možnosti
PO

Modrý a zelený blesk

8. 11. 2011 10:57
Z diskuse

"Trh a demokracie nakonec není jediný způsob spravování společnosti. "

---

Je zajímavé, že demokracie jakž takž funguje tam, kde mají voliči možnost kontrolovat, co jejich volení zástupci vyvádějí. A jak je vidět např. na Praze 5, tak ani to není žádná záruka. V mediálně upravené zpětné vazbě pak už o demokratických principech nemůže být řeč, jen se podívejme na italského premiéra.

0 0
možnosti
H

Host8

9. 11. 2011 10:57
Re: Z diskuse

Kontrola vč. referend je nezbytnou podmínkou demokracie.

0 0
možnosti
PO

Modrý a zelený blesk

8. 11. 2011 10:39
---

Bude-li v extrému úzká skupina lidí vlastnit veškeré výrobní prostředky, a zbytek půjde pastvou, tak ti první stejně nebudou mít komu své výrobky prodávat (ale takový extrém nenastane).

Zajímavá je taky centralizace ekonomických prostředků viz

http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed--the-capitalist-network-that-runs-the-world.html

což de facto jde s centralizací výrobních prostředků ruku v ruce, i když jsou lidé konejšeni vlastnictvím zanedbatelných akciových podílů. Osobně považuji za počátek těchto jevů nejenom průmyslovou revoluci, ale i podstatné zdostupnění dálkové dopravy. Socialistické pokusy jako dotace do zemědělství v EU = transformace českého zemědělství jsou jen průvodním jevem.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

8. 11. 2011 10:42
Re: ---

je otázka jesli v takovou chvíli kdy budou mít vše automatizované budou vůbec potřebovat prodávat. (tedy jestli ten odbyt ostatních lidí bude vůbec k něčemu třeba)

0 0
možnosti
K

KJV

8. 11. 2011 8:05
Tady je každá rada drahá

Skvělý blog p. Vašíček. Myslím, že jste narazil na jádro problému, když jste uvedl, že někteří se snažili věc řešit zkrácením pracovní doby. Doplatili na to ztrátou konkurenceschopností a zkrachovali. Soutěž, tvrdá, nemilosrdná soutěž je podstatou tržní ekonomiky. Hnací silou této soutěže je chamtivost, sobectví. A proto tento problém není v takovém systému řešitelný. Jsou různé modely, které se snaží udržet chamtivost v nějakých mezích. Leč zdá se, že je to nad lidské síly. Jen války, revoluce či totální rozvrat nasadí na nějaký čas chamtivosti uzdu, pak se však opět prosadí.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

8. 11. 2011 8:12
Re: Tady je každá rada drahá

na chamtivosti neni nic spatneho ... je to naprosto prirozena lidska vlastnost, stejne jako treba empatie nebo solidarita, a neni o nic "horsi", nez kterakoliv jina. jenom diky chamtivosti mame dnes takovou uroven techniky a technologii, jakou dnes mame, cela rada vynalezu a vyrobnich postupu vznikla jenom proto, ze nekdo chtel vyrabet rychleji, kvalitneji, nebo levneji nez konkurence.

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

8. 11. 2011 1:38
Zdravím

Pane Vasicku, Vaše články mám rad a i kdyz někdy nesdílíme stejny pohled Vašich nazoru si vážím. Co se mi nelíbí na CPS je, ze mi nepřipadá tato strana jako reálná politicka strana. Trosku spis takové samovolně sdružení než jako strana a programem co osloví voliče co si nepřeje anarchii a nenosí dredy (nic ve zlem) jen jsem reagoval jak vypadají a co hlasaji nekteri příznivci což například v mem případe mě od takové strany odrazuje možna se však mýlím. Zkuste mi vysvětlit ekonomicky program CPS co chcete dosáhnout. Díky. JK

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 11. 2011 8:00
Re: Zdravím

Především jsme strana nadnárodní, celkem intenzivně sdílíme informace (politická, ekonomická situace, možnosti řešení, metody aktivity) navzájem http://www.pp-international.net/, nejsilnější jsme ve Švédsku a Německu , česká republika má globálního místpředsedu (Marcel Kolaja). Ekonomický program hledáme http://www.pirati.cz/piznam/rp/program/dane, . Prosazujeme naprostou transparentnost hospodaření státu a všech veřejných subjektů - vše on-line na internetu, sami jsme transparentní (jdeme příkladem) - od účtu https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2100048174 až po jednání https://forum.pirati.cz//  . Intenzivně prosazujeme svobodný Internet, jsme přesvědčeni, že vývoj liské společnosti je vývojem sdíleného vědění. Právo na soukromí..

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

8. 11. 2011 0:52
Můžete prosím odpovědět na můj dotaz z 23:48

Cit:

Ad 2. To mi nějak neštimuje. Takže ten kdo něco vyrábí, bude muset přijímat peníze od těch, co nic nevyrábí. A co si za ty peníze bude moci on sám koupit? Vďy´t to povede ke stále se navyšujícímu množství penězmezi vlastníky kapitálu, kteří už pak nebudou moci za ty peníze nic koupit. A vůbec, jak byste trestal nepoužívání těch peněz?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 11. 2011 8:13
Re: Můžete prosím odpovědět na můj dotaz z 23:48

Špatně jste to pochopil. Dnes uvádějí na trh peníze komerční banky ve spolupráci s národní bankou, která jejich množství reguluje úrokovou sazbou. Takto vznikají téměř všechny peníze (jako úvěr) a přesto není problém se zbožím. Kdyby si stát peníze místo vypůjčení vytiskl, vůbec nic se nezmění, jen se ušetří za úroky. Množství peněz mezi vlastníky kapitálu (ale i celkově) narůstá neustále, při mírné inflaci adekvátně narůstajícímu množství vyráběných produktů. Kdyby tomu tak nebylo, nebylo by možné produkty prodat. Současný systém je založen na tom (zjednodušeně), že banky oceňují potenciál subjektů získat peníze (tedy např. něco vytvořit nebo prodat vlastní majetek) a na základě toho půjčují, za což inkasují úrok. Vklady v bankách tvoří nepatrné procento toho, co banky půjčují (mezi lidmi je rozšířena představa, že půjčují vklady, ty jsou však uloženy převážně jako povinná rezerva u národní banky). Používání jiných peněz by bylo totéž co daňový únik.

0 0
možnosti
ZH

Zani

8. 11. 2011 0:06
No jako základ dobrý

R^

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 11. 2011 23:06
Trefný článek obzvlášť pro tento den.

Jde o potíže růstu.

Vyhynutí části populace a boje by ale hrozily v případě nedostatku zdrojů. Ty naopak přibývají, právě v důsledku růstu produktivity výroby. Proto se časem neuplatní ani chamtivost, ta se týká něčeho vzácného.

Lidské potřeby jsou neomezené, ale ne ty materiální. Ty určité hranice mají a k uspokojení potřeb ostatních nejsou nezbytné neomezené zdroje (i když v rámci vesmíru prakticky neomezené jsou tak jako tak).

Pracovní dobu je možné dále zkracovat, samozřejmě v celosvětovém měřítku, osmihodinová pracovní doba také nemohla být zavedena jen někde. Tím se uvolní obrovská lidská tvořivost, protože zatím hodně lidí kvůli nejisté obživě se vůbec nemá čas něčím takovým zabývat.

1 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

7. 11. 2011 23:42
Re: Trefný článek obzvlášť pro tento den.

jenomže se na tom musí lidé na celém světě nejprve dohodnout, což je největší problém.

0 0
možnosti
JV

Žadatel

7. 11. 2011 22:54
Jakés takés řešení

Pokud si představíme neomezený růst

automatizace, dospěje společnost do stavu, kdy vlastníci výrobních

prostředků nebudou žádné zaměstnance potřebovat. --- Nepochybně logická věta z článku by měla vést k otázce: co s tím??

Já bych navrhoval DAŇ Z AUTOMATIZACE VÝROBNÍHO PROCESU.  Kde jinak může stát vybrat peníze na sociální dávky pro nezaměstnané, kterých bude stále více.!!!!

PS: už začínám tušit, kterou politickou stranu (s programem přímé demokracie) budu příště volit.;-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 11. 2011 23:08
Re: Jakés takés řešení

Automatizaci nedanit, je prospěšná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!