Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

MacX

27. 10. 2011 20:14
Pohádka

Pane, povyprávěl jste nám tady pohádku, která ale má jedno ale. Není pravda, že pracovní síla neustále zdražuje.

Kvalifikovaný americký dělník v automobilce si mohl bez dluhu pořídit v 60. letech dům, zatímco jeho vysokoškolsky vzdělané děti mohou dnes stejný dům mít leda na dluh. 

V Německu reálná mzda nestoupla už přes 10 let.

Podíl mezd na HDP vyspělých zemích setrvale klesá. 

Podobnou pohádku jde povyprávět jinak, a lépe.

1 0
možnosti
G

Gašpo_2

27. 10. 2011 20:29
Re: Pohádka

Vy ste to nepochopil.;-D

Dívate sa na to totiž z opačnej strany a síce z pohľadu pracovnej sily. V blogu je to napísané ale veľmi zrozumiteľne. Pracovná sila zdražuje nie preto, že by robotníkovi rástol nákupný košík, ale preto že zamestnávateľ musí platiť na sponzoring bobtnajúceho sociálneho systému a umelej zamestnanosti v štátnej správe.;-)

2 0
možnosti
G

Gašpo_2

27. 10. 2011 19:05
No, smekám a tlieskam.

Samozrejme karma. Pomerne dlhý blog, ale bavilo ma čítať až do konca. Podarilo sa Vám to napísať i pútavo.

Možno by som ešte zvýraznil, že svoju úlohu fatálneho urýchľovača zohral aj nástup virtuálneho bankovníctva, ktoré naštartovalo éru využívania medzier finančného systému do neskutočných obrátok.

Ak tomu ešte pripočítame skorumpovaný politický systém ktorý na fungovaní korupcie a klientelizmu stojí i padá, máme tu skutočne systémové príčiny súčasného stavu ako na dlani.

Ale skutočne to nejakého politika zaujíma? Obávam sa, že je to mimo jeho rozlišovacie schopnosti. Je to podobné ako s BFU. Ak sa mu v počítači niečo "nechtiac" zmení, prisposobí sa tomu. Ak mu virus zhadzuje systém, nadáva ale reštartuje ho a pokračuje ďalej. Až mu počítač prestane fungovať úplne, až potom to začne riešiť a hľadať pomoc. Ale o systémové príčiny sa zaujímať nebude.:-/

1 0
možnosti
PBPS

Pavel Brno po smazání

27. 10. 2011 22:04
Re: No, smekám a tlieskam.

R^  i v politice se časem vytváří  konkurence, když současná politika už naštvala dostatečný počet lidí, proto vznikla Strana svobodných občanů, kterou jsem volil a doufám, že ji volit bude čímdál víc lidí. Předpokládám, že tuto stranu volí i autor článku.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

27. 10. 2011 18:12
souhlas, v první řadě si musí establišmejd přiznat že máme

problém systémový - hrátky na + - 2%DPH, odchod do důchodu plus 5 let, snížení sociálních dávek o stokoruny to jsou jen kosmetické úpravy problémového základu. diokud se nezačneme seriozně zabývat skutečnými příčinami, dolaďování  následných jevů je jen prodlužování agónie

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 10. 2011 18:28
Re: souhlas, v první řadě si musí establišmejd přiznat že máme

Skutečný problém Evropských států je spotřeba vyšší než zdroje které je schopna dát dohromady.

Bohužel 95 procent Evropské populace žije na úrovni na kterou nemá svou činností nárok. (největší sranda je že pro spoustu lidí ani není žádná činnost kterou by si vůbec mohli ty zdroje získat. (Protože je levnější aby nedělali naprosto žádnou činnost)

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

27. 10. 2011 17:43
Jekot bankovních úředníků

proti tzv. sociálnímu státu je pochopitelný - ti lidé by si rádi udrželi svůj nezasloužený životní standard a vědí, že bez ožebračení obyvatelstva se banky neudrží. Proto útočí na stát a snaží se jej vysát a zničit, doufejme, že jsou to jen poslední nervové záškuby mrtvého organismu.

2 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 10. 2011 18:05
Re: Jekot bankovních úředníků

Ten se vysává sám. Protože "standard" který ten stát vyplácí svým subjektům je vyšší než na kolik si ten stát "vydělá". (tedy lépe řečeno - na daních ukradne)

A Kvůli tomu aby tento "standard" mohli státy obyvatelům navýšit si půjčili u těch "zlých" bankéřů. A teď se státy škubají když mají vypůjčené prostředky vrátit. Protože nemají z čeho.

0 0
možnosti
AA

svedek casu

27. 10. 2011 17:26
V dlouhém období jsme všichni mrtví

R^ karma,tak proč se honit za mamonem?

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 10. 2011 17:31
Re: V dlouhém období jsme všichni mrtví

Jenomže to chápete špatně... Keynes je skutečně už mrtví... on si užil, my to za něj musíme zaplatit. Umřel moc rychle na to aby si užil následky jeho systému.

Jeho "ekonomie" jaksi zapoměla že ikdyž on díky smrti následkům uteče tak další generace už ne.

0 0
možnosti
TB

tombry

27. 10. 2011 16:59
Zdravím

a dík za další zajímavý článek. .....Ale jak z toho všeho ven? Existuje vůbec nějaké rozumné řešení (teda krom válek) ?

0 0
možnosti
TB

Primak

27. 10. 2011 17:03
Re: Zdravím

Myslím, že existuje. Ale to je na další článek.

TB

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 10. 2011 16:51
Na jedno řešení tohoto problému jste zapoměl...

Ono je to tedy značně před ekonomií kterou popisujete... ale v 15-16 století Evropa tento problém řešila ještě jinak než válkou- exportem nadbytečné populace do kolonií.

Pravda kolonie často byly v konfliktu s místními (ale těch bylo obvykle tak málo že tahle "pidiválčičky" ekonomické důvody více méně neměli, spíše náboženské a prostě mocenské snahy vládnout)

(Jinak toto řešením uvádím čistě historicky- v současnosti je tahle planeta lidmi obydlena na hranici únosnosti- ze spousta ekosystémů si lidstvo bere zdroje na hraně jejich schopnosti regenerace... populace ryb v Severním atlantiku by skolabovala pokud by rybolov byl o 10 procent zvýšen, její regenerace by trvala několik let kdy by sme se bez nich museli zcela obejít)

V současnosti neobydlené oblasti této planety jsou neobydlené z dobrých důvodů (psa by ste tam klackem nevyhnal) a klimatické změny (které tu budou idkyž zcela přestaneme užívat oheň) budou ještě minimálně pár desetiletí vytvářet spíše z ...

0 0
možnosti
TB

Primak

27. 10. 2011 16:54
Re: Na jedno řešení tohoto problému jste zapoměl...

Nemyslím si, že v té době se jednalo o podobný problém .-) A halvně to řešení je naprosto neaplikovatelné.

Popravdě mnohem více mi šlo o to sepsat v časové souvbislosti skutečné příčiny současné situace a otevřeně přiznat, že hlavním příčinou jsou lidé samotní.

Možná řešení - to je na další hodně dlouhý článek.

TB

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik