Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

SID09

18. 10. 2011 15:19
Nevím jestli jste to pochopil.

Tady vůbec nejde o stravenky, ale o daňově uznatelné výdaje !

Ať si dává každý zaměstnavatel třesta 200 Kč / den každému zaměstnanci formou potravinových lístků.

Kalousek to uvítá. Je však třeba, aby tento lísteček byl nejprve řádně zdaněn. Pak zajisté proti těmto ceninám nebude nikdo nic namítat.  ;-)

Je srandovní, že zejména státní instituce ( které jak známo neprodukují žádné peníze a jsou pouze čistým požíračem daní ) dávají svým lidem tyto výhody a ve výrobní sféře ( kde se tvoří základ daně )  často dostávají zaměstnanci kulový.

Kdyby se přistoupilo na Kalouskův trik, ušetřili by tito zaměstnaci alespoň těch těch 150 Kč ( nebo kolik )  na dani. Teď nemají nic. !!

1 0
možnosti
CR

chemba

18. 10. 2011 14:16
Stravenky či potravinové lístky mají budoucnost.

Už nyní je veleben velký objev, kdy se budou sociálně potřebným rozdávat potravinové lístky jako za války. V severních Čechách je to velký hit.Na slovensku to berou normálně už i důchodci po celoživotní práci pro společnost, pokud se dostanou pod hranici chudoby. Čili stát tento model ve velké míře převezme. Naše budoucnost je ve stravenkách.

0 0
možnosti
FM

František Matějka

18. 10. 2011 13:28
Pane autore...

... normální by bylo neokrádat zaměstnance o více než polovinu jejich vydělaných peněz na daních a odvodech, a pak ať si každý koupí k jídlu na co má chuť.

0 0
možnosti
J

jurneff

18. 10. 2011 11:37
Kde jinde existují podobné stravenky kromě Česka?

Nikdy jsem žádnou stravenku nedostal a žiji také. To vám nevadí, že z toho žijí takové ty Sodexha a Dejeneury a podobně? Jen z toho, že tisknou jakési lístky a mění je za prachy?

Mimochodem, znám jediného člověka z okolí, který je dostává a ten je dává dítěti místo kapesného.

Že tady jsou i jiné tunely na peníze, to s vámi souhlasím, ale to nesouvisí s problémem stravenek.

0 0
možnosti
H

hanah7

18. 10. 2011 14:25
Re: Kde jinde existují podobné stravenky kromě Česka?

A co jako, že známý dává stravenky dítěti ?  Tak si zkuste lístky taky tisknout a žít z toho :-/ a můžete přestat závidět.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2011 11:22
Proč píšete o rušení stravenek?

Proč by i nadále nemohl zaměstnavatel přispívat?  Jen to prostě bude zdaněno.  Nechť si všemocné odbory vybojují zvýšení platů o dosavadní příspěvek.

Pane - vy naříkáte, že se ti někteří dotyční nebudou stravovat. Proč nepláčete (a dávno) nad těmi zaměstnanci, kteří stravenky nikdy neměli?  (Já vím - vás se to  týká teprve teď. Když byste měl zdanit těch cca 700 příjmu /daň méně než 140 Kč/)   Vy jste ochoten si zničit žaludek a nosit bandasky? Váš problém. (Mimochodem: můj otec tu bandasku s kastrůlkem nosil celý pracovní život - a dožil se požehnané devadesátky! /Abych nelhal: dva měsíce chyběly/)

0 0
možnosti
ZK

SID09

18. 10. 2011 11:37
Re: Proč píšete o rušení stravenek?

Ne že bych souhlasil se všemi vašimi názory, ale máte pravdu v tom, že řada lidí ( zejména ti nízkopříjmoví zaměstnanci ) žádný stravenky, ani závodní stravování od zaměstnavatele nedostává. Pro ty by bylo daňové zvýhodnění na stravu úplným požehnáním.!!

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2011 11:10
Nelžete

I OSVČ si musí spočítat své daně a platby pojistného na korunu přesně. A musí vyčíslit své náklady. Pouze při relativně nízkých tržbách (nevzniká povinnost platby DPH) může své náklady vyčíslit paušálem. Vámi uváděných až 80 % nákladů si mohou započítat pouze OSVČ pracující v zemědělství a OSVČ provozující řemeslnou výrobu. Podívejte se, jaký podíl nákladů na celkových tržbách mají obdobné podniky. Kolem 80 %!  Žádná úleva, jak se domnívají někteří hlupáci, pouze realistické ocenění.

Pojistné platí OSVČ ve výši cca 46 % z výpočtového základu stejně, jako zaměstnanci (vč. plateb zaměstnavatele).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2011 11:13
Re: Nelžete

Ještě drobnost: ta uzákoněná minima  jsou   m i n i m a   - tedy nejnižší možné hodnoty, které je nutné zaplatit i v případě, že máte příjem téměř nula. V žádném případě neplatí, že snad zaplatí minimum, i když mu výpočtem vyjde trojnásobek.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2011 10:53
V kterých "civilizovaných zemích" je běžná

daňová úleva zaměstnaneckého stravování způsobem stravenek. Můžete vyjmenovat alespň pět takových států a způsob úlevy? jsem moc zvědav a předem děkuji. Kára.

1 0
možnosti
ZK

SID09

18. 10. 2011 11:34
Re: V kterých

Možná Řecko ;-D?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 10. 2011 10:49
Ale, ale

1. Jedná se o výjimku! Viz zákon o dani z příjmů.  Bez této výjimky by se daň z příjmu (kterým je příspěvek zaměstnavatele) platila!!

2. Ano - my všichni ostatní, kteří příspěvek na stravu nemáme na tuto výjimku (jako na jakékoliv jiné) doplácíme.

3. To, že má někdo výjimku ještě neznamená, že je další výjimka oprávněná (mimochodem: i ta laciná kantýna v PS je díky obecné výjimce ze zdanění na příspěvek na stravu).  O tom, že je rozdíl úleva pro 200 lidí a pro 2 milióny psát nehodlám.

Připomínat vám fakt, že tato vláda odbourala mj. ty laciné rekreace a prosadila zdanění náhrad vám připomínat jistě nemusím. Vaše "zapomínání" pramení z faktu, že se tato skutečnost jaksi neslučuje s vaší potřebou Kalouska (velmi nekvalifikovaně) "ztrhat".

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

18. 10. 2011 10:14
Zdravím Gergisi

V zásadě máte pravdu, ale nejdete na to zrovna dobře. projevuje se neznalost problematiky OSVČ, takže vlastně, co hájíte u zaměstnanců, defakto kritizujete u těch živnostníků. Zaměstnanec je prostě něco jiného než ten živnostník nejsou si rovni. Tudíž se vyplatí podpora v něčem u zaměstnanců  a v něčem u živnostníků. U obého to má stejný důvod - nakonec se to vyplatí všem. Bohužel dopadá to tak, že odbory šijou do živnostníků jako odvetu za to, že kalousek šije do těchdaňově zvýhodněných stravenek. A z toho je mi docela smutno. Je to klasika. Naprosto zbytečně vznikající averze mezi živnostníky a zaměstnanci. A kvůli komu? Kvůli Kalouskovi?

Ono to má ještě jiný rozměr - on to chce  nebo chtěl Kalouseknahradit jednotným bonusem pro všechny - nejspíš jako lákadlo závisti. Nicméně pak se ztrácí i ten smysl úspory, chce-li smysluplný zvýhodněný benefit nahradit v téže sumě už nesmyslným benefitem pro všechny.

1 0
možnosti
M

MPoks

18. 10. 2011 9:09
Když jsi mluvil o tom připlácení

na stravenky bratře chemiku, tak jsi zapomněl ještě dodat, že když si někdo půjde vsadit na internetové sázení, tak tím navyšuje konto zase tobě, protože peníze, co se nevyplatí na výhrách, se zčásti stěhují do pokladny TOP 09 a zčásti na soukromá konta.

0 0
možnosti