Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

Folcwine

19. 3. 2011 16:36
Učitel vs Profesor

Už na zákoladní škole jsem poznal, že některé učitelky nebyly schopny pochopit moje logické argumenty - poznal jsem na nich, že látku, kterou učí nerozumí a pouze papouškují to co je napsáno u učebnicích.

Vzpomínám si, jak si jedna taková papoščí učitelna si nám stěžovala na chytré děcka, které ji až vyrostli nikdy nezdraví, ale ti co tak-tak procházeli k ní měli úctu. Asi se není co divit, já ji dnes potkat, tak ji také nepozdravím.

Četl jsem tu několik blogů, které v hodně negativním světle popisovali anti-kreativní výsledků učitelů na ZŠ. Něco z těch praktik ubíjejících kreativitu a nadšení u dětí jsem ve vlastní kůži také zažil. A většinou platilo, že kdo z učitelů chtěl být titulovám jako profesor, tak právě patřčil mezi ty nemyslící papoškovače.

Tedy já výraz učitel nepovažuji na nadávku, za nadávku považuji profesora (neplatí pro VŠ, kde opravdu občas vskutku někdo profesorem je).

0 0
možnosti
V

vsamotar

19. 3. 2011 10:40
Učitelka

Za svoji poměrně dlouhou školní docházku jsem potkel jen TŘI učitele, kteří mě nutili MYSLET. Ostatní DESÍTKY mě nutily jen MEMOROVAT. Z toho asi pramení zášť vůči učitelkám, protože memorování v době terabytových harddisků a internetu dětem vyznívá jako nesmysl. Krom toho jsem byl za studií svědkem toho, jak se učitelka znemožnila, když tvrdila, že cadmium je jedovaté a nikde se už nepoužívá. Žák (patrně myslící, nikoliv jen memorující) zvedl ruku a zeptal se, z čeho jsou tedy vyrobeny nikl-cadmiové nabíjecí baterky, které má teď ve walkmenu...

Jinak máte pravdu, že učitelka je nadávka... no, možná spíš diagnóza. Každý trpí jistou profesionální deformací, ale u většiny lidí to není v rozhovoru znát, vyjma tedy "ajťáků" a učitelek. Učitelka je zvyklá, že je jaksi většinou "nejchytřejší ve třídě" (schválně píšu "většinou") a dává to jasně najevo. Bohužel se to domnívá i mimo školní třídu s 30 puberťáky. ;-)

Jinak když se řekne učitel, tak to je vcelku uznávaná profese, ale učitelka...

0 0
možnosti
LB

Lucie Paceltová

19. 3. 2011 10:20
Zajímavé

Neučím, ale mám pedagogické vzdělání a pracuji často s lidmi. Taky máme dost učitelů v rodině. Domnívám se, že jsme jiní a máme jiná kritéria na kdeco. A většina pedagogů má silné procento deformace z povolání - chtějí lidi charakterní, učenlivé atd. Já to mám v sobě typuji tak na 20% a ještě je to spíš sranda. Já i okolí o tom víme, ale nevadí nám to. Aspoň je svět pestrý, protože v okolí má zase někdo jiný deformace z vědecké činnosti, z přemíry hlatání ekonomiky či politiky atd.

Dokud Vám vaše povolání předhazuje okolí s humorem, je to dobré znamení, že Vás berou a mají rádi. Až to ve Vaší přítomnosti říkat přestanou, budete jasná ;-)

0 0
možnosti
R

rudaz

22. 3. 2011 12:24
Re: Zajímavé

Souhlas, dokud se o vás mluví, je to dobře. Opak bude špatně.R^V

Znám učitelku, která dávala žáčkovi trojky i v deváté třídě. Šla si za nějakou dobu koupit do džbánu pivo a od stolu jí opilec říká:"Vidíš, našemu klukovi jsi dávala trojky a on má nyní na gymnáziu jedničky, dvojky!"

Učitelka oponovala:"A co je dobře, ty by jsi byl rád, kdyby to bylo obráceně? Kdybych jej nic nenaučila a dávala mu jedničky?"R^

0 0
možnosti
MS

sunka007

19. 3. 2011 8:48
ucitel v CR

Kazda profese po case cloveka poznamena a plati to i o kantorech. Problemem dnesniho českého školství je jeho silné podfinancování čehož dopadem je velmi nizká kvalita učitelů. Zůstali pouze nadšenci a blbci, kteři by se nikde jinde nechyli. Za komunistu, kdy nemeli kantori takove ekonomicke problemy jako dnes, skola neco naucila, presto za svuj skolni zivot jsem zazil cca 20% kvalitnich kantoru, ale 40% tvorili absolutne nepuzitelni lide jak lidsky ci odborne (vetsinou meli rudou knizku). Nemam duvod se domnivat, ze v dnesni dobe kvalitni lide zustavaji ve skolstvi, znam plno lidu co vystudovali pajdak a aby uzivili svou rodinu tak sli do soukromeho sektoru (prekladatele, programatori, HR, ...). Takze se nelze divit ze u mnoha lidi typicky ucitel osoba co je lina, moc toho neumi, leci si mindraky na zacich a place nad svou ekonomickou situaci.

Osobne me nejvice bavila univerzita a bylo to nejem pro vyssi odbornou kvalitu kantoru, ale pro jejich rovny pristup ke studentum

0 0
možnosti
JN

Jonáš2

19. 3. 2011 0:19
nemyslím

nedávno byla nejhorší nadávka "doktor" teď myslím "policajt", kdo bude pak, to se ukáže

0 0
možnosti
M

multIX

23. 3. 2011 14:10
Re: nemyslím

poslanec!;-D

0 0
možnosti
PK

pk08

18. 3. 2011 21:22
diagnoooooza

Milá paní učitelko.Máme v rodině učitelku-tragédie-není s ní normální řeč,ale toto je subjektivní názor.Máme obchod a naše holky okamžitě poznají zákazníka -učitelku-namyšlená,dívajíc se z patra na tu lůzu co nemá vzdělání,ale ony samy těm holkám nešahají ani po kotníky.Že máte-mají vzdělání??to neznamená,že jste-jsou nadlidi.Chápu,že každá práce má své,ale věta TO JE UČITELKA,tak všichni podle Vás lidé nenormální ví,že se jedná o DIAGNOZU.Jinak Vám přejí výborné študenty.

0 0
možnosti
TV

tomtop

21. 3. 2011 7:51
Re: diagnoooooza

zase jeden chytrák, co rád všechny hází do jednoho pytle...

0 0
možnosti
MM

Mir Mat

18. 3. 2011 21:11
paní učitelko

Na váš mindráček existuje lék:

Uplatněte nejdříve své čerstvě nabité znalosti v praxi, např. jako tlumočnice, průvodkyně v anglickém muzeu, překladatelka anglické prózy, nebo třeba korektorka anglofonního webu. Pak zjistíte, že samotná znalost je jen 10% potřebných kvalit. Začnete se nejdříve učit cestovat (i virtuálně), navazovat obchodní i osobní vztahy (mnohdy svízelné), vyrovnávat se s pohyblivým platem (podle zvládnutí přidružených dovedností), několik různých začátků v různých kolektivech (hned první zaměstnavatel se často nevydaří) a spoustu nepředvídatelných vlivů včetně osobního života. Nakonec zjistíte, že vyzdvihujete ANGLIČTINU někam kde není, protože zapálený archeolog se ji naučí za 3 měsíce, aby si mohl prostudovat a doplnit informace o nálezu třeba v Egyptě…

0 0
možnosti
TB

Šírová

19. 3. 2011 13:45
Re: paní učitelko

Mir Mate, vy reagujete na článek? nebo na něco co s ním nějakým způsobem jen vzdáleně souvísí?  O jakém mindráku mluvíte? O jakém vyzdvihování angličtiny muvíte? Ten článek není o angličtině! Zkuste to přečíst ještě jednou ;-)

0 0
možnosti
HD

plavuň

18. 3. 2011 16:05
Bohužel,

než stihli synové vychodit devítiletky, dopracovala jsem se od neutrálního vztahu k učitelkám- v první třídě prvního syna- po nechuť k příslušnicím(kům) učitelského stavu. Vyskytl se jeden učitel a dvě učitelky z toho množství kantorů za dvakrát devět let docházky, kterým na dětech (nemyslím zrovna těch mých) záleželo a trochu se o ně zajímali do hloubky, místo toho, že hned vypálí nějakou nesmyslnou poznámku do žákajdy. Obávám se, že učitelských osobností je ve školství málo, že učitelky(é) chodí na pedák, aby získaly(i) titul s ne velkým úsilím ( oproti jiným vysokým školám se jedná o míň náročné studium, tak to prostě je) a že o práci s dětmi a mládeží nemají často skutečný zájem, ba naopak je obtěžuje a děti nemají moc rády(i).

0 0
možnosti
HM

zluta-rozinka

18. 3. 2011 15:16
milá autorko, ...

... kdyby dnešní učitel zvládl vždy  ´zakročit včas, nemýlil se, všechno věděl, dobře se orientoval,

padouchy trestal důrazně a nekompromisně,  chránil své svěřence, aby

nedělali chyby, dobře vypadal a vystupoval sebejistě…´ , nebylo by slovo UČITELKA nadávkou.  :-/

0 0
možnosti
TB

Šírová

18. 3. 2011 15:39
Re: milá autorko, ...

Milá zluta-rozinko, kdyby dnešní učitel zvládl vždy  ´zakročit včas, nemýlil se, všechno věděl, dobře se orientoval, padouchy trestal důrazně a nekompromisně,  chránil své svěřence, aby nedělali chyby, dobře vypadal a vystupoval sebejistě…tak by i postava Supermana nebyla jen pouhou FIKCÍ. :-)

0 0
možnosti
H0

Hynda 09

18. 3. 2011 14:07
Ach jo ...

 Je to opravdu pro Vás tak složité, najít jakousi malinkatou pravdu ? Jako bývalý učitel, to chápu velmi jasně a zřetelně !     Srdce na dlani :  většina tzv. učitelů, vůbec není učiteli, ale berou své poslání jen jako prostředek pro relativně jednoduchý příjem,  oproti ostatním  a taky jsou lidmi velmi odtrženými od reality,  zato se vehementně upřednostňují  před  ostatními a hrají si na jakousi elitu národa, ale chybí jim zkušenosti  v  realitě světa, která je jim na hony vzdálená, už rozumíte ? Pokud nejste jako já : vyučen : elektroenergetika, maturita : na elektrotechnické SPŠ, PF Hradec  Králové s praxí v Energoinvestu Praha, elektrárny Hodonín,  Jaderné elektrárně Dukovany, v Okresním ústavu sociálních služeb, SOŠ, energetik, technik PO,  atd. , až toho podobně oběhnete,   potom budete tomu čemu nerozumíte  rozumět  a jestli opravdu máte vysoké ambice, zkuste podnikat jako já a hned zjistíte co jste zač,  ne se schovat za státní rozpočet a  čekat  v koutku Školy na lepší časy

0 0
možnosti
MP

Martin V2

18. 3. 2011 14:28
Re: Ach jo ...

:-)R^

0 0
možnosti