Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

rek007

9. 1. 2011 11:07
Sdílená péče.

Můžete mi, prosím, někdo vysvětlit pojem "sdílená péče"?

Český právní řád se nedá moc srovnávat s americkým právním řádem, protože vychází z jiných kořenů a principů.

V ČR se používá pouze pojem výhradní péče nebo střídavá. Kam lze zařadit pojem sdílená péče?

I když mluvíme o výhradní péči, tak v podstatě je sdílená, ne? Nikdy nemá jeden z rodičů 100% výchovy na sebe, bez toho aby ten druhý neměl aspoň nějaký víkend. Podle mého názoru se ty víkendy dají nazvat sdílenou péčí.

0 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

9. 1. 2011 11:26
Re: Sdílená péče.

Mnoho o tom nevím, ale pokusila jsem se dopátrat (téma se mě osobně netýká), jelikož autoři se termínu vyhýbají jak čert kříži a pokoušejí se ho nahradit termínem střídavá. Sdílená péče - jsem-li správně v obraze - je joint care, její podmnožinou je physical joint care - což odpovídá termínu střídavá. V USA je tak definován střídavý pobyt rodičů s dítětem v případech,a to tak, že pobyt rodiče s dítětem je alespoň 30 : 70. Nemusí být tedy nutně 50 : 50. V USA právo na sdílenou péči na rozdíl u nás vůbec neexistuje, takže děti jsou buď v péči jednoho rodiče, či v péči sdílené - tam dítě setrvale žije s jedním z rodičů a nějaký daný čas tráví s druhým rodičem. Takže teprve joint physical care (viz výše) lze definovat jako střídavou.

Jak dalece se střídavá péče realizuje šoupáním dítěte sem tam , nebo naopak střídáním rodičů u dítěte, jsem zatím nestačila zjistit. Také bych ráda získala víc informací, rovněž ze Švédska.

0 0
možnosti
IPM

isabell papala motylka

7. 1. 2011 17:25
III.ÚS 1206/09 ze dne 23.02.2010

"Ústavní soud zdůrazňuje, že svěření dítěte do výlučné výchovy jednomu z rodičů nesmí být výrazem ústupku vzájemné rivalitě rodičů, která jen sleduje "boj o dítě", případně nízké pohnutky jednoho rodiče k trýznění druhého rodiče skrze své vlastní dítě."

Viz http://www.stridavka.cz/ustavni-soud-nesouhlas-matky-se-stridavou-peci.html

0 0
možnosti
IB

isabell

7. 1. 2011 17:30
Re: III.ÚS 1206/09 ze dne 23.02.2010

Že vás furt baví se přihlašovat na jiné účty... ale bez toho by byly diskuse sotva poloviční, co? ;-)

0 0
možnosti
W

www.stridavka.cz

7. 1. 2011 16:29
Mýty o střídavé péči o dítě po rozvodu

Námitka: Dítě nebude nikam patřit, nebude mít domov.

Odpověď: Princip „dělení se" je k dítěti vštěpován od raného věku. Výrazný je zejména u sourozenců, nicméně i jedináčci jsou vedeni k tomu, aby se dokázali rozdělit s ostatními dětmi. Bez větších problémů dítě akceptuje i fakt, že se rodiče o ně hodlají „podělit“. Podmínkou je, že to akceptují i rodiče.

Více na:

http://www.stridavka.cz/myty-o-stridave-peci-o-dite-po-rozvodu.html

0 0
možnosti
IB

isabell

7. 1. 2011 16:32
Re: Mýty o střídavé péči o dítě po rozvodu

Pane Hodino, proč neustále používáte dva nicky?

 Tedy jeden se svým jménem a druhý se svým webem? Vždyť link na něj stejně vlepíte do každého příspěvku....

0 0
možnosti
L

littlemisssunshine

7. 1. 2011 16:28
nechapu,

proc by matka byla tak hloupa a zakazala styk detem s otcem, kdyz otec ma zajem. Mam dve kamaradky a obe delaji stridavou peci. I presto, ze si obe mysli, ze jejich ex je vxl tak to neznamena, ze budou trestat deti.

Funguje to dobre, protoze deti pak vi, ze maji oba rodice. V obou pripadech stoji rodice pri sobe (co se tyka ditete) a jedna z nich dokonce stravila Vanoce s jejim ex a s detma. Spolecne navstevuji skolni akce, kde je dite atd atd.

0 0
možnosti
L

Ludvajz123

7. 1. 2011 16:36
Re: nechapu,

Tak treba ze matka povazuje dite za svuj majetek. Vsak ta moje take treba na mediaci povidala "Ja nejlip vim, co je pro nej dobre", "moje dite" apod.

Pak take okoli vnima zenu, ktera nema dite ve sve vyhradni peci jako "divnou", vzdyt preci kazda, ktera nefetuje, nechlasta a neni psychicky vysinuta to dite preci dostane, tak kde ma dite ona?

No a dalsi duvod jsou - jak je v clanku zmineno - penize. Myslite, ze kdyz by treba ta "moje" pristoupila na stridavku, tak muze u soudu chtit vyzivne 11 000,- mesicne na ctyrleteho kluka?

0 0
možnosti
JM

jennyfor

7. 1. 2011 16:03
Kdybych teď byla malé dítě z rozvedené rodiny,

nechtěla bych střídavou péči. Chtěla bych jednu svoji postýlku, jednu sadu oblíbených plyšáků, prostě jeden domov, jedno místo, kam budu patřit.

Ale taky bych chtěla tatínka, se kterým budu trávit víkendy, kdy na mne bude mít čas, budeme chodit na výlety, do kina, hrát člověče, ve všední den mne někdy doprovodí na kroužky, udělá se mnou třeba úkoly. A  oba rodiče spolu budou vycházet v dobrém, budou spolu komunikovat a já budu vědět, že mne oba mají rádi.

Ale jestliže spolu táta s mámou nemluví, jeden druhého nemůže vystát, pak střídavá péče znamená, že budu žít ve dvou světech, kde v jednom nemůžu mluvit o světě druhém, kde se budu snažit přizpůsobit vždy tomu prostředí, kde právě jsem, ne hodinu, dvě, ale celé týdny hrát dvě role, žít dva životy..... a jak potom zjistím, kdo vlastně jsem?

0 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

7. 1. 2011 16:13
Re: Kdybych teď byla malé dítě z rozvedené rodiny,

R^ Velmi pěkně napsáno. Bojím se ale, že rodiče vymáhající soudně střídavou péči nějaké pocity jistoty, bezpečí a vnitřní štěstí jejich dětí zase tolik nezajímá...

0 0
možnosti
JC

Jarcho

7. 1. 2011 13:58
Základem je správný výběr matky svých dětí.

V žádném případě není vhodné vybrat si jako matku svých dětí ženu, která sama vyrostla bez otce.

Taková si přirozeně myslí, že otec je zapotřebí jen k placení alimentů - když to tak fungovalo její matce, proč by to ona nedělala stejně?

Prostě a jednoduše: všichni rodiče musí své syny od útlého věku upozorňovat, že si nesmí vzít za manželku dívku rozvedených rodičů, která sama nebyla v péči otce ani ve střídavé péči.

Ne že by byla jistota, že s holkou s dobré rodiny to vyhraje. I s ní se to může zkazit. Ale když si vybere holku z rozbité rodiny, může si být téměř jist, že jeho rodina bude rozbita taky.

0 0
možnosti
Z

zerda

7. 1. 2011 14:00
Re: Základem je správný výběr matky svých dětí.

jako by ta holka mohla za to že její rodiče měli špatné vztahy, že vy jste katolík? tohleto jsem často slýchával v kostele, proto tam už nechodím, tolik farizejství jako právě tam od přítomných jsem nezažil nikde jinde

0 0
možnosti
Z

zerda

7. 1. 2011 14:01
Re: Obnova rodiny

jj, v 19. stol to tak krásně fungovalo - já budu orat, ty budeš sít, budeme se spolu dobře mít

0 0
možnosti
G

Gmur

7. 1. 2011 13:51
co ma vyzivne pro matku spolecneho

se stridavou peci?

Alimenty na dite je neco jineho.

0 0
možnosti
PC

p_c

7. 1. 2011 13:54
Re: co ma vyzivne pro matku spolecneho

Malá otázka. Četla jste ten článek vůbec? ;-)

0 0
možnosti
W

www.stridavka.cz

7. 1. 2011 13:46
Podpořte právo dětí na oba rodiče a obou rodičů na děti

http://www.stridavka.cz/stiznost.php

0 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

7. 1. 2011 13:25
Bohajeho,

teda číst příspěvky pánů Cihláře a "střídavky" - to je jen pro masochisty. Takové žvásty se opravdu hned tak nevidí. Celkem se nedivím, že jejich bejvalky vzaly nohy na ramena a zdrhly... Na druhou stranu, ony taky asi nebyly žádná extratřída, neboť pořídit si děti s takovými exoty může jenom totální zoufalkyně.

Celé je to o tom, když si pořídí děti dva (ano, OBA DVA) egocentričtí, nezralí, hloupí a nezodpovědní jedinci, neschopní vyřešit nic závažnějšího než dilema, zda koupit housku nebo rohlík. Lidem, schopným se soudit o děti jako o nějakou almaru, by je snad měli úplně odebrat.

Všem, co propagujou střídavou péči jako nějaké óbr dobro pro děti, přeju, aby vás soud donutil se každých 14 dní stěhovat sem a tam, ať se vám to líbí nebo ne. To jsou ti poslední, kterým jde o dobro dětí - jde jim jen o ukojení vlastního ega, jak jsem to tomu šmejdovi bejvalýmu zasolil - a to se týká jak pánů tak dam.

0 0
možnosti
K

karel.vrba

7. 1. 2011 13:28
Re: Bohajeho,

Proč tolik zapšklosti a zloby? Usmějte se někdy!

0 0
možnosti