Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Radek Hampl

18. 8. 2010 14:21
Ufff, tak to je síla...

Výžený pane, moje babička po válce také vstoupila do KSČ a také z přesvědčení. Až do této chvíle bych mohl s Vámi souhlasit. Od této chvíle ale NE!!! Během následujících let (rozumějme cca 20) ale vystřízlivěla. Měla (naštěstí) svůj rozum a vymývání mozků, procesy 50-tých let, atd. jí ukázaly, kde je realita. Poslední kapkou byl srpen 1968, kdy jim vrátila knížku. A byl utrum. Píšete-li, že se vypracoval v KSČ vysoko, působil jako ředitel, spolupracoval s STB (a kdo ví, co ještě Vy sám nevíte), pak nemohu jinak, než Vás označit za (v nejlepším případě), omlouvám se, naivního člověka, pokud si myslíte, že vše dělal nezištně a že neublížil nikomu. Nesnižuji nijak jeho sílu, která mu dala možnost překonat válečné ztráty. To s tím ale nikterak nesouvisí. Ergo, problém v lidskosti a poklesu morálky není v tom, že po válce vstoupil (jako mnoho dalších) do KSČ, ale v tom, že ze svého postavení jednoznačně těžil a mnohdy i na úkor jiných. Jinak to ani nemohlo být!!!

0 0
možnosti
RH

Radek Hampl

18. 8. 2010 14:30
Re: Ufff, tak to je síla...

Můj odsudek těchto lidí yde bude vždy. A nemám, jak píšete, informace tzv. z druhé ruky. Je mi sice jen 35 let a pravda, režim jsem zažil okrajově. V listopadu 1989 mi bylo nějakých 14 let. Nicméně se tento zločinný režim bohužel na naší rodině dost vzřádil. A to na tolik, že se dotkl mých nejbližších a tedy informace mám tzv. z první ruky!!! A ti mí nejbližší si tu válku také prožili. Někteří v totálním nasazení, jiní jako odboj (se všemi důsledky, které z toho mohly být a někdy také byly, tak už to ve válce chodí). Takže na členství v STB a v KSČ nikdy nemohu říci a neřeknu: no a co? A vůbec s tím nesouvisí případ bratří Mašínů (na které mám ostatně rozporuplný názor)!!! Je tu jiných 141 zločinně popravených politických vězňů a dalších cca 300000 lidí nasazených v uranových dolech a neprávem vězněných v našich svého času komunistických věynicích. Mezi nimi i letci a vojáci, kteří bojovali proti nacixtixkému režimu s nasazením vlastního života. To je ostuda celé KSČ i dnešní KSČM!!!

0 0
možnosti
S

sabka

18. 8. 2010 13:06
souhlasím s vámi,

jsem na to podobně...;-) můj děda se narodil v komunistickém Kladně, v komunistické rodině, takže byl logicky komunistou. Žádné velké výhody neměl, makal celý život jako dělník ve fabrice.

0 0
možnosti
RH

Radek Hampl

18. 8. 2010 14:41
Re: souhlasím s vámi,

No to je ale přece úplně jiný případ!!! Sice žasnu, že někdo nedokáže po 40 let rozkódovat, co to bylo (a je) za šmejdy, ale budiž, jako dělník se třeba (asi jsem najivní) nedostal k pravdivým informacím. Ale jako vysoký funkcionář KSČ, ředitel podniku a navíc spolupracovník STB? To sotva, tady ta zištnost a lidský úpadek úplně stříká na všechny strany...

0 0
možnosti
P

p.erk

18. 8. 2010 12:56
Budte v klidu za svého dědu nemůžete!

Ale za své názory ano. Váš děda asi po válce nevěděl že nejbližším spojencem Německa na počátku války byl Sovětský svaz(Ribbentop-Molotov)a že větším masovým vrahem než Hitler byl Stalin, Komunismus je prostě zločinné zřízení, vy to nechápete? Jedte se podívat do KLDR! ale vy to víte. Budte si pro mě za mě hrdý že se děda vyrovnal se svou těžkou situací po válce, ale nevěřte všemu co vám o sobě navykládal a co se asi u vás v rodině traduje. Je to velice trapné číst takové bláboly.S STB mohl spolupracovat jen někdo velice naivní nebo bezcharakterní, a to první báš děda asi nebyl...Radši mlčte, každá rodina má svého kostlivce ve skříni.Není třeba z toho dělat přednost a hrdinství!

0 0
možnosti

jjencek

18. 8. 2010 11:43
Že po válce vstoupil do KSČ, to bych pochopil,

že tam ale vydržel až do konce života a spolupracoval s STB a nepochopil, nebo nechtěl pochopit, do jakého spolku vlezl a čemu pomáhá, to už ale je hodně smutné.

Že potom udělal v KSČ kariéru a dostal se až do čela jejího Krajského národního výboru? No to už tedy nemohl být žádná malá svině.

0 0
možnosti
VC

vena65

18. 8. 2010 11:50
Re: Že po válce vstoupil do KSČ, to bych pochopil,

Lidí, kteří nechápali tu bylo pár milionů. A pak tu bylo taky dost těch, kteří sice chápali, ale dál chodili provolávat "Ať žije KSČ" do prvomájových průvodů. V čem byli lepší než Fuchsův děd?

0 0
možnosti
MB

marbo

18. 8. 2010 11:17
ale soudruhu autore

tady přece nejde o nic jiného, než propagování vámi milované KSČM prostřednictvím smyšleného dědka budovatele spravedlivého.. Je mi z vás opravdu zle..

0 0
možnosti
JP

JVP

18. 8. 2010 11:02
na to už musí být žaludek

zatímco vám vadí krádeže a zabíjení Mašínů (pro mě také nejsou hrdinové), vašemu dědovi (a jak je vidět, tak ani vám) nevadilo kradení a zabíjení, které tady prováděli komunisté. Znárodňování, násilná kolektivizace, ukradený majetek církví, to všechno jsou krádeže v mnohem větším měřítku. Procesy v 50. letech, střelba na hranicích, komunistické lágry, pronásledování lidí kvůli jejich původu či vyznání - to je zase vraždění. Toto všechno váš děda podporoval minimálně tím, že byl členem KSČ, tedy strany, která to prováděla. Možná se na tom jako spolupracovník StB podílel i jinak.

A vy si troufáte ho tady glorifikovat a plivat tak do tváře těm komunisty okradeným, zavražděným a pronásledovaným??? Hanba vám!!!!

0 0
možnosti
MB

marbo

18. 8. 2010 11:14
Re: na to už musí být žaludek

R^ naprosto souhlasím

0 0
možnosti
L

laduk

18. 8. 2010 10:04
hm...

Stát se může všechno, i to, že váš děda proplul onou dobou s čistým štítem. Myslím si ale, že jste jeho životní pouť oříznul o něco, co by ho neukazovalo v moc dobrém světle. Krajský výbor je moc vysoko na to aby se tam dostal nějaký charakterní člověk. V souvislosti s krádežemi ve fabrice bych čekal kriminálku v civilu ale Stb?

0 0
možnosti
S

sinclair

18. 8. 2010 9:23
Lidi neblbněte.

Mně je padesát a jen z vyprávění svých dosud žijících rodičů vím, že v poválečné euforii ze svobody byli komunisti jediní, kdo nabídli rozumnou alternativu pro všechny, co válkou přišli o všechno. Co když autorův děda byl elektroinženýr, chytrý člověk a v dané lokalitě prostě nebylo pro vedení vzniklé továrny /například Tesly / vhodnějšího člověka? Věřte tomu nebo ne, ale spousta obyčejných, zchudlých lidí viděla tehdy v komunistické straně spásu..Ano, uznávám, že to co se stalo v roce 48 a následně v padesátých letech byly prasárny, které prováděli vesměs nevzdělaní, ale politicky nadšení komunisté v rámci "očisty strany". V nově vzniklých státních fabrikách se po válce kradlo jako na běžícím páse, protože každá věc se doma či při stavbě domku dala využít /elektromateriál, vodovodní instalace atd./, případně se sousedem vyšmelit za něco jiného, vhodnějšího, co zrovna bylo potřeba. Není tajemstvím, že i v nově vzniklých JZD, kam lidi vstoupili se kradlo jako na tureckém tržišti.

0 0
možnosti
S

sinclair

18. 8. 2010 9:36
Re: Lidi neblbněte.

Ano, to co se dělo po roce 48 se vzdorovitými sedláky, kteří mermomocí chtěli hospodařit na vlastním, to byla prasárna, měli je nechat na pokoji a žít s nimi v symbióze-to jsou ty chyby minulosti. A jestli byl autorův děda ve funkci a dostal od StB za úkol vyšetřit rozkrádačky/v té době prý skutečně masové/, tak bych v tom také žádný prohřešek neviděl.

Píšete sem povětšinou jako hlupáci, kteří o poválečném dění nemají ani potuchy a zažili tak maximálně normalizaci jako já. Já si dal tu práci, vyptával se rodičů, jejich vrstevníků, četl a mám v tom poměrně jasno.

Neodsuzuju ani Mašínovic skupinu, měli toho tady plné zuby, legální cestou se přes dráty nešlo dostat tam, kde lze žít líp a tak zvolili metodu, kterou zvolili. Že nebyla nejčistší, o tom už tady diskuse byly a můžeme se o tom klidně bavit dál. Vizitkou Mašínů budiž to, že téměř okamžitě dostali americké občanství, úspěšně absolvovali výcvik u Rangers a narukovali do Koreje řezat komunistům hlavy.  Bez remcání.

0 0
možnosti
JH

jirha

18. 8. 2010 9:22
Když už píšete

že vše je nadsázka tak proč podsouváte ten pohled že Mašinové jsou vrazi? Byl jste u toho že to chcete hodnotit?

Nikdo asi nebude proti tomu že ten váš fiktivní dědeček skutečně mohl existovat smutno mi ale je že za slušného člověka považujete někoho kdo byl u komunistů (to že k nim vstoupil je totiž jiná kapitola) a dnes by mohl na to být hrdý.

Pokud by byl hrdý na sebe a na to co za život dokázal tak je to o jiném příběhu ale být hrdý za členství ve zločineckých organizacích to je hnus.

0 0
možnosti
K

korzár

18. 8. 2010 9:09
Můj děda byl v NSDAP a pak v SS

No a co? Žil v Německu, které se zmítalo krizí, nebylo co jíst, země byla roztříštěná a vyhladovělá. Proto když Hitler přišel se spásnou myšlenkou sjednocení Německa a zavedení sociálního systému tak, aby všichni Němci byli nasycení, měli práci a žilo se jim dobře, vstoupil do NSDAP. No a pak, když německý národ začal usilovat o znovuzískání území, které měl v době Velké říše římské národa německého, přešel do SS, aby se konečně dosáhlo vytouženého cíle a Evropa byla konečně jednotná a stabilizovaná. JAKÝ JE ROZDÍL V TOMTO A V ONOM AUTOROVO BLÁBOLU?;-O[>-]

P.S.: jde o fikci, můj děda žil na Moravě a nikdy v uvedených organizacích nebyl

0 0
možnosti
MB

marbo

18. 8. 2010 11:21
Re: Můj děda byl v NSDAP a pak v SS

bravo, přesně jste to vystihl.. opravdu by mě zajímalo co na to soudruh autor

0 0
možnosti
  • Počet článků 225
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3830x
Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.