Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

nibor

7. 7. 2010 16:27
Klasické selektivní vidění

S podobnou demagogií by se dal napsat i článek " S Ježíšem Kristem přišel teror na zem",

Stačilo by až do umdlení vypočítavát všechny hrůzy náboženských válek vedených ve znaku kříže - pogromy počínaje přes křižácké vyvraždění muslimů a Židů v dobytém Jeruzalémě a hrůzy doprovázející tažení proti katarům v jižní Francii a to vše by mohlo být zakončeno velmi dlouhým a podrobným popisem dějin dobývání Ameriky.  to vše pod heslem, "po ovoci poznáte je". A do toho všeho doplnit zločiny OBOU  stran v husitských válkách.

Požaduje se jen  mít sklony ke snaze na sebe upoutat, jak jsem radikální a pak už stačí nasadit si selektivní brýle a vybírat z historie jen to, co se hodí.

0 0
možnosti
ML

marlow

7. 7. 2010 17:19
Re: Klasické selektivní vidění

Ve vsech techto konfliktech nehralo nabozenstvi budto zadnou roli, nebo pouze jako zaminka. Me jen stejne asi jako autora clanku stve ze jeste porad u nas preziva pokriveny pohled z dob narodniho obrozeni a komunismu - husite proste nejsou duvodem k hrdosti jak je nam to casto stale prezentovano.

0 0
možnosti
PH

petrph

7. 7. 2010 16:21
čte se to jako černá kronika

Ale takové už jsou dějiny. Takže připomeňme, že se drancovalo, vraždilo, upalovalo, válčilo nejenom za husitů, ale v podstatě celé 2 000 let od smrti Krista, který nás přišel se svou církví vykoupit za naše hříchy.

Možná by šlo připomenout mnohé jiné "osvoboditele", kteří přišli osvobozovat ohněm a mečem, než zrovna Žižku, který jako "žoldnéř" pomáhal osvobozovat slovanské Polsko od porobení křižáky.

A že vlastně, potom co se český stát očistil husitskými bouřemi, prožil jedno ze svých nejlepších a nejklidnějších období, renesance. Kteréžto skončilo,návratem pořádku, nástupem Habsburků, křesťanské katolické církve, jezuitů, kteří opravdu tenhle stát přivedli na staletí do bídy a mezinárodní izolace ....

0 0
možnosti
RH

Kruton

7. 7. 2010 16:59
Re: čte se to jako černá kronika

Ono by stačilo porovnat ekonomickou úroveň země před a po husitském hnutí.

0 0
možnosti
RD

Bobin

7. 7. 2010 16:16
vavřinec

Když už jsem u toho Vavřince tak píše i toto: V kutné hoře házeli kališníci do šachet živé i zmučené. a další V Kouřimi se zastavili, aby vykonali svoje dílo zkázy. Nejprve násilím svrhli kališnickou městskou radu a dosadili katolické radní. Do Prahy Kutnohoráci, kteří si zchladili žáhu na Kouřimských, už nepokračovali a zajaté husity vč. faráře Chodka odvlekli do Hory, kde byli opět krutě zmučeni, pozabíjeni a naházeni do šachet... a co psal o Zikmundových kumánech: Když totiž táhl se svým vojskem s řečenými pány přes Humpolec a Ledeč k Hoře, jeho nelidští a vělomní lidé  všem jak přátelům tak nepřátelům vypalovali vesnice, městečka a hrady, a znásilňujíce panny a ženy až do vydechnutí duše, potom je usmrcovali, maličkým dítkám usekávali ruce a nohy a pohazovali je před očima matek a jejich matky s ostatními ženami obnažené hnali před sebou jako dobytek a zavěšovali je na plotech za prsy, z kterých někdy sáli..."

0 0
možnosti
RD

Bobin

7. 7. 2010 16:19
Re: vavřinec

Oprava v první větě má být kališníky. Což zásadně mění význam věty.

Pan Václavek je fakt bolševik jak vyšitý.;-O

0 0
možnosti
M

mzkr

7. 7. 2010 16:11
klasická demagogie

píšu jen co se mi hodí...Rv

0 0
možnosti
RS

radouch1

7. 7. 2010 16:08
Fakulta historie v Plzni?

Stálo by za to ji založit. Autor by tam mohl být děkanem a dělat rychlokurs "husitství za pět minut, zápočet, zkouška...".

0 0
možnosti
LK

liuk

7. 7. 2010 16:05
Kristova noho...

;-D Proč nenapíšete, že díky husitské revoluci vznikl i v evropských končinách nevídaný volený sněm, který měl i skutečnou politickou váhu? Proč nenapíšete o basilejských kompaktátech a české konfesi, ve kterých byla prosazena unikátní náboženská svoboda?

Fakt nemáte daleko od těch komunistů s těmi šílenými přirovnáními - jaký je sémantický rozdíl mezi mandelinkou aka americkým broukem a Janem Husem aka prvním komunistou.

0 0
možnosti
A

Astartoth

7. 7. 2010 16:04
dobry exkurs do historie

Co jsem cetl nezavisle prameny, vidim to zcela stejne R^

0 0
možnosti
MK

briza

7. 7. 2010 16:04
Hmm, ehm

Autor posuzuje tehdejsi zpusob vedeni nabozenskych valek dnesnimi hledisky. S tou pravou katolickou cirkvi ci jinymi krestany si ovsem husite nemaji co vycitat. Nabozenske valky, ktere v te dobe cloumaly Evropou (o valkach s nevericimi ani nemluve) nebyly o nic humanejsi. Napr. po dobyti Bezires pobila papezska vojska 20 tisic lidi bez ohledu na vek a pohlavi a take  slo pouze o to kdo jsou ti "pravi a jedine spravni"  krestane. :-(

0 0
možnosti

ajsek

7. 7. 2010 16:02
jaký je asi poměr mrtvých lidí

kališníci kontra katolíci ? :-P

0 0
možnosti
Z

zrcadloo

7. 7. 2010 16:01
To je dílo!!!

Co tak si přečíst nějakou kroniku a nevybíratRv

0 0
možnosti