Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Fonon

4. 1. 2010 5:31
napíšu to lakonicky,

inženýři se bez sociologů, politologů a filozofů obejdou. Opačně to však neplatí, neboť my všichni používáme výdobytky vymyšlené vědci a přenesené do praxe inženýry.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

4. 1. 2010 6:50
Re: napíšu to lakonicky,

Pokud se inženýři pokusí bez těchto "logů a zofů" obejít, obvykle to špatně dopadne. Vzniká povrchní společnost, zajímající se jen o krátkodobé aplikace, které unikají hlubší souvislosti. :-P

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

4. 1. 2010 0:20
Pseudo-obory?

prostě se jedná o jinou kategorii bádání.

-

V přírodních vědách je možno dosahovat exaktních výsledků, ověřitelných a opakovatelných. Proto jsou tyto výsledky přijímány veřejností jako fakt. Vědy humanitní možnost uplatnit exaktní postupy nemají a proto jsou jejich výsledky snadno zpochybnitelné. Často jsou zpochybňované jinými humanitními vědci téhož oboru, kteří mají na věc jiný názor.

-

Filosofie zkoumá ty nejdůležitější otázky, které před člověkem stojí. A nedokáže na ně jednoznačně odpovědět. Informuje nás jen o názorech filosofů a jejich myšlenkových pochodech. To je příliš málo. A obávám se, že se to nedá změnit, jakkoli by výsledky filosofie v budoucnosti byly přesvědčivé, vždy se bude jednat jen o pouhé názory na svět, bez šance cokoli skutečně dokázat.

0 0
možnosti
MP

admiral666

4. 1. 2010 9:48
Re: Pseudo-obory?

Proto by neexaktni vedy mely byt praktikovany podobne, jako metafyzika, astralno a podobne - jako konicek ve volnem case a za sve penize. Nezakazovat, ale nepodporovat. Je skutecne tristni, kdyz vysledky prednich fyziku napr. co se tyce urychlovace castic, napadaji vlasati zhulenci z FFUK, kteri se potaci jako kapitalismus a blaboli neco o eklekticite jsoucna a naruseni absolutna. A tim nemyslim parafyzicke obavy z cernych der, ale odpor k principu vedy samemu.

0 0
možnosti
W

wrangler

4. 1. 2010 0:15
Svědomý?

Není co dodat!;-D;-D;-D

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

4. 1. 2010 0:08
Já Vám nevím

"Ačkoliv by si člověk řekl, že sociologie a politologie jsou základem lidské společnosti" V jakém smyslu? Společnost tu byla před jasně definovanou sociologií i politologií a fungovala, proč by tyto vědy měly být základem? Naproti tomu bez technických oborů  byste prokazatelně neměla na čem napsat svůj příspěvek.

Pokud jsem správně dešifroval nosnou myšlenku článku, voláte po popularizaci filosofie (tak, jak se to stalo např. v případě fyziky, existuje mnoho široké veřejnosti přístupných knih o kvantové mechanice, černých dírách, teoriích o podstatě reality ve smyslu možné struktury vesmíru na mikroskopické i makroskopické úrovni).

Osobně si myslím, že to, co chcete, je prostě nemožné. Popularizace fyziky mohla fungovat díky analogiím, abstraktní myšlenky věrně zachycené jen v dlouhých vzorcích lze připodobnit k věcem, kterým běžný (či lehce nadprůměrný) člověk rozumí. Druhým důležitým bodem je, že základy technických věd tvoří jasné definice, na nichž vše stojí.

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

4. 1. 2010 0:15
Re: Já Vám nevím

Díky tomu se také "technici "příliš nehádají, pokud mají diskutovat, nejprve si ověří, že vycházejí ze stejných předpokladů, a potom už se diskutuje snadno. Pokud zjistí, že jejich soubory předpokladů se liší, pak je buďto sjednotí do obecnější teorie, nebo jde o zastánce konkurenčních hypotéz, které je možno testovat a zjistit, pro které aplikace se která hodí (a popis reality je jen jednou z možných aplikací).

Jenže co s obory, které hájíte? Sejdou se takhle dva filosofové a řeknou si "pojďme se bavit o pravdě" (případně psychologové třeba o struktuře lidské mysli, sociologové o základních procesech společnosti). Bohužel definice pravdy není jasná, lépe řečeno každý přijde se svojí verzí a deset dalších číhá za rohem.

Pro laika budou všechny (dobře, tak většina) varianty znít přijatelně, jemné rozdíly mezi nimi pro něj nebudou podstatné (= zajímavé natolik, aby se na nich zasekl). Ovšem pro filosofy je právě ta definice (tedy něco, co má "technik" už sto let pořešeno) to podstatné.

0 0
možnosti
VNP

veš na pleši

4. 1. 2010 0:07
Je ale

dnešní filozofie tou filozofií Vámi opěvovaných starých dob, připadně, je v této podobě potřebná stejně jako jiné obory? V dobách dávno minulých filozofové byli polymaté, znali téměř vše tehdejší vědění... a nemusíte souhlasit, ale já za sebe jsem schopna uznat všechny školy a fakulty, které vychovávají profesní odborníky, byť z jejich oboru neznám ani fň - ale zatím se mi nepodařilo pochopit, jaké k jakému povolání a užitečnosti je takový absolvent kulturologie nebo srovnávací religionistiky...

0 0
možnosti
W

wiki5.5

4. 1. 2010 0:30
Re: Je ale

to je presne ono... navic vim, ze nic nevim uz bylo receno

0 0
možnosti
PN

Ftipnejj

3. 1. 2010 23:37
souhlasim

s nadpisem ;-)

0 0
možnosti
VH

semik65

3. 1. 2010 23:03
Souhlasím s Vámi

Ačkoli sám studuji fyziku, která se postupně od filosofie oddělila, vnímám, že na některé otázky čistě vědecký deterministický pohled nestačí. A největší fyzikové 20. století byli také částečně filosofy, vzpomeňme na Bohra, Schrödingra, Feynmanna či Einsteina.

Filosofie poněkud rezignovala na ty své praotázky - jak vznikl svět, z čeho se skládá hmota, jak byl stvořen člověk - jejich místo se snaží zaujmout přírodovědci, kteří ale uspokojivé odpovědi nikdy nemohou nalézt.

Vymezila jste se vůči technice. Nevím, jak je to u humanitně vzdělaných lidí, ale já vnímám rozdíl mezi technikem a přírodovědcem, Domnívám se, že absolventi filosofických fakult v tom jasno nemají, jen ví, že technika je oproti jejich filosofii podřadná věda.

Myslím si, že averze veřejnosti vůči tzv. sociálním pseudooborům má jinou příčinu. Je to velké množství studentů, kteří přímo o ten obor nemají zájem a studují jen proto, aby studovali a získali titul. Věřím, že tyto pijavice musí štvát i skutečné zájemce.

0 0
možnosti
VH

semik65

3. 1. 2010 23:04
Re: Souhlasím s Vámi

... o společenskovědné obory.

0 0
možnosti
R

Reduktor

3. 1. 2010 22:39
Pseudo-obor filosofie

Souhlasím s Vámi v tom, že spousta humanitních oborů je v současné době vysmívána, ale myslím si, že zrovna filosofie na tom se svou pověstí není tak špatně (např. v porovnání s ekonomií). Vždyť i např. matematika, o které pochybuje asi jen málokdo, je ve svých základech s filosofií úzce propojena (viz. např. sporné axiomy výběru a konstruovatelnosti). Já mám tu zkušenost, že studenti studující přírodní vědy se o filosofii také rádi něco dozví, tím spíše, pokud se nějak dotýká jejich oborů. Ale co se týče sociologie, naprosto s vámi souhlasím, ta se dobré pověsti opravdu netěší.

Nezdá se mi ale korektní Vaše argumentace tradicí. To, že má něco dlouhou tradici NĚCO znamená (patrně stálo našim předkům za to, aby se tím zabývali), ale samo o sobě to rozhodně nestačí (předci se prostě taky mohli splést, koneckonců placatá Země taky měla dlouhou "tradici"). A středověk kromě fiosofie přežila i výše zmiňovaná matematika a medicína a astronomie... To není zase taková výhra.

0 0
možnosti
MP

admiral666

3. 1. 2010 23:00
Re: Pseudo-obor filosofie

Tradice je hezka, ale kdyz se jeji predmet vyprazdni, je to uz jen prazdna slupka bez vyznamu.

A filosofie je s matikou podobna, ale jen v popularizovanych zaverech a obecnych konceptech, ale tam kde matematika pozaduje porozumeni postupu a dobirani se k vysledku, filosofie o vysledku jen bezucelne premita.

0 0
možnosti
MM

Micha(e)la

3. 1. 2010 22:29
Souhlas

Jakožto mimo jiné i socioložka s Vámi souhlasím, ale počkejte ještě chvilku, jak Vás ti "jenomtechnici" rozcupují ;o)

0 0
možnosti
A

Amoniak

3. 1. 2010 23:02
Re: Souhlas

Nejde přeci o nějaké cupování, jen si musíme položit otázku co nás "provoz" takového oboru stojí. Prostě náklady a výnosy.

V minulých desetiletich si rozežraní Evropané zvykli vyhazovat peníze na kdeco. Teď bohužel přišel čas utahování opasků a nebudeme si moci dovolit dotovat něco jen kvůli dlouhé tradici či z jiného mlhavého důvodu.

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

3. 1. 2010 22:13
Čechy jsou ráj

positivismu a formalismu který se zavedl již tatíček Masaryk a sociologický inženýr positivismu Beneš. Komunisti nám zavedly vědecký marxismus a ráj na zemi a mnozí tomu věřili a do dnes věří. Tak tomu je mladá paní. Neboť ani filosofie nám nepřinese spásu, pouze útěchu, jak napsal již Boethius před svou popravou a následně E. Rádl v češtině. Jak nám napsal také Kant, kde končí filosofie tam začíná mystika a mezitím je transcendetální část Kantova, ale dál prostě to nepůjde. Analytická filosofie to někdy vede až do absurdna a je schopná myslet i to nemyslitelné. Ale přesto nesmíme zapomenout pana Heisenberka, že když něco pozorujeme a studujeme, tak tím se věci již mění, jenom poznáváním. A to je hlavní účel filosofie. Poznávat. Osobně také můžeme dojifi etikou praktickou k cnostem a vlastní vyváženosti osoby. Ale to je jiná stránka věci. Ze začátku musíme pracovat z logikou a argumenty, později pouze z argumenty. Musíme myslet a roluštit problemy v různém prostoru najednou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x