Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lucie

27. 1. 2008 11:23
piste dal

Naopak, Andreo, ma to cenu - ukazujete Romy tak, jak je znate. Pro me je to velmi zajimave a cenim si toho.

0 0
možnosti

nany

27. 1. 2008 8:30
Andreo,

myslím, že já ani nemusím nic psát, stejně víte, co bych napsala.

0 0
možnosti

Azazelo

26. 1. 2008 9:16
už zase

A co si přestat stěžovat na ty, co se bojí, když kolem nich projdou nějací Romové a považovat je za rasisty. Většinou je to prostě následek negativní zkušenosti, tak zkuste třeba napsat článek těm, kvůli kterým tohle myšlení existuje. To znamená těm, co kradou, stojí na zastávkách a každému nadávají atd. I když ono by je to asi sotva zajímalo... A je mi úplně jedno, jestli jich je 10 nebo 90 %.

0 0
možnosti

Stařík

27. 1. 2008 15:30
Re: už zase

Přesně jste vyjádřil můj postoj k rasismu všeobecně. Pokud se musím večer na Žižkově, v Košířích obávat projít okolo skupiny mladých příslušníků "minoritního etnika", nemá cenu mi kázat o tom, že "všichni nejsme stejní a my jiní za to nemůžeme". Jsem rasista na základě nepříjemné zkušenosti - okradl mne ve vlaku "snědý" kapsář.

0 0
možnosti

Pepan A2

26. 1. 2008 6:26
Nedokážu pochopit jednu věc.

Existují tady organizace, které se zabývají řešením romské otázky a mají z toho velice výnosné koryto, pořád se tady omílá, jak ubližujeme Romům, ale chybí mi tady jedno. Neexistuje žádný přehled, kolik jich tady vlastně je a hlavně JAK SE PODÍLEJÍ NA CELKOMÉM OBJEMU KRIMINALITY. Sem tam někde se objeví třeba údaj, že 67% loupežných přepadení je provedeno Romy, ale souhrnná statistika prostě chybí. Ono to totiž nehraje do noty těm, kteří si z tohoto problému udělali živnost.

A ještě jeden dodatek. Potkal jsem i slušné Romy, kteří nekradli, poctivě pracovali, ale je zajímavé, že oni o sobě tvrdili, že nejsou Romové, ale Cikáni. Vysvětlí mi to někdo?

0 0
možnosti
AO

Alan Ostárek

26. 1. 2008 2:20
Vazena autorko

Presne pro lidi, jako jste vy, jsem psal svuj clanek - slovnicek. Absolutne nechapete vyznam slov, ktera pouzivate.

http://ostarek.blog.idnes.cz/c/22823/Rom-Cikan-Rasismus-slovnicek-pojmu.html

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

26. 1. 2008 7:51
Re: Vazena autorko

Vazeny kolego, srdecne Vam dekuji za pripominku. Je jasne ze nemam ani sajnu o vyznamu slov (vseobecne), a tak jsem rada, ze jsem potkala Vas - etnolingvistu, ktery mi to osvetlil. Jeste jednou dekuji

0 0
možnosti
JN

toa

26. 1. 2008 1:04
jsem rasistka?

V malém krámku jsem si koupila mobilní telefon. Nechala jsem ho ležet na pultě vedle pokladny a s prodavačem jsem řešila paměťovou kartu. Vešli tři příslušníci menšinového sociálně vykořeněného etnika( abych byla politicky korektní) a já chtěla automaticky ten telefon schovat, ale blbka blbá já si řekla že přece ne každej cikán je zloděj!!! Byli to zloději. Takže asi jsem rasistka, ale od té doby, když je potkám držím si všechny kapsy!

0 0
možnosti

Andrea (autorka)

26. 1. 2008 8:00
Re: jsem rasistka?

Jiz 8 let ziji ve ctvrti, kde zije mnoho Romu. Potkavam je kazdy den, potkavam je kazdy vecer. Ale porad nic, oni si me nevsimaji (diskriminuji  me snad ?). Az je priste potkam, budu jim muset pripomenout jejich "povinnosti", chavale prosim budte tak laskavi, prestante krmit meho psa piskoty a konejte co od vas spolecnost ocekava. Mobil mam v prave kapse.

0 0
možnosti

dunda

26. 1. 2008 0:43
kristepane

přestaňte už  pořád kňourat a fňukat, že je vás pár normálních a radši přinuťte těch zbylých 99%  pracovat, nekrást, a chovat se jako lidi. Pak s váma nikdo problém mít nebude. To je to tak těžký pochopit??

0 0
možnosti
JB

autobusák

26. 1. 2008 7:20
Re: kristepane

R^R^

0 0
možnosti

petr stursa

25. 1. 2008 23:55
Zlodeji a paraziti

jsou ti, co ziji na ukor ostatnich, aniz s tim ti ostatni souhlasi. Mimochodem, berete prachy od Vlady a od EU, jako IQ roma servis?

Za rasismus nedekujte me, ani jinym diskuterum, dekujte  jen a pouze "romum", se kterymi vy vychazite dobre (dedecka me prvni pritelkyne take respektovali a meli ve vaznosti, pote, co jejich bossovi ukazal, ze jeho boxerske mladi neni jeste plne ztraceno, jo, ublizovat male holce, to "romove" umi, ale vyporadat se s jeji rodinou, na to uz nemaji), ale kteri terorizuji sve okoli. Tech par tisic slusnych cikanu nevyvazi priblizne 300 000 grazlu, to se nesmite divit. Takhle to klidne tomu klukovi reknete "Podekuj ostatnim "romum" za to, jak jsi vnimany "bilymi" spoluzaky."

Vy bojujete za prava tech, mezi kterymi je drtiva vetsina umpu. Bojujte za slusnost, hodnoceni individuality a neochranujte ty, co si to nezaslouzi. Pak se vam splni sen o rovnopravnosti.

0 0
možnosti
ZM

bob

26. 1. 2008 0:38
Re: Zlodeji a paraziti

tak tomuhle ani sám nemůžete věřit.Identifikovat cigány jako jasné zlo s argumentem-Tech par tisic slusnych cikanu nevyvazi priblizne 300 000 grazlu-je  opravdu pitomost hodná rasisty.A ještě jedna věc,kdyby bylo ve společnosti 51% slušných pracujících lidí a 49% kriminálníků tak by to bylo podle vás v pořádku?vyvážené?ne,ne já bych tomu klukovi řekl poděkuj lidem mdlého rozumu jako je pan stursa.;-)Rv

0 0
možnosti

dude

25. 1. 2008 23:51
antiromske clanky

Mate problem s frekvenci antiromskych clanku - ok. Napiste nejaky proromsky clanek, o tom jak romove pracuji a jak se vzdelavaji, jak vychovavaji svoje deti, atp. Rad si to prectu.

A jeste k tomu rasismu, radeji si 100x prejdu na druhy chodnik, nez abych byl 1x okraden nebo zmlacen.  (A ze se mi to muze stat i od vetsinoveho Cecha? Nenechte se vysmat..)

0 0
možnosti
MB

ma.bre

25. 1. 2008 23:50
Máte v tom pěknej masakr

V počítačové firmě, kde ráda nakupuji, mám oblíbeného "takého počerného" prodejce. Nikdy, NIKDY mě nenapadlo řešit, jestli je Rom nebo co. Je to příjemný chytrý člověk a vždycky všechno řeším jen s ním.

Ale když večer v tramvaji přistoupí hlouček "takých počerných" chalanů,  tak jsem velmi bdělá.

Jestli to nebude tím, jak je identifikujeme. Třeba i ti v té večerní tramvaji jsou vlastně normální ajťáci. Ale protože je neznám osobně, a protože mám špatné zkušenosti, identifikuji je jako podezřelé. Podezřelé z toho, že nejsou dobří.

0 0
možnosti