Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pavel Klíma

10. 12. 2007 17:16
Bůh a víra

Myslím, že většinou nevěříme, ale když je nám zle, myslíme na Boha a říkáme - pomůžeš mě ?

Jinak cískve a jejich majetky je hnus. Zneužívají Boha.

0 0
možnosti

Luke

10. 12. 2007 17:50
Re: Bůh a víra

ja sem verici a na boha se teda neobracim a uz vubec by me takova ptakovina nenapadla, kdyz mi je spatne, kdyz mi je spatne tak nemam na rozjimani o nem naladu a snazim se z ty diry vyhrabat

jako verim vam ze to tak mate, ale obecne to takhle nefunguje

0 0
možnosti

občan z kraje města

10. 12. 2007 16:28
trochu zapomínáte na panteismus

Ten předpokládá, že Bůh a Vesmír je totéž. Každá buňka, každý atom jsou součástí boha. I člověk je součástí boha. Život se vyvíjí do stále složitějších forem, a vědomí poznává stále více zákonitostí Vesmíru. Až bude vědomí absolutní bude totožné s Vesmírem (protože k tomu jsou zapotřebí naprosto všechny informace), tím se stane bodem a také kompletním Bohem, který se rozdělí do Vesmírných zákonitostí a vše se opakuje znovu. Vlastně neopakuje, čas je totiž pouhá iluze, kterou používá jako prostředek naše vědomí, jako formu uvědomování se. Stejně tak i prostor je iluze - model, kterým si popisujeme systém informací, které si uvědomujeme. Celé je to množina informací a my jsme její součástí.

Giordano Bruno,  tohle věděl a věřil tomu, proto ho upálili.

0 0
možnosti
9

99,5

10. 12. 2007 16:32
Re: trochu zapomínáte na panteismus

To jsou sice hezké abstrakce, ale netuším, k čemu jsou dobré.

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 16:17
Autore..

Ateismus není žádná filozofie. Ateisté se k nikomu nemodlí, nemají žádnou víru, nebo nějakou sjednocující myšlenku. Jediné, co je spojuje je, že nevěří v existenci Boha. To se tá těžko nazvat filozofií.

0 0
možnosti

das

10. 12. 2007 16:25
Re: Autore..

ano to je trefne receno. na druhou stranu filozofii se nazyva vse co vyslovuje nejakou myslenku (v pripade ateismu - buh neexistuje) ale neexistuje pro to zadny dukaz ktery by to potvrdil. opakem filozofie je veda ktera vyslovuje nejakou myslenku, ale vzdy ji musi podlozit nejakym dukazem.

0 0
možnosti

das

10. 12. 2007 15:54
sranda pokracovani3

takovejch bunek tam jsou miliony a vzasade kdyz jednotlive umrou nic se nedeje protoze vzniknou nove... kdyz dokonce umre jejich hostitel totiz vy, opet se nic nedeje vznikne dalsi clovek. pokud si oddalite tenhle svet a predstavite si ho jako bunku zrovna jako v tom vasem tele opet vznikne jakasi spirala a potom ti jednotlivi lide tezko muzou doufat ze jejich zivot ma nejaky smysl ze maj dusi atd. treba zadny smysl opravdu neni a dostavam se na zacatek sveho vypraveni hezky obloukem k nihilismu. kazdopadne ten "smysl sveta" smeruje k jakesi spirale ktera je aspon pro me dost nepochopitelna. (viz film muzi v cernem jak galaxie byla jen privesek na krku nejakeho velke obludy.. jenze i ta oblude opet nekde zije atd atd)

0 0
možnosti
9

99,5

10. 12. 2007 15:57
Re: sranda pokracovani3

Mluvíš jako blesk, kterej se snaží udeřit sám do sebe a diví se, že to nejde.

Co třeba "kapalina ponořená do kapaliny, je nadlehčována silou, která se rovná váze kapaliny kapalinou vytlačené?"

Všechny ty otázky jsou úplně nesmyslné, i když jsou gramaticky správné.

0 0
možnosti

das

10. 12. 2007 15:51
sranda pokracovani

vzniknout... jina varianta. pokud tento svet vznikl samovolne ve vesmiru tak jak rikaji vedci, jak vznikl vesmir? sam od sebe vzniknout nemohl to tezko. jedni vedci rikaji ze je nesmyslne ptat se co bylo pred vesmirem protoze cas vznikl soucasne s vesmirem dalsi vedci rikaji ze jak vznikl vesmir je otazka ktera neni bohuzel dosud rozlustena. opet ale plati ze vesmir sam vzniknout nemohl. jak uz zminil autor clanku na nasem svete plati striktni fyzikalni a matematicke zakony podle kterych je napriklad nesmysl aby se vam sam od sebe nakreslil na papiru obrazek. vzdycky ho musi nekdo nakreslit. totez je to s vesmirem. a treti varianta paklize nas svet stvoril buh a vesmir taky dobre, ja to akceptuju ale kdo stvoril boha? a jsme opet u toho.. ctvrta varianta je varianta mikro kosmu a makro kosmu. predstavte si jednu bunku vaseho tela treba krvinku jak existuje ve vasem tele a pta se proc tam je stejne jako vy.

0 0
možnosti

pavel

10. 12. 2007 16:01
Re: sranda pokracovani

Ta poslední varianta (říkejme ji fraktální) ty předcházející problémy nějak řeší? Ale jinak myšlenka je to taky zajímavá.

V podstatě s vámi souhlasím, je vidět, že o věci přemýšlíte. Já osobně se přikláním k řešení dva - tedy svět stvořil Bůh, a máme problém, kdo stvořil Boha. Tohle má jednu zásadní výhodu - nemáme nejmenší šanci nalézt odpověď na tu otázku, protože ze své podstaty už neleží v našem materiálním světě. Takže se o to ani nemusíme snažit a máme klid. Můžeme věřit tomu, že se to jednou dozvíme. Já osobně věřím tomu, že vysvětlení je nějaké skoro až legračně jednoduché, jenom na tomto světě ho svoji nedokonalou schopností vnímání nedokážeme pojmout, takže se Bůh ani nesnaží, aby nám tento problém třeba skrze proroky nějak objasnil. Tak, nechme se překvapit...

0 0
možnosti

das

10. 12. 2007 15:47
sranda

To bude ale sranda az vy co verite v boha umrete a zjistite ze zadny neni :-) nihilismus rika ze nabozenstvi a boha si lide vymysleli proto, protoze se silene boji toho ze jejich zivot nema zadny smysl a ziji jen tak... zasadni problem pri uvahach o bohu a tomto svetu tkvi v tom, ze to kazdy vnima sobecky ze sveho pohledu. ja jsem clovek, pravdepodobne je buh, ma me rad, ja jeho, mam dusi, a na zemi jsem proto protoze tu mam splnit nejaky bozi cil... rika si hodne lidi, ale predstavte si zvire jehoz jedinym smyslem je, ze az trochu vyroste clovek ho zarizne a skonci ve vasem hamburgeru.. kde je ta vznesenost? zvire nema dusi? na druhou stranu pokud se nad tim zamyslite jak vznikl tento svet potazmo vesmir nekdo ho musel vytvorit.. napr dejme tomu ze tento svet ve kterem zijem je pocitacova simualce jako ve filmu Matrix. ano toto je mozne, potom ale existuje jiny svet ktery opet musel nejak

0 0
možnosti
9

99,5

10. 12. 2007 15:51
Re: sranda

Proč by ho musel někdo vytvořit? To mi nějak uniká.

0 0
možnosti

Kolombo

10. 12. 2007 15:07
To všechno platí

pokud ten nešťastný obviněný existuje. Potom je víra jeho milenky i advokáta dojemná a aspiruje na umělecké ztvárnění formou telenovely. Jak byste se díval na tutéž víru postarší opuštěné ženské v případě, že obviněný milenec neexistuje? Ale ona věří a pátrá po pravém vinníkovi. Také jsem jednou slyšel o přesvědčeném křesťanovi, který na námitku, že byly nalezeny artefakty staré 10 000 let odpověděl jako vy - totiž že když je Bůh tak mocný, že stvořil Nebe a Zemi, tak proč by nestvořil i pár starejch hrnců. Tehdy jsem to ale bral jako vtip.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 12. 2007 14:46
náboženství a víra není totéž

Při podrobném rozboru hmoty zjistíte, že je tvořena energiemi, které se s jistou pravděpodobností vyskytují v určitých bodech. Hmota tak jak ji vnímáme, je pouhá smyslová transformace informací (barvy - elmag vlnění). Pevnost (elmag. interakce atomů). Vše jsou to jen modely. Existence elementu hmoty vychází pouze z víry, nelze ji dokázat. Dokázat lze pouze zákonitosti výzájemného působení hmotných objektů.

Antropoidní bůh je však naivita, kterou nastoluje náboženství. Víra náboženství nepotřebuje.

0 0
možnosti
9

99,5

10. 12. 2007 15:11
Re: náboženství a víra není totéž

R^ Skvěle formulováno. Ale bohužel právě "antropoidní bůh" a morální superiorita víry v něj bývá přemětem sporů.

0 0
možnosti
9

99,5

10. 12. 2007 14:39
Já mám pocit,

že věřící se cítí pohybovat v kladných hodnotách číselné osy a zbytek světa vidí v hodnotách záporných. Zapomínají na to, že osu lze kdykoliv obrátit a že taky existuje nula.

0 0
možnosti

Luke

10. 12. 2007 14:48
Re: Já mám pocit,

tohle je totiz dalsi vec, ja dlouho chodil s jednou zidovkou a myslim ze slucovat nabozenstvi a moralku, tak jako to delaji prave tyhle uceni kolem bible a mnohe jine, je obecne totalni kravina, ti zidi napriklad toto vubec nepochopil, nabozenstvi a moralka jsou pro hodne lidi dve strany teze mince, ale zcela logicka uvaha je, pokud se tedy clovek povazuje za nazorove tolerantniho, ze ne u kazdyho to tak musi byt, pro me je moralka zcela divergentni vec od viry

0 0
možnosti

Jarda

10. 12. 2007 14:29
Nejvíc věřících je mezi matematiky.

Špičkoví matematici jsou snad věřící úplně všichni.

Hodně věřících je taky mezi fyziky, za nimi následují chemici.

Zajímavé je, že nejvíc ateistů je mezi biology, a přitom ti jediní mají v rukou a před očima trvalý důkaz, že život sám od sebe nevzniká. Nikdy.

Nevzdělané lidi samozřejmě netřeba brát v potaz. Nevzdělaní jsou skoro všichni ateisté. Interval 90-110 bodů IQ je doménou ateismu. Víra je vyhrazena pro velmi hloupé, u nichž rozum srdci nepřekáží, a pro hodně chytré, jejichž rozum je sto seznat vlastní hranici. Chytráci s průměrným rozoumkem se tomu samozřejmě jen vysmívají, pyšní na svůj chabý rozoumek a jeho sylogismy...

0 0
možnosti
9

99,5

10. 12. 2007 14:34
Re: Nejvíc věřících je mezi matematiky.

Zato militantní věřící jako vy jsou opravdu zárukou budoucího ráje na zemi. (IQ mám pravidelně přes 140)

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik