Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tonička

10. 12. 2007 22:19
Vědec ví, obyčejný člověk věří...

Opravdový vědec ví o jednotě mikrokosmu a makrokosmu, chápe svět a vesmír jako jednotu hmoty,energií a vibrací - určitých zákonitostí vývoje a tvoření s čímž souvisí též božství.

Věřící člověk pouze věří v Boha a vyšší síly, ale schází mu vědecké poznání tohoto fenoménu. Tvrdí-li o sobě vědec(astronom), že je věřící člověk, je to neuvěřitelně málo, pouhá přetvářka. 

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 22:23
Re: Vědec ví, obyčejný člověk věří...

A na to jste přišla sama, nebo jste to od někad opsala? ;-D

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 21:01
hmmm.

Pavel: O důkazy pro evoluci se zajímám a bohužel je fakt, že ve většině kníh, které o evoluci v češtině vyšly, tak se bere evoluce jako prokázaný fakt a nikdo se neobtěžuje dokazovat, že evoluce opravdu proběhla a probíhá....

Ty důkazy jsem našel až v tomtot dokumentu:

http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/

Je to v angličtině a celé to má asi 100 stránek, ale pokud si uděláte čas to přečíst (se snahou tomu porozumět), tak vám bude jasné, proč se evoluce považuje za prokázaný fakt...

0 0
možnosti

pavel

10. 12. 2007 21:10
Re: hmmm.

Pochybuji, že na to budu mít v dohledné době čas. Ale mnou zmiňovaná Flegrova kniha je vysokoškolská učebnice (a relativně nová), nemyslím si, že by měla být nějak méně hodnotná než vámi odkazovaný článek.

Tak jako tak, evoluce filozofické problémy stejně nijak zásadně neřeší, někde jsme to už dole rozvíjeli.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

10. 12. 2007 20:37
Na otázku, zda věří v Boha, Albert Einstein odpověděl:

 „Nejsem ateista. A myslím, že se nemůžu zcela označit za panteistu. Je to otázka, jež je příliš široká pro naši omezenou mysl. Jsme jako malé dítě, vcházející do obrovské knihovny, přeplněné knihami v nejrůznějších řečech. Dítě ví, že někdo musel ty knihy napsat, ale neví, jak je napsal. Nerozumí řečem, ve kterých jsou knihy napsané. Matně tuší jakýsi nadpřirozený pořádek v tom, jak jsou knihy uspořádané, ale nic o něm neví. Takové je podle mě postavení i toho nejinteligentnějšího člověka vůči Bohu. Rozdíl mezi mnou a většinou takzvaných ateistů je pocit naprosté pokory před neuchopitelným tajemstvím a harmonií kosmu.“

0 0
možnosti

pavel

10. 12. 2007 20:58
Re: Na otázku, zda věří v Boha, Albert Einstein odpověděl:

Einstein byl tak trochu mimo - myslím tím mimo zavedená schémata chápání Boha. Existuje ovšem spousta "praktikujících" vědců, kteří se aktivně hlásí k některé z křesťanských církví. Jak je to s jinými církvemi nevím.

0 0
možnosti

Tonička

10. 12. 2007 20:28
Sedmá rovina vyšší reality je věčná

a jejím synonymem v náboženských učeních je Bůh. Osobností roku 1998 byl v USA zvolen akademik G.I.Šipov za výsledky svého bádání a je mi velmi líto, že naši skeptici jsou jednostranně vzděláváni. Zjistěte si, co vše odhalil a snažte se to pochopit, neboť s mnohými bloggery se zde naprosto zbytečně přete.

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 20:30
Re: Sedmá rovina vyšší reality je věčná

Sedmá rovina vyšší reality? A sakra... 8-o

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 20:22
hmmm

Každopádně vím o jednom věřícím vědci a to je biolog a teolog Marek Orko Vácha....čet jsem všechny jeho knihy a před tímto člověkem mám hlubokou úctu. I když s ním nesdílím jeho víru v Boha, tak tohle je křesťan, před kterým smekám klobouk.

Takových je málo, protože většina věřících vědu nesnáší, což je vidět i na této diskuzi... :-)

0 0
možnosti

pavel

10. 12. 2007 20:29
Re: hmmm

Prosím vás, a na to jste zase přišel jak, že většina věřících nesnáší vědu? Ani tato diskuse tomu, dle mého, nijak nenasvědčuje.

0 0
možnosti

alex hart

10. 12. 2007 20:03
Věřící ateisté - 2 -

A pak ale byla i celá řada těch, kteří si tiše mysleli svoje a o otázkách víry a politiky veřejně nahlas nemluvili.

Jenže víra vědců byla vždy jaksi na ráně a středem zájmu, a to zejména tehdy, když něco opravdu významného objevili. Významní vědci byli v tomto ohledu vždy celebrity. Takže se o své víře velice často vyjadřovat prostě museli nebo se to od nich přinejmenším očekávalo ...

Závěry z toho už nechám na inteliganci diskutujících.  

0 0
možnosti

alex hart

10. 12. 2007 20:03
Věřící ateisté

Jak zde někdo vtipně poznamenal, je přesvědčení o nějaké základní filosofii vždy otázkou víry.  Tedy i ateismus je víra. Jenže v co vlastně? Zkusím to zformulovat.

1) V to, že bůh není. (Kdyby byl, pak jen jediná víra z těch všech byla pravdivá a ostatní by lhaly?) 

2)Dále je to víra v to, člověk své poznání použije ku prospěchu lidstva, nikoliv ku prospěchářství svému, či nějaké zájmové skupiny. 

3) Je to také víra v to, že i když se příroda i celý svět brání jakémukoliv hlubšímu a skutečně základnímu a zásadnímu poznání, tak člověk postupně, krok za krokem bude tyto překážky překonávat.

A to, že vzdělanci vždy deklarovali nějakou víru, je celkem normální. Někteří veřejně deklarovali víru ofociálně nepřijatelnou, a nechali se za to upalovat, jiní zase deklarovali víru oficiálně přijatelnou, aby získali nějakou podporu (dnes by se řeklo grant).

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 20:15
Re: Věřící ateisté

1) Já jenom tvrdím, že pro víru v Boha nejsou žádné rozumné důkazy ani argumenty a nemám jediný důvod v něj veřit. To už bych rovnou mohl věřit na vodníky a víly...

2) To s ateismem nemá nic společného. Já si v tomhle směru nedělám žádné iluze.

3) Kde jste přišel na to, že příroda se brání hlubšímu poznání? Blbost...

0 0
možnosti

Milan

10. 12. 2007 19:25
Bezvěrce vždycky rozzuří víra vzdělanců.

Když takový bezvěrec zjistí, že pan doktor nebo pan učitel chodí pravidelně do kostela, mívá z toho přímo záchvat. A když zjistí, že velký a všeobecně známý vědec se zabývá tím, jestli přestoupí od anglikánů ke katolíkům, zvrací z toho půl roku.

Všichni jsou tak zblbí komunistickou "výchovou k vědeckému ateismu", že nedokáží pochopit, proč není pravdivé komunistické tvrzení, že v kostelích je už jen pár starých a nevzdělaných babiček...

Ono to souvisí i s tím, že dodnes se v našich školních učebnicích nepřiznává konfesní příslušnost vědců, o nichž se děti učí. A tak nikdo neví, že třeba Pascal byl velký katolický myslitel, nebo že Pasteur že byl aktivním katolíkem, Minkowski luteránem...

Většina vědců, kteří se do vědy zapsali i něčím jiným než mapováním cest, po nichž nelze dále jít, byli věřící lidé.

K víře vedou dvě cesty: cesta rozumu a cesta srdce. Proto je víra nepřístupná těm, komu chybí rozum, srdce či obojí.

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 20:12
Re: Bezvěrce vždycky rozzuří víra vzdělanců.

No nevím, tyhle časy už já nepamatuju, takže mi to hlavy nikdo vědecký ateismus necpal, na to jsem přišel sám zdravým selským rozumem ... ;-D

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 19:02
hmmm.

Osobně teda vůbec nechápu, jak může vědec věřit v Boha. Vznik vesmíru a vznik života není až taková záhada, jak se nám věřící snaží namluvit a vše se dá vědecky vysvětlit. A to, co zatím vysvětleno nebylo, tak jednou bude.

0 0
možnosti

Luke

10. 12. 2007 19:16
Re: hmmm.

no rekl bych to takhle, vira je dulezita; ja napriklad se momentalne snazim verit, ze tady delas jen flame a hodne se u toho bavis, bohuzel mi to teda moc nejde

jinak to moc nechapu:(i) vznik zivota a vesmiru s virou obecne nesouvisi (ii) zahada to rozhodne je, protoze veda jednak zadnou obecnou pravdu za dobu vesmiru nerekla /rekla pouze teorie cekajici na vyvraceni/ (iii) jsou to prave ty dementni filozofie /spojovane s nabozenstvim i sekularismem/, co tvrdi ze to zahada NENI a ony to vedi (iv) jsem agnostik a opravdu nechapu odkud cerpate "co zatím vysvětleno nebylo, tak jednou bude" .... z filozofie vedy rozhodne ne, tudiz to bude asi nejake to nabozenstvi ze (v) tahle diskuze se zacina zahnojovat na zaklade volnych asociaci, coz je skoda

0 0
možnosti

Tonička

10. 12. 2007 17:36
Každý opravdový vědec ví, že Bůh existuje

A nepotřebuje ke svému životnímu postoji pražádné náboženství.

Průměrný vědec není na té výši, považuje se zatím za ateistu, případně je ve vleku náboženství nebo dokonce sekty.

Velice souhlasím s panem Klímou: I ateista volá v tíživé situaci o pomoc - maminku nebo Boha, koho jiného. Obrátí-li se vše v dobré, ví že Bůh existuje.

0 0
možnosti

Roman

10. 12. 2007 18:57
Re: Každý opravdový vědec ví, že Bůh existuje

Vaše projevy mě nepřestávají překvapovat, no aspon se u nich vždy dobře zasměju :-)

Mimochodem u vědců, a zvláště u těch, co se zabývají přírodními vědami, je věřících úplné minimum...

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik