Írán 2 - Hamadan

Opium je tvrdá droga a islám ji tvrdě potlačuje, přesto mi překvapilo, kolik lidí tady kouří, nabízí a distribuuje drogy.

Hamadan - knihkupec, který mluví srdcemJH

Zase je pozdě, ještě není tma, ale rychle se stmívá. Najednou je vedle mě motorka, odkud jsi? Jediné, co ten chlápek dokáže říct anglicky. Czech. OK, OK. Hledám hotel, nic, tak naznačuju, že potřebuju někde spát. OK OK…

Dostal jsem jeden tip od řidiče náklaďáku, ale co, můžu to zkusit, když tak se vrátím.  Několik kruhových objezdů a už bych se nevrátil. Zastavujeme před slušným hotelem na hlavním náměstí. Příjemná cena, příjemná recepční.

Ubytuju se, zaparkuju motorku. Zvu toho chlápka, teď už Husejna, na večeři, zdráhá se a přijímá. Ani se neosprchuju, jen se opláchnu a pospíchám ven. Čeká tam, nasedám na jeho motorku, ještě jednou se ujišťuju, že platím já. OK OK, je odpověď.

Zase temná ulička. Tohle je můj dům, naznačuje a zve mi dál. Doma matka a bratr. Něco si povídají, já popíjím čaj. Padne rozhodnutí, jdeme ven, uděláme si piknik. Mezi araby se přátelství naznačovalo šoupáním prsty vedle sebe. Tady to vypadalo jako perská mutace - prsty přes sebe….

Jedeme za město. Nádherný místo. Husejn připravuje kebab, prý ho namíchal, okořenil, je specialista. Na místě už jsou ve stanu dva kamarádi. Kouří vodní dýmku a jsou happy. Všichni se zapojíme do přípravy. Nechce se mi fotit, měl bych, ale nechci.

Je hotovo, je to výborný. Teď čaj, i ten je výborný. A teď dýmku. Je to takový samodomo, neznám to, ale tohle nebyla klasická dýmka. Jasně že kouřili opium nebo hašiš.  Všichni kromě Husejna. Odmítám a jdu ven ze stanu. Jsem naštvaný. Husejn je dohazovač, dealer.

Husejn nekouří, vyjde ven, snaží se mi to vysvětlit, nerozumím mu ani slovo. Chci na hotel. Nasedáme a jedeme, jsou dvě v noci. Před hotelem se ještě omlouvá a vychvaluje to, že nehulím.

Pořád slyším a vidím toho jeho zhulenýho kámoše, jak si chválí materiál z Afganistánu...

Ráno na mě čeká u hotelu, má nějaký „koláčky“ a termosku s čajem. Chodí se mnou po parku a pořád se odvolává k bohu…. Má z toho špatný pocit, je mi ho trochu líto, mám na něj vztek.

Asi za hodinu odchází a já se poflakuju po parku, fotím a pozoruju ty lidi. Jaký vlastně jsou…

P.S. Hamadan, hlavní park ve městě slouží jako oficiální camping, je slušně vybavený a večer hlídaný policií… to jsem zjistil až po zaplacení hotelu.

 

podívejte se na fotografie na:

http://picasaweb.google.cz/jaroslav.homolka/100DAYSOFRIDINGMADNOTBAD#

http://picasaweb.google.cz/jaroslav.homolka/100DaysOfRidingMadNotBat2#

 

Autor: Jaroslav Homolka | čtvrtek 30.7.2009 9:00 | karma článku: 18,14 | přečteno: 2799x