Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je 2. srpna 2018 večer. Dalo se to čekat, předpovědi počasí se vyplnily a vedra a sucha v Evropě pokračují. Co si o tom myslet? Je mnoho možností, uvádím několik z nich v pořadí mnou odhadované pravděpodobnosti.

1. Bůh, který je všemocný, stvořil svět a nás lidi miluje, neexistuje ani nikdy neexistoval.

2. Bůh sice existuje, je všemocný a nás lidi miluje, nedošlo mu však, že nás vedra tíží a pouze malé procento lidí se k němu za změnu počasí modlilo nebo se modlili špatně. Tak Bůh vedra nemění.

3. Bůh stvořitel existuje, ale myslí si, že vedro je pro nás dobré a ví že, některým živočichům vedra vyhovují. Tyto živočichy Bůh také miluje a tak vedra ponechává. Ani všemocný Bůh, i kdyby chtěl, nemůže vyhovět všem najednou.

4. Bůh je věčný a nic nemění rychle. Pár dní pro něj nic neznamená a ví, že nemá smysl jednat zbrkle. Naše modlitby vyslyší, ale až za pár měsíců. Pak nastane podzim a zima.

5. Bůh je na dovolené nebo zemřel.

0 0
možnosti

Podle mě neexistuje nic jiného než Bůh.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za návštěvu a sdělení velmi zajímavého názoru. Váš názor mi však připadá pouze jako čistě terminologická záležitost: dle Vás je prostě všechno (co existuje) Bůh. Byl byste tak laskav a Váš výrok rozvedl a objasnil, co tím přesně myslíte.

Trochu mi to připomíná názor, že Bůh je příroda. Příroda chápaná v nejširším slova smyslu. S tím bych dovedl souhlasit, když za přírodu považujeme stále měnící se hyper-vesmír se všemi jeho zákony od mikrosvěta až po makrosvět a živou i neživou přírodu.

Přeji Vám pěkný zbytek neděle.

0 0
možnosti

Uvědomme si jednu věc - teplota Slunce je kolem 6000 stupňů Celsia, zatímco ve volném vesmíru se teplota blíží absolutní nule (tedy zhruba -315 stupňů Celsia). Přes tento propastný rozdíl se povedlo zařídit, že teplota na Zemi kolísá maximálně v rámci nějakých 100 stupňů, většinou mnohem méně, a my si dokonce stěžujeme, že je třeba jen o 5 či 10 stupňů více či méně, než je obvyklé.

Bůh asi až tak úplně všemocný není, ale počasí na Zemi vytvořil velmi dobře - jeden z mnoha důkazů jeho existence.

Sám v úvodu článku uvádíte, že naprosto ideální počasí u vás nedávno skutečně panovalo! Není to samozřejmost, a nemůže to trvat věčně. :-)

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za návštěvu a komentář.

S prvním odstavcem zcela souhlasím. Teplota na Zemi je skutečně dosti stabilní a kolísá maximálně jen v rozmezí 100 stupňů.

V druhém odstavci souhlasím s tím, že klima na Zemi je neobvykle vhodné pro život, který na ní je. Rozdíl mezi našimi názory je jen v tom, že Vy si myslíte, že to zřídil pro nás náš milující Bůh. Zatímco já si myslím, že na Zemi se vyvinul takový život, pro který jsou klima atd. na Zemi vhodné. Pokud by zde bylo jiné klima, tak by se zde vyvinul jiný život nebo žádný. To je věc názoru. Váš názor Vám neberu a myslím si, že striktně vzato se ani vyvrátit nedá, stejně tak jako můj. Za velmi zajímavou považuji Vaši zmínku, kdy jako někdo, kdo v Boha věří, říkáte, že Bůh až tak všemocný není. To se mi líbí a vysvětlovalo by to, že i za předpokladu Boží existence vše na Zemi nefunguje zcela ideálně.

S třetím odstavcem zcela souhlasím a dodávám větu, kterou si pamatuji z dob, kdy jsem byl mladý: Nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně. To je pochopitelně nadsázka, některé lásky trvají věčně, tzv. až za hrob. Dle věřících je věčný jejich Bůh. Dle mne je věčný stále se měnící hyperkosmos a jeho zákony.

Přeji Vám pěkný víkend.

2 0
možnosti
Foto

Když už z toho vedra tak blbnu ;-), tak vám sděluji, že mne napadlo ještě toto:

Pokud modlení věřících nepomůže, tak by EU komise měla vydat nařízení, jak se má chovat počasí. Například takto:

V létě musí být ve středním pásmu EU přes den pěkné počasí, tj. slunečno, teplota maximálně 22 - 27 stupňů Celsia a síla větru maximálně 3 bft, v noci vzniknou oblaka a mezi 3:00 - 5:00 bude pršet.

Jednou týdně musí být i v noci jasno, abychom mohli vidět Měsíc, planety a hvězdičky. Jednou za čtrnáct dní musí být i ve dne zataženo, aby si lidé pak více vážili pěkného počasí. Jednou za měsíc musí být bouřky. Ty jsou pěkné a zničí některé slabší stromy.

2 0
možnosti

Vůbec bych se takovému nařízení nedivila:-))) Na blbosti je tam užije...

0 0
možnosti
Foto

Tady je zase rekordně vlhký červenec a dnes byl první den po dlouhé době kdy nezapršelo. Ale nemodlím se... nějak mi uniká smysl. Pokud Bůh na naše modlitby reaguje, pak nechápu, proč je na světě tolik zla. A pokud nereaguje, tak to samozřejmě nemá význam. Jedině snad jako forma meditace, ale pak bych asi volil spíš nějakou východní nauku... :-)

4 0
možnosti

Je to tak, smysl modlitby/meditace/kontemplace má význam pro člověka přinejmenším z hlediska psychohygieny. Fungovalo to tisíce let - a bude to fungovat dál...

2 0
možnosti
Foto

R^karma-už jen za odvahu. místní věřící jsou velmi zarputilí takže hodně riskujete;-)

0 0
možnosti
Foto

Jako tolerantní agnostik osobně s věřícími ani s místními věřícími problémy nemám a ani oni se mnou. Jejich víra je jejích osobní věc, pokud kvůli své víře neškodí někomu jinému. We agree that we disagree (souhlasíme, že spolu nesouhlasíme) a basta.

5 0
možnosti

Jaroslave, Vy zrajete jak výtečné francouzské červené:-)))

Váš blog jsem si zkrátila do jedné věty:

"Člověče, modli se, ať se ochladí a zaprší. A k tomu ti dopomáhej Bůh!

Myslím, že zasahovat (šťourat) přírodě do počasí, je jako dráždit hada bosou nohou. Jsem přesvědčená, že jak změnit počasí...na to lidi nikdy nepřijdou.

Ale budou to tak dlouho zkoušet, až na to doplatí.

1 0
možnosti
Foto

Marie speciálně pro Vás jako milovnici francouzských šansonů z dob, kdy jsme byli mladí a krásní, přikládám odkaz na nádhernou píseň jednoho z mých oblíbených zpěváků: georges brassens, Je vous salue Marie.

https://www.youtube.com/watch?v=tqet5kpyy48

1 0
možnosti
Foto

Tedy, Jaroslave;-), nevím, zde bůh by vyslyšel Vaši vizi, přání a domnívám se, že by se našla spousta z nás, která by si to přála, vláhy je zapotřebíR^. Já sama věřím, že existoje „cosi“, že každý máme svého boha, něco, v co věříme. A když to nefunguje, tak si říkám, že je čas na nás, být tím „cosi“, bohem... a postarat se sami. nenapadá mne však odpověď na to, kdo je z lidí schopen , který odborník, zajistit vláhu. A pak už mne napadají jen katastrofické scénáře...

2 0
možnosti
Foto

Díky Vám za přečtení článku a komentář.

Dle mne jednou dojde na to, že budeme poroučet větru a dešti. Bude to ještě nějakou chvíli trvat, ale dojde k tomu. Tím neříkám, že to bude jednoznačně dobré.

S tím deštěm to už umíme. Pokud je dostatečně hodně vhodných oblaků, tak stačí z letadel rozšířit jisté krystalky (jehličky) jisté chemické hmoty, které se stanou kondenzačními jádry a pršet začne. Použili to již Číňané před zahájením Olympijských her, aby urychlili déšť a v během slavnostního ceremoniálu otevření her bylo pěkné počasí. To se jim tehdy povedlo bezvadně. Z podobných důvodů to už několikrát použili Rusové. Jednou to v Moskvě vyvolalo obrovskou vichřici a bouřku, bylo pak nutné přerušit provoz na moskevském letišti. Dokonce to používají i některé africké země, které trpí suchem a musejí se někdy koukat na to, jak se nad jejich zemí přeženou oblaka a pak zaprší v sousední zemi. Pokud to udělají, tak je pak sousedi kritizují, že jim "kradou" déšť.

Takže déšť už bychom za cenu jistých ekologických škod (ta chemie asi dobrá není) zvládnout dovedli. S tím větrem, aby přivál vhodná oblaka, kam si přejeme, to je těžší.

Přeji Vám pěkný zbytek léta.

1 0
možnosti

Ja se sice nemodlim,

ale nam tady v PLZ 8000 az 9900 zatim vzdy aspon jednou za tejdennaprsi 5 az 15 litru na metr. Oni ti Bajuvarii vedeli proc uvolnili prostor jejich byvale vlasti.

0 0
možnosti

U nás ve vesnici se modlí mnoho starších lidí ale, bohužel stále nic...tak nevím, ...

1 0
možnosti
Foto

:-) Asi se nemodlí správně. ;-)

Ten rok 1976 v NL byl skutečně extrémní a z mnoha hledisek zajímavý. Četl jsem o tom pěkný článek, který si z toho modlení dělá jemně legraci. Někteří lidé se prý tehdy modlili zhruba řečeno slovy: "Milý Bože, my víme, že to s námi myslíš dobře a to i s těmito vedry a suchem. Prosíme Tě však, smiluj se nad námi a dej, ať se polepšíme a tato vedra skončí."

PS. Nemám nic proti víře a věřícím, pokud díky své víře nikomu neškodí. Sám jsem agnostik. Někdy mi však vadí, když věřící v Boha nebo kreacionismus v rubrice věda až dogmaticky píší a diskutují. Víra v Boha je dle mne osobní věc.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS